Julekalenderen er sponseret af importøren
Hvert år på denne tid dukker spørgsmålet op. Både fra
familie, venner og bekendte og i forskellige vingrupper på de sociale medier.
Hvilken portvin skal vi vælge juleaften?
Inden jeg prøver at give et svar, må vi hellere starte ved
begyndelsen. For ét er, hvad vi drikker selve juleaften. Andet er julemåneden,
som vel indledes med 1. søndag i advent. Her er der selvfølgelig også mulighed
for at nyde portvin – både generelt og i form af advents- eller julekalendere.
Hvad de sidste angår er der dem, der laver dem selv. Så
sættes der ikke grænser for fantasien og kreativiteten, og man bestemmer selv
kvalitetsniveauet. Men det er også lidt som Onkel Stewarts pakkekalender i Jul
på Vesterbro…
Derfor findes der heldigvis også efterhånden en del
færdiglavede på markedet, hvilket vidner om portvinens brede popularitet.
Lad mig starte med den, jeg selv har, og som jeg var ganske
tilfreds med sidste år – nemlig den fra Coop lavet i samarbejde med importøren
Amka. Sidste års udgave indeholdt ”kun” vine fra Poças, Rozès og Quinta do Pégo,
men siden har Coop indgået en stor importaftale med Sogevinus, som omfatter
husene Barros, Cálem og Burmester. De to første er derfor også med i dette års
julekalender, som altså nu omfatter fem forskellige producenter. At Burmester
ikke er medtaget, skyldes givet at mærket især er reserveret til Irma-butikker
og altså ikke fås i Kvickly eller Brugsen, hvor kalenderen forhandles.
Hvordan niveauet er i årets kalender, skal jeg lade være usagt.
Men sidste år var kvaliteten udmærket og spændte fra entry level til top – og dermed
såvel Vintage (f.eks. Quinta do Pégo Vintage 2016) som de helt gamle Tawnies – og
ikke to flasker var ens. Tænker at bredden typemæssigt er ligeså stor i år,
selv om der altså er kommet et par huse mere med.
I øvrigt suppleres kalenderen af en virtuel julekalender, hvor
man hver dag kan læse information om dagens portvin og huset bag, ligesom man
kan deltage i en konkurrence om en rejse for to til Portugal med besøg hos de fem
producenter samt andre portvinsrelaterede præmier. Du finder siden her.
Coop er dog ikke ene på markedet for portvinskalendere. Her
skal kort nævnes nogle andre gode muligheder:
- DrikPortvins, som er lavet i samarbejde med husene Bulas, Viera de Sousa, DR og Quinta da Prelada og blandt de 24 flasker (5 cl) bl.a. byder på et par LBV, som kun er godkendt til anledningen samt andre special aftapninger.
- Nordjysk Vinimports Portvinsjulekalender med portvin (5 cl) fra intet mindre end otte forskellige brands: Porto Cruz, Dalva, Dow´s, Martha´s, Messias, Quinta da Valeira, Taylor´s og Vista Alegre.
- Quevedo med 24 portvine (5 cl), som ligeledes dækker de forskellige typer bredt.
- HJ Hansen og Grahams eksklusive Adventskalender, hvor de fire låger både indeholder chokolade, 2 glas og ikke mindst portvin i 20 cl. flasker: The Tawny, 10 års Tawny, Graham´s Six Grapes og LBV 2014.
Men tilbage til indledningens spørgsmål. I det hele taget er
vinen til julemaden et evigt tilbagevendende spørgsmål. Hvad har andestegen
behov for? Som så ofte handler det ikke kun om selve anden, men mere om
tilbehøret. Svesker, æbler og indmad i andens indre. Syrlig rødkål og søde,
brunede kartofler.
Derfor er det vine i den tungere ende og med forholdsvis høj
alkoholprocent, som er i spil, og gerne med et vist tannin- og syreniveau. Klassikerne
er italiensk Amarone eller Ripasso fra Valpolisella eller vine fra det sydlige
Rhône som Châteauneuf-du-Pape eller naboområder som Gigondas og Rasteau. Andre
vælger vine på zinfadel eller shiraz eller måske malbec. Og så er der dem, der
går mod strømmen og peger på Champagne til den fede julemad. Ja, der findes
selvfølgelig også nogle, som foreslår portvin, men jeg vil gerne have, at anden
svømmer godt og foretrækker derfor trods alt vin med lavere alkoholindhold.
Nok om det. Det var portvinen til risalamanden, vi kom fra.
Tawny eller Ruby stilen? Nyt eller gammelt? Og hvor højt på kvalitetsskalaen
skal vi gå?
Også her er tilbehøret afgørende. Mandler med fløde og mælk
står sig godt til en fadlagret Tawny, mens den mere eller mindre syreholdige
kirsebærsovs peger mod en Ruby, som er mere rig på frugt og syre. Et godt råd
kan derfor være at lade karakteren af kirsebærsovsen bestemme. Er den
forholdsvis ”ren” og syreholdig bør det være en Ruby Reserva, Late Bottled
Vintage eller måske en Vintage, som lige er blevet afrundet, men ikke har
mistet sin saft og kraft. Er den tilsat kanel, vanilje e.l. eller taler vi
måske ligefrem om orangenoter er fadlagret portvin fint, men vælg efter min
mening en yngre udgave (Rerserve Tawny, 10 års Tawny eller en yngre Colheita),
som også matcher syremæssigt og stadig har lidt frugt. Og nyd så den gamle Tawny
eller Colheita bagefter ved juletræet.
For mit eget vedkommende vælger jeg altid en LBV til risalamanden.
Og så gerne et glas ældre Tawny bagefter.
Og lad mig så lige slutteligt opsummere nogle generelle råd
om julemaden:
- Julemad er ofte fed.
Derfor er det godt med høj alkoholprocent og fylde i vinen, men også
tanniner og syre vil virke balancerende.
- Rødkålen er
syreholdig, hvorfor der også skal syre til i vinen
- Brune kartofler er
brunet i sukker og derfor søde. Derfor vil det være godt med lidt sødme i
vinen.
- Mere magert kød som
flæskesteg eller kalkun vil blive overdøvet af en kraftig rødvin. Server
derfor en lettere rødvin eller en hvidvin.
- Risalamanden med
kirsebærsovs kræver en syreholdig vin med høj alkoholprocent.
Portvinsjulekalenderen var sponseret af Amka.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar