Ligesom sidste år deltog jeg her først i september i Port
Wine Day i Porto. Det er portvinsinstituttet, der står bag, og et af
væsentligste arrangementer er ”Grande Prova Vintage 2017” – en stor smagning af
en lang række af de Vintage 2017, der er blevet deklareret i løbet af året.
Smagningen fandt sted i den gamle børsbygning, Palácio da
Bolsa, og blev som omtalt i tidligere opslag her på bloggen efterfulgt af en
ceremoni, hvor portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto, deklarerede
deres egen fælles Vintage.
Der var tale om en åben, messelignede smagning, hvor winemakere
og andre repræsentanter fra de forskellige portvinshuse skænkede op af deres
Vintage. Med 72 vine fra 48 forskellige producenter var
det en umulig opgave at komme hele vejen rundt – især når man som jeg også
brugte tid på at snakke med bekendte fra portvinsbranchen. Om andre nåede i mål,
skal jeg lade være usagt.
Jeg valgte først og fremmest at koncentrere mig om vine, jeg
ikke havde smagt før i endelige udgaver eller som fadprøve og især fra mindre
producenter. Derfor mangler flere af de store Vintage producenter, ligesom nogle
af de huse, som jeg ved vil dukke op ved efterårets portvinsfestivaler i
Danmark også blev sprunget over. Med hensyn til vine fra Symington Family
Estate, Fladgate Partnership og Quinta do Noval kan jeg henvise til tidligere
indlæg, ligesom de to vine fra Sogevinus også blev testet nyligt. Endelig har
jeg under smagninger og besøg tidligere på året smagt fadprøver fra f.eks.
Ramos Pinto, Niepoort, Wine & Soul, Palmer, Quinta do Vale Meão, Quinta do
Infantado, DR og Alves de Sousa, hvorfor de desværre også blev sprunget over
denne gang.
Inden noterne et par generelle konklusioner, nu hvor jeg har
smagt mere end 50 forskellige udgaver af Vintage 2017. For det første er der
vitterligt tale om en god årgang, som fuldt ud har fortjent at blive bredt
deklareret og få betegnelsen klassisk. De fleste vine er meget potente med
kraftige tanniner og såvel syre som frugt til et langt liv. Og i modsætning til
året før med Vintage 2016 (læs omtale her) er det kun få, som er nogenlunde
drikkevenlige nu. Det meget varme og tørre år, gjorde dog også, at udbyttet var
lavt – og hos nogle producenter så lavt, at de valgte ikke at deklarere
klassisk Vintage, men i stedet Single Quinta Vintage. Det gjaldt f.eks. Borges,
ligesom Offley, Sandeman og Ferreira stod over.
En anden tendens er, at kvaliteten af Vintage er steget hos
nogle af de mindre producenter, som ellers især gør sig bemærket på Tawny-området.
Jeg har smagt flere, som er meget kraftfulde og potente, men hvor jeg tidligere
har tvivlet lidt på, hvordan de ville udvikle sig, er jeg sikker på, at denne
årgang vil give udmærkede vine på sigt.
Følgende udvalg (listet alfabetisk) blev smagt – et par af
dem dog først den efterfølgende dag ved Port Wine Day Sunset Party. Jeg har
ikke givet point, da en enkelt smagning under de givne forhold ikke
retfærdiggøre dette, men forhåbentlig giver noterne et lille indtryk af, hvor de
forskellige vine befinder sig.
Blackett: Mørk rubin. Mørke bær og lidt mokka. Kraftig og
fyldig med solbær og andre mørke bær, krydret og pebret, kraftige og lidt rå
tanniner, pebret hale med tørre tanniner. Har brug for tid, men ganske lovende.
Borges Soalheira: Mørk rubin. Meget ekspressiv og frisk i
næsen med masser af røde bær, især jordbær samt lidt mynte. Drikkevenlig med
røde bær og god friskhed, elegant og fint balanceret, ikke så kompleks, men
ganske indbydende.
Bulas: Meget mørk og uigennemsigtig. Solbær, brombær og lidt
kaffenoter i næsen. Koncentreret med mørke bær, godt krydret og pænt med
tanniner, pebret hale med godt med tanniner i enden, der tørrer munden ud. Har
brug for tid, men fint potentiale.
Churchill´s: Mørk rubin. Dyb i næse og mund med masser af mørke
bær, lidt lukket, fin struktur, kraftige tanniner. Fint potentiale på sigt.
Churchill´s
Quinta da Gricha: Mørk rubin. Frisk næse med grønne noter, mynte og
solbær. Frisk og indbydende i munden, god frugt, elegant og med bløde tanniner.
Meget lækker, men vil også kunne udvikle sig.
Dalva: Mørk rubin. Lukket i næsen med solbær og en vis
elegance. Mørke bær, mynte, fin struktur godt med tanniner. Ganske fin i
klassisk vintage stil.
Ferreira
Quinta do Porto: Mørk rubin. Lidt tilbageholdende i næsen med mørke bær
og lidt grønne noter. Intens og kraftig i munden med masser af frugt og mørke
bær, krydret, pænt med tanniner og lidt bid i enden.
Gran Cruz: Mørk rubin. Lukket i næsen med bær, måske lidt
kogt. Mørke bær, lidt marmeladepræg, til den søde side, pænt med tanniner i
enden.
Martha´s: Mørk rubin. En meget frisk næse med mørke bær.
Brombær, hyldebær og mynte, godt med peber og rig på tanniner, pebret hale.
Lidt vel rå lige nu, men ok potentiale.
Messias: Mørk rubin. Røde bær, lidt jordbærgrød i starten,
derefter mørkere bær, blomster. Pænt med struktur og kraft i munden, mørke bær
og florale noter, violer, krydret og pebret, fint med tanninbid i enden. En
positiv overraskelse.
Noble & Murat: Mørk rubin, intens. Solbær og andre mørke
bær. Godt med frugt, mørke bær, meget kraftfuld og med kraftige tanniner, fin
syre. Meget lovende og fint potentiale.
Poças: Mørk rubin. Lidt diskret i næsen med mørke bær. Godt
med brombær og røde bær samt krydderurter i munden, frisk, tørre tanniner i
enden.
Presidential: Rubin. Røde bær, ekspressiv. Blød og rund med
diskrete bløde tanniner, måske lidt marmeladepræg. Fint drikkelig nu (nej, selv
om firmaet er det samme og Presidential tiltænkt det amerikanske marked er der
ikke tale om Dalva under andet navn, hvad der også skulle fremgå af noterne).
Quinta da Sequeira: Mørk violet. Solbær, brombær, mynte og
lidt kaffe, frisk. Fyldig i munden med mørke bær og godt med tanniner, skarpe
og tørre tanniner i enden. Ganske lovende.
Quinta das Lamelas: Meget mørk, uigennemsigtig. Frisk næse
med mørke bær, solbær og brombær. Tør stil med masser af frugt, krydret,
kraftfuld, men ikke uden elegance, tør lang og pebret eftersmag, der bliver
ved, brænder dog lidt. Godt potentiale.
Quinta de la Rosa: Rubin. Floral og elegant næse med røde
bær og blomme. Røde bær i munden, elegant og delikat med bløde tanniner og fin
syre. Ganske fik nu, men også med potentiale.
Quinta de Santa Eufémia: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen med
solbær og brombær. Kraftig og fyldig med solbær og brombær, høj syre, meget
krydret og intens samt en del bid i den pebrede hale, der varer ved. Brug for
tid.
Quinta de Ventozelo: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen med
mørke bær, skovbund og florale noter. En elegant og lidt kølig stil med fin
frugt, mørke bær, pebret og krydret, integrerede tanniner, men dog en meget tør
og tanninfyldt hale. Ganske lovende.
Quinta do Pégo: Mørk rubin lilla kant. Solbær, cassis og
krydderier. Tæt og fyldig med mørke bær, solbær og brombær, godt krydret og
saftig, godt med tanniner, pebret og lidt vel sprittet i enden.
Quinta do
Pôpa: Mørk rubin. Solbær og lidt lakrids i næsen, men også grønne og
friske noter. God friskhed med solbær, brombær og krydderurter, godt med
tanniner, meget tør.
Quinta do
Vallado: Mørk rubin. Frisk næse med røde bær og grønne noter. Frisk og
elegant i munden, fin struktur, pænt med tanniner samt en pebret og krydret
hale med tørre tanniner. Faktisk fin.
Quinta Vale D. Maria: Mørk rubin. Elegant næse med røde bær
og modne kirsebær. Godt med bid med brombær og andre mørke bær, markante
tanniner. Lidt rå lige nu, men fint potentiale.
Rozès: Mørk rubin. Røde bær og kirsebær samt lidt
marmeladepræg, ikke så intens. Solbær og brombær i munden, pebret og krydret
samt pænt med bid og tanniner.
Rozès Quinta
do Grifo: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen. I første omgang elegant,
derefter med tungere nuancer, mørke bær og godt med krydderier, markante men
bløde tanniner, godt med bid og høj syre.
Sandeman
Quinta do Seixo: Mørk rubin. Røde bær, elegant og floral i næsen. Blød
og elegant i munden, intens med mørke bær og brombær. Pænt med bløde tanniner.
Van Zeller & Co.: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen med
solbær og lidt mynte. Mere åben i munden, godt med mørke bær, krydret bid og
godt med syre, bløde tanniner og fin hale. Fin drikkelig nu, men også holdbar.
Viera de Sousa: Mørk rubin. Solbær, brombær, lidt mynte og
esteve. Meget intens i munden med brombær, pænt med syre og tanniner, lidt vel
meget bid, har brug for tid, men lovende.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar