fredag den 2. august 2019

Vintage 2017 fra Burmester og Kopke


Når vi taler Vintage portvin, er det sjældent, at tre udmærkede år følger hinanden. Men sådan har det været med 2015, 2016 og nu 2017. Kun de to sidste resulterede i helt brede deklareringer og kan derfor fremover kaldes sig for klassiske årgange. Men 2015 havde nu så store kvaliteter, at det ligeså godt kunne have været endt som et klassisk år. Flere af de største producenter afstod dog i sidste øjeblik fra at deklarere med begrundelser, som har været diskuteret flittigt og også vil blive det fremover.
Med to klassiske årgange i træk er der varslet nye tider i portvinsbranchen. Det skal blive spændende at se, hvad det kommer til at betyde fremover, hvor tradition og markedsovervejelser har manifesteret den gamle huskeregel om max tre klassiske vintageår pr. dekade.
Jeg har allerede sporadisk kommenteret på fadprøver af Vintage 2017 fra huse som Niepoort, DR, Quinta do Infantado, Palmer og Ramos Pinto og deltog i maj måned i den store Preview Tasting af alle brands fra The Fladgate Partnership, Symington Family Estates og Quinta do Noval (læs omtalen her).


Under et besøg i Gaia i juli fik jeg første gang mulighed for at prøvesmage årets to deklareringer fra Sogevinus: Burmester og Kopke. Fadprøver er siden blevet prøvesmagt i ro og fred over et par dage, så nedenfor følger min bedømmelse.
I 2016 valgte Sogevinus en fuld deklarering, hvilket vil sige, at de udsendte Vintage fra deres fire store huse: Barros, Burmester, Cálem og Kopke (læs omtale her). Året før, altså i 2015, valgte de at udsende Vintage fra Cálem suppleret af Single Quinta Vintage fra Burmesters Quinta do Arnozelo og Kopkes Quinta de São Luiz.


Mange faktorer spiller ind, når det besluttes om der skal deklareres eller ej – og for hvilke brands. De forskellige brands får ikke deres druer fra samme steder i Douro, og der kan væres store forskelle på vækstbetingelserne mellem de enkelte underregioner og beliggenheder.


Som begrundelse for deklarering af netop Burmester og Kopke har chefwinemaker og masterblender Carlos Alves givet de to vine følgende ord med på vejen:
Carlos Alves om Burmester:
“The vine-growing year of 2016/2017 was rather dry and hot in the Douro, but especially in the Douro Superior. Therefore, the growing cycle of the vines happened early, and the harvest was one of the earliest ever in the history of Quinta do Arnozelo. The heat waves and the lack of water resulted in small, excellent, highly concentrated berries. Testing each vine was crucial to decide the best time to pick and the result is a fragrant, mature and intense wine”.
Carlos Alves om Kopke:
“With rain levels 40 % below average, the vine-growing cycle in 2017 was particularly challenging, as by July we already knew the harvest would happen considerably earlier than usual. The particularly hot spring and summer meant we had to pay extra care when monitoring the growth of the grapes and adapt our work in the winery in order to follow the pace of the harvest without interruptions”.

Her følger så mine noter.
Burmester Vintage 2017: Blend af touriga franca (50%), touriga nacional (45%) og tinta roriz (5%) fra Quinta do Arnozelo. Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig med lys lilla kant, farver glasset. Godt med frisk frugt med hyldebær, brombær, violer, mynte, en smule mørk chokolade samt lidt ribenapræg og en krydret undertone. Frisk frugt med hyldebær og andre mørke bær samt pænt med bløde, integrerede tanniner, blød, lidt til den søde side, fin syre samt en rimelig elegant og pebret hale, ligefrem og ikke med den store kompleksitet. Fint åben og tilgængelig nu, men kan selvfølgelig lagres (89).


Kopke Vintage 2017: Blend af 50 % Vinhas Velhas og 50 % touriga nacional fra Quinta de São Luiz. Mørk rubin, næsten sort, uigennemsigtig med lys lille kant. Diskret næse med solbær, røde bær, esteva og krydderurter samt lidt cassis. Frisk frugt i munden med brombær og andre mørke bær, violer, meget tæt, kraftigt, krydret, fin kompleksitet, tør med godt med tanniner og god syre samt lang, harmonisk hale. Virker lidt lukket lige nu, men vil udvikle sig positivt på sigt (92/93).



Ingen kommentarer:

Send en kommentar