The Vintage Port Clubs 30 års jubilæum er blevet fejret med
manér. Først klubtur til Porto og Douro og smagning af portvine, som har sat
sine aftryk gennem de 30 år. Dernæst besøg af portvinsbroderskabet, Confraria
do Vinho do Porto, og stor festmiddag. Og endelig sidst i november fulgte så
smagning af 30 års gammel Tawny og Colheita, som samtidig også var et lille
battle mellem gamle og yngre huse – i alt 14 vine.
Det var en svær øvelse. Selv om der selvfølgelig er stor
forskel stilmæssigt, f.eks. hvad angår graden af sødme og intensitet, er det
alligevel ret ens vine, hvor smagsnuancer, dufte og ikke mindst farve kun
varierer inden for et begrænset område. Samtidig var det også spændende. Ville
ens forhåndsfavoritter levere den forventede kvalitet? Ville der dukke positive
overraskelser op?
Selv om jeg umiddelbart mener, jeg har smagt alle vinene
før, kan de godt give et andet indtryk sådan en aften, hvor de holdes op imod
hinanden, og hvor forskellige faktorer som temperatur og rækkefølge også har
stor betydning.
Smagningen var semiblind. De forskellige flasker var altså
kendt, men ikke rækkefølgen de blev serveret i. Nedenfor følger mine noter og
min bedømmelse i samme orden, som vinene blev serveret. To af vinene har ikke fået
tildelt point, da jeg fandt dem delvist fejlbehæftede:
DR 30 års Tawny: Ravfarvet med orange kant og skær.
Ekspressiv med tørrede frugter, lidt farin, kokos, appelsinskal og en smule
apotekerduft. Lidt vel til den søde side, men også med balancerende syre,
orange, lidt kokos og lang hale med fin syre (91).
Bulas 30 års Tawny: Orangegylden. Figen, marcipan, lidt
kokos og lidt tobak. Nødder, orange, figner og kanel, sødme men balanceret fint
med syre, så den samlet fremstår med friskhed og kompleksitet (93).
Niepoort 30 års Tawny: Lys ravfarvet. Nødder, honning,
appelsinskal, lidt sprittet og apotekerduft, som tiltog med tiden og til sidst
desværre var meget dominerende. I munden med høj syre og tørrede frugter.
Ramos Pinto 30 års Tawny: Rødbrun med orange kant. Fin duft
af figen, nødder og tørrede frugter, lidt sprittet i starten, men det aftog
hurtigt. God fylde, fin friskhed og fin syre, flot balanceret (92).
São Leonardo 30 års Tawny: Lys orangebrun. Lidt diskret i
næsen, honning, mandel og tørrede frugter. Blomster og honning, lidt skuffende
og ”tavs” (89).
Blackett 30 års Tawny: Tawnybrun med lys orange kant og
mørkere kerne. Nødder, mandel, kakao og en smule bær i næsen. Blød og rund, lidt
vel sød, lidt kakao, fin syre (90).
Quinta das Lamelas
30 års Tawny: Mørk tawnybrun. Rosiner og nødder, men også tiltagende
kemisk præg, som ved anden gennemsmagning satte sig helt igennem. Elegant i
første omgang, men derefter tiltagende apotekerpræg.
Andresen 30 ås Jubilæums Port: Ravfarvet med orange kant.
Mandel og appelsinskal, tørrede frugter. God friskhed og imponerende høj syre,
tørrede frugter, delikat, bider lige lidt i enden (90).
Kopke Colheita 1989: Flot rødbrun med orange kant. Lidt
anonym i næsen til at begynde med, mandel og figner. Fin fyldig i munden, let
cremet, tørrede figner, god friskhed og balance. Udmærket glas (92).
Maynards
hvid Colheita 1989: Lys orangebrun. Lidt diskret i næsen med mandel,
blomster og orangepræg. Lettere i stilen, men fin delikat (89).
Taylors 30 års Tawny: Orangebrun med rødlig kerne. Valnød,
marcipan og honning i næsen. Delikat og elegant med fin fylde og flot balance.
Fint glas (93).
Grahams 30 års Tawny: Ravfarvet, orange kant. Mandel og
marcipan. Blød i munden med fin balance og fin syre (91).
Kopke 30 års Tawny: Tawnybrun med flot skær og orange kant.
Ekspressiv med svesker, nødder og lidt kokos. Dejlig i munden med god fylde og
høj syre, nødder og tørrede frugter, fint balanceret (93).
Palmer 30 års Tawny: Orangebrun med lys kant. Lidt afdæmpet
i næsen med mandel og tørrede frugter. Ok i munden og fin balance, men savner
måske lidt mere kompleksitet (90).
Det skal bemærkes, at såvel den hvide Colheita fra 1989 som Quinta
das Lamelas var aftappet i 2014, hvorimod resten var af nyere dato (fra 2017 og
frem). Dette kan have været årsag til bedømmelsen af Lamelas. Med hensyn til Niepoort
smagte jeg den senest ved Winemakers Dinner i foråret, hvor den præsterede
langt bedre.
Apropos den hvide Colheita er det jo en kendsgerning, at
hvide og røde Colheitas nærmer sig hinanden efter en del års fadlagring. Men
her havde jeg dog ingen problemer med at identificere den blandt vinene.
Og så tilbage til de indledende spørgsmål. Nej ikke alle
præsterede som forventet, mens andre overraskede positivt. Det kan jo skyldes
smagerens fordomme, men også som allerede nævnt en række andre faktorer. Men
jeg vil da helt sikker være mere opmærksom på Bulas og Taylor´s, som denne gang
overraskede positivt. Hvad Bulas angår, har jeg lidt forbehold overfor sødmen,
men her fremstod den fint balanceret og glimrende. Hvad angår Taylor´s ser jeg
dem først og fremmest som et Vintage hus, men det ene behøver jo ikke at
udelukke det andet, ligesom Fladgates overtagelse af Krohn jo har medført en
opprioritering på tawnyområdet.
Efter smagningen blev der som vanligt afgivet point af
deltagerne. Det samlede resultat kan ses på klubbens hjemmeside, men her er Top
5:
- Grahams 30 års (91,19)
- Blackett 30 års (90,66)
- Bulas 30 års (90,60)
- Taylor´s 30 års (90,47)
- Palmer (90,41)
Bulas og Taylor´s er altså gengangere i forhold til min Top
5, hvor de så suppleres af Ramos Pinto, Kopke og Kopke Colheita 1989.
Apropos 30 års Tawny så læs min artikel om kunsten af blende
en 30 års Ramos Pinto. Den finder du her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar