De smagte vine var sponseret af Capstone California
Foruden de generelle vinuddannelser og sommelierkurser –
ingen nævnt, ingen glemt – tilbyder de forskellige vinproducerende lande eller
regioners brancheorganisationer forskellige uddannelsesforløb. Selv har jeg
f.eks. taget nogle kurser hos Wines of Portugal, så jeg kalde mig for
”certified ambassador”.
Nu har det californiske Wine Institute lanceret det ambitiøse uddannelsesprogram Capstone California, som dels er et online uddannelsesprogram og dels en vidensbank om vin fra Californien. For nyligt blev programmet lanceret her i Danmark i samarbejde med Vinens Hus og Vinakademiet, hvor der dels blev informeret om uddannelsesmulighederne og dels blev afholdt en fin lille smagning af repræsentative rødvine – herunder et par topvine – baseret på de tre vigtige røde sorter i Californien: Pinot Noir, Zinfandel og Cabernet Sauvignon.
Europas er det første sted, hvor programmet lanceres og
Danmark rent faktisk det første land. Planerne lyder meget ambitiøse som så
meget andet fra ”over there”. Der er tale om et uddannelsesforløb med fire
niveauer, hvor der hele tiden bygges oven på og gås i dybden med emner som
historien, druesorter, klima og terroir, årets gang i vinmarken og vinificering
– altså de klassiske dyder, men vel at mærke selvfølgelig med fokus på
Californien og de forskellige underområder. Der vil være tale om onlinekurser,
hvor man først læser sig til viden og derefter tager en test, der giver adgang
til næste niveau. Endvidere vil der bortset fra introduktionsniveauet være
obligatoriske smagninger, og på fjerde niveau muligheden for en rejse til Californien.
Foruden selve de fire uddannelsesniveauer, som ikke er gratis, tilbydes også en større vidensbank med et hav af oplysninger om samme emner samt med tal og statistik over produktion mv.
Som Réne Langdahl Jørgensen, der stod for den danske
lancering og siden var tutor på smagningen, forklarede, var der tale om ”substantiel
ny og opdateret viden”, som man ikke umiddelbart kan finde andre steder. Og det
er jo værd at notere sig, hvis man har brug for at finde aktuel information og
oplysninger om vin fra Californien eller måske blot har lyst til et
selvstudium.
Informationerne findes under det to undermenuer ”Study Guides” og ”Resources”. Under førstnævnte kan man f.eks. klikke sig ind under ”Sonoma County” og finde oplysninger og underregionen herunder en liste over såkaldte ”Benchmark Wineries” - valgt ud fra historisk betydning, kvantitet og kvalitet og omfattede såvel store som små og gamle som nye producenter. Under ”Resources” vil der blive udlagt forskellige kort og videoer, efterhånden som det nye site udfoldes helt.
Lanceringen blev som nævnt efterfulgt af en lille smagning,
idet der var fremsendt otte små miniatureflasker, som ifølge René Langdahl netop
repræsenterede otte ”Benchