Omtalte vine er sponseret af producenten
I Douro synes der at være en tendens til, at store quintaer
lanceres som deres eget brand. Nuvel quintaer som Vargellas, Malvedos og Bomfim
har altid være omgærdet med stor respekt, men de leverer alle druer til husenes
klassiske Vintage eller til udmærkede Single Quinta Vintage. Nej, jeg taler om Quintaer,
som brandes i eget navn lidt i stil med franske Chateauer – og det både, hvad
angår bordvin og portvin.
Prototypen er og bliver selvfølgelig Quinta do Noval. Efter
Symingtons overtagelse af Quinta do Vesúvio sidst i 80´erne kom den også på
banen, og siden fulgte Quinta da Romaneira og i mindre grad producenter som
Quinta do Crasto, Quinta de la Rosa og Quinta do Vale Meão, som dog ikke ejes
af store koncerner eller personer fra disse, men er selvstændige.
Seneste skud på stammen er Quinta de Ventozelo, som i 2014
blev købt af Grand Cruz koncernen, der står bag såvel Porto Cruz som Dalva, der
især er kendt for sine udmærkede Colheitas og Golden Whites. Hvor druer og vin
fra ejendommen hidtil mest har været solgt til andre eller til bulkvin,
besluttede de nye ejere at markedsføres Ventozelo under eget navn og producere
såvel hvidvin, rosé og rødvin som LBV og Vintage Port samt i øvrigt gin.
Quinta de Ventozelo ligger på venstre bred af Douro lidt
længere oppe end Pinhão og skråt overfor Quinta da Roêda. Med sine ca. 400
hektarer, hvoraf halvdelen er tilplantet med vin, er den en af største quintaer
i Douro. Den ældste historiske kilde er fra 1288, og jorden tilhørte
oprindeligt Cistercienser-klosteret, Conveto de São Pedro das Águias, hvis
munke allerede dyrkede vin i området i Middelalderen. Ejendommen blev i første
omgang leaset af klosteret, men i omkring år 1500 blev den købt af ejerne af
Casa do Poco fra Lamego, og siden har den haft adskillige ejere frem til nu.
Foruden produktion af vin og portvin, dyrkes der også oliven,
og i 2019 åbnede et nyt hotel på quintaen med 29 værelser og restaurant.
De fleste vinmarker ligger flot placeret som i et amfiteater
ned mod Douro. De ca. 200 hektar vinmarker er tilplantet med syv grønne sorter,
svarende til 10 % af arealet, og 10 røde sorter især med fokus på Touriga
Franca, Tinta Roriz og Touriga Nacional. Der laves såvel enkeltdruevine som
blends, hvilket også er en trend i Douro i dag. Winemaker
er José Manuel Sousa Soares.
Jeg har smagt en række vine fra Ventozelo samt deres Vintage
2018. Vinene blev smagt over to dage. Vintage 2018 blev på førstedagen smagt
semiblindt op mod tilsvarende fra Dalva (noter følger i næste opslag).
Her er mine noter:
Quinta de Ventozelo Viosinho 2018: Fra 20 år gammel vinmark
med Viosinho. Grøngul, krystalklar. Frisk og ungdommelige næse med citrus,
ananas, grønne æbler og vegetale noter. Frisk og frugtig i munden, fin fylde og
god syre, mineralitet, frisk syrlig hale. En dejlig frisk vin (90).
Quinta de Ventozelo Branco de Ventozelo 2016: Blend af Viosinho,
Rabigato og Malvasia Fina, fermenteret på stål, men derefter 8 måneder sur lie
på fad med battonage. Strågul. Moden frugt, banan, lidt gær, nødde- og
smørnoter fra fadet. Blød i munden, fyldig og kompleks med tydelige fadnoter,
tør, lidt lav på syre, men dog balanceret, lang hale med lidt bitter grape (91).
Quinta de Ventozelo Rosé 2019: 100 % Tinta Roriz fra 20 år
gammel mark. Lys laksefarvet. Diskret i næsen med jordbær og hindbær. Frisk og
med gode fylde og frugt i munden, røde bær, dejlig syre, mineralsk, tør, fin
balance, lang hale. Dejlig frisk vin, som har ok tyngde (89).
Azul de Ventozelo 2017: Blend af Touriga Franca, Touriga
Nacional og Tinta Roriz. Rubin. Frisk næse med frisk frugt, kirsebær og
jordbær, violer samt lidt frisk krydderurt. Frisk og floral med en del primær
frugt, balanceret med fin syre, drikkeklar og med bløde tanniner. En ukompliceret,
men vellavet vin (87).
Quinta de Ventozelo Blend 2016: Blend af Touriga Nacional,
Touriga Franca og Tinta Roriz, lagret 12 måneder på fad. Mørk rubin, lilla
kant. Brombær og andre mørke bær, men også florale noter med violer, friske
urter og esteve. Delikat, fyldig og dejlig tilgængelig, brombær og andre mørke
bær, balsamico og lakrids, pænt med bløde og velintegrerede tanniner i halen.
Indbydende og lækker (92).
Quinta de Ventozelo Tinta Roriz 2017: Lagret 18 måneder. Mørk
violet, næsten sort, lilla kant, dyb og tæt. Meget ekspressiv og intens næse
med kirsebær, jordbær og lidt brombær samt lidt kaffenoter og friske krydderurter.
Mørke bær, koncentreret frugt, peber, men også floral, krydret fin balance og
med flotte bløde tanniner. Fin drikkelig nu, men også med flot potentiale (91).
Quinta de Ventozelo Touriga Franca 2017: Fra 20 år gammel
vinmark, 12 måneders lagring. Mørk rubin, lilla kant. Frisk næse med kirsebær,
lavendel, blomster og krydderurter. Frisk med fin frugt, florale noter,
elegant, mineralsk, høj syre, lidt krydret underkant, bløde tanniner, fint
potentiale (91).
Quinta de Ventozelo Vintage 2018: Blend af Touriga Franca,
Touriga Nacional, Tinta Cão, Sousão m.fl. Mørk violet. Brombær, syrnede
kirsebær, solbær og andre mørke bær, lidt friske urter som rosmarin. Dejlig i
munden, kompakt og kraftig, men også med elegance og i flot balance, fint med
frugt og syre, brombær, solbær, lidt lakrids og mørk chokolade, krydret, tør,
godt med bløde integrerede tanniner og lang pebret hale. Ganske fin og med flot
potentiale (92).
Læs mere om Quinta de Ventozelo her
Quinta de Ventozelo importeres af Vinmonopolet
Ingen kommentarer:
Send en kommentar