Navne forpligtiger. Det fortælles om Winston Churchill, at
han drak to flasker champagne om dagen og var specielt glad for Pol Roger, som
siden opkaldte en af deres prestigevine efter ham. Men det var ikke kun
champagne, der faldt i den engelske statsmands smag. Han skulle også have været
glad for portvin, og ifølge Symington Family Estates var hans favorit portvin,
Graham´s Six Grapes.
Churchill og Graham. To store navne, som forpligtiger – og
det selv om der vel at mærke ingen familiære forbindelser er mellem Winston og Caroline
Churchill, der har lagt efternavn til huset Churchill´s, som hendes mand Johnny
Graham står bag.
Historien er fortalt før. Da familien Graham i 1970 solgte
det traditionsrige portvinshus til Symingtons afskrev de sig også fra fremover
at kunne bruge deres efternavn som brand. Da de tre brødre Johnny, Anthony og
William i 1981 valgte at fortsætte traditionen som producenter af portvin, blev
selskabet bag godt nok døbt Churchill Graham Lda., men selve portvinen blev lanceret
under navnet Churchill´s.
De to brødre har siden trukket sig ud igen, så i dag
bestyres huset alene af Johnny Graham, som dog nyligt har fået assistance af
datteren Zoe, så familietraditionen kan fortsætte i en ny generation. Zoe
voksede op i Portugal, men har siden studeret i England og bl.a. boet og
arbejdet i Brasilien, inden hun vendte hjem for at være ansvarlig for salg og
markedsføring hos Churchill´s.
I starten af november besøgte Johnny og Zoe Graham Danmark,
og jeg var så heldig at møde dem til en god snak og en dejlig smagning.
Johnny Graham var ikke ny i portvinsbranchen, da han etablerede
Churchill´s. Han var kun 18 år, da Graham´s blev solgt, men lærte siden faget
hos Taylor´s og især Cockburn´s. I første omgang lejede Churchill´s sig ind hos
netop Taylor´s, men i 1989 overtog de den nuværende lodge, som – måske lidt
symbolsk – ligger et stykke ad vejen, der fører op til Graham´s.
De første år efter etableringen i 1981 blev der udelukkende
indkøbt druer fra quintaer tilhørende Borges de Sousa. Men da denne døde i
1990, og næste generation ønskede at producere portvin under eget navn – især
som Viera de Sousa, men for Quinta da Manoellas vedkommende hos Wine & Soul
– måtte Churchill´s selv ud at investere. I 1999 erhvervede de derfor Quinta da
Gricha, som siden har været centrum for deres aktiviteter i Douro.
”Jeg kendte Gricha fra min tid hos Cockburn´s, når vi modtog
de nye vintages fra de forskellige quintaer. De andre quintaer, vi fik fra den
gang, var alle på nordsiden af Douro og manglede den friske aromatiske stil,
som jeg gerne ville have. Gricha på sydsiden kunne levere friskhed og naturligt
syreniveau,” fortæller Johnny Graham.
Druemængden fra Gricha dækkede imidlertid ikke hele behovet,
så i 2000 købte de også Quinta de Rio, som dog blev frasolgt igen fem år
senere. Druerne fra Rio skulle levere koncentration som supplement til
friskheden og syren fra Gricha, men Johnny Graham var ikke tilfreds med
kvaliteten.
I stedet indkøbes der stadig supplerende druer fra andre
quintaer og mindre vinavlere rundt op i Douro og også i Douro Superior, som
netop med sine højere temperaturer kan levere den ønskede koncentration, der
skal supplere friskheden fra Gricha.
”Ind til for tre år siden købte vi stadig fra Quinta da Água
Alta og Quinta do Fojo, der tilhører Vieira de Sousa. Men i dag køber vi ikke
længere fra dem, men fra andre vingårde i Cima Corgo og i Douro Superior,”
fortæller Zoe Graham.
Fra det seneste Vintage år 2017 er det således kun 30 % af
druerne i Churchills, som er fra Gricha, mens de i Quinta da Gricha Vintage,
som blev deklareret samme år, selvfølgelig udgør det hele.
Pengene fra salget af Quinta de Rio blev samtidig brugt til
nyinvestering på Gricha.
”Indkomsten brugte vi til at nyplante, så arealet med
vinmarker på Gricha blev fordoblet fra 20 ha til 40 ha i 2007. Og vi har stadig
planer om at udvide – bl.a. ved at nyplante en mark med blandede sorter med
kloner fra den 70 år gamle mark, vi allerede har,” forklarer Johnny Graham.
Den gamle mark benyttes netop til fremstilling af Quinta da
Gricha Vintage, som kun laves og flaskes i særlige år.
”Normalt flasker vi en lille mængde fra Quinta da Gricha og
det selv i de år, hvor vi laver Churchill´s Vintage. Men vi sender den kun på
markedet i nogle år. Som vores winemaker Ricardo Pinto Nunes udtrykker det, er
det vigtigste, når vi beslutter os for, om vi skal deklarere en Gricha Vintage,
om den udtrykker den kvalitet, identitet og det særlige terroir for sådan en
special vinmark som vores old vines,” forklarer Zoe Graham og peger netop på
2017 som eksempel.
Churchill´s laver både bordvin og portvin med en fordeling
på ca. 50 % til hver. Hvad portvin angår, har de valgt at koncentrere sig om
specialkategorierne, hvilket vil sige fra Reserva og op. Dog lanceres deres
hvide portvin som almindelig hvid, selv om den faktisk har ca. 10 års lagring
på bagen. Foruden de to udgaver af deres Vintage laves Crusted Port, en
udmærket LBV og Reserva Ruby samt 10, 20 og 30 års Tawny.
”Markedet bevæger sig mod mere kvalitetsportvin og mindre
konsum portvin. Derfor producerer vi ikke entry level, men starter med Reserva.
Vores Crusted Port er baseret på to årgange og lagrer efterfølgende seks
måneder på fad. Det, at den oxiderer lidt, gør, at den hurtigere danner
bundfald i modsætning til Vintage, som skal lagre længe. Vintage er
topkvaliteten, men vinene til crusted tages fra samme niveau,” fortæller Johnny
Graham og henviser til de tre niveauer, han opdeler sine vine i:
- Vintage, Crusted, 20 og 30 års Tawny
- LBV og 10 års Tawny
- Reserva
”Når vi får vinen ind, ved vi ikke, hvad den skal bruges til.
Derfor behandler vil det hele på samme måde. Al portvin fodtrædes i lagares og
er kun baseret på druer fra a-marker. Vi bruger kun naturlige gærceller og har en
lidt længere fermentering end mange andre. Derfor opnår vi lidt mere tørre vine
med mere naturlig alkohol, da vi ikke behøver at tilsætte så meget aguardente,”
forklarer han.
Husets stil er da også generelt til den tørre side og med
god friskhed og frugt. Det gælder sådan set både Ruby-stilen og Tawny. Deres 10
års Tawny lagrer f.eks. de første fire år på store fade som LBV og kommer først
derefter på de mindre pipas, hvilket giver en mere frugtfyldt stil og en mørkere
vin.
”Hvad angår Tawny ønsker vi også her en frisk og tør stil
med mere frugt. Rig på frugt som den traditionelle portugisiske stil, men langt
mere tør,” slutter Johnny Graham.
Den efterfølgende smagning omfattede følgende vine:
White Port Aperitif (smagt på Portvinsfestival på Børsen): Har
ca. 10 års fadlagring på bagen, selv om den ikke er kategoriseret som så. Lys
gylden. Nærmest sherryagtig og oxideret duft med lidt blomster og honning. Tør,
elegant og frisk med honning og blomster (89).
10 års Tawny: Rødbrun, mørk, orange kant. Frugtfyldt med
kirsebær, ristede mandler og lidt tørrede frugter, frisk med fin syre, dejlig
og balanceret (89).
20 års Tawny: Mørk tawnybrun med lidt rødlige toner og lys
kant. Stadig lidt frugt i form af modne kirsebær, men ellers hasselnødder og
figner. Intens i munden, dejlig cremet med hasselnødder, valnød, figner og lidt
karamel, flot højt syreniveau og super balance. Et fint glas (92).
30 års Tawny: Ravfarvet med flot orange skær. Frisk næse med
mandel, lidt marcipan, honning, appelsinskal og tørrede frugter. Lækker og
kompleks i munden med orange, mandel og abrikos, elegant og velbalanceret med
fin frisk syre, velbalanceret. Et meget lækkert glas (94).
Ruby Reserva: Mørk rubin. Frisk næse med solbær og lidt
grønne noter som mynte samt en smule mørk chokolade. Blød, venlig og frisk med god
frugt, især solbær, fin balance, tør, en smule bløde tanniner, pebret og
krydret hale. Velsmagende, men ikke så kompleks (87).
LBV 2015: Mørk rubin med lidt lyslilla kant, meget tæt.
Solbær, hyldebær, lidt kaffe og mørk chokolade. Blød i munden med mørke bær,
solbær og cassis, elegant med fin struktur og balance, tør, dejlig eftersmag
med god frugt (90).
Quinta da Gricha Vintage 2007: Mørk rubin, lyst rødlig kant.
Jordbær, kirsebær, blomster og krydderurter i næsen. Indbydende i munden med
fin syre og friskhed, pænt med integrerede tanniner, flot balance (92).
Churchills Vintage 2017: Mørk rubin, næsten sort med lilla
kant. Lidt lukket med mørke bær, brombær og cassis. Gemmer sig en smule i
glasset, men med masser af frisk frugt, mørke bær, mørk chokolade, fin struktur
og stort potentiale (94).
Gricha Vintage 2017 (noter hentet fra smagning af Vintage2017 i Porto): Mørk rubin. Frisk næse med grønne noter, mynte og solbær.
Frisk og indbydende i munden, god frugt, elegant og med bløde tanniner. Meget lækker,
men vil også kunne udvikle sig (92).
Jo, generelt er der tale om portvin med flot frugt og syre
og i en tør stil. Hvor jeg tidligere mest har tænkt Churchill´s som et Ruby og Vintage
hus (læs f.eks. min omtale af en vertikal smagning med Johnny Graham ved
Portvinsfestivalen på Børsen i 2011), har smagningen af deres Tawny med alder
så afgjort overbevist mig om, at de også laver udmærket fadlagret portvin.
Læs mere om Churchill´s på deres hjemmeside
Churchill´s
importeres af Vinens Verden
Ingen kommentarer:
Send en kommentar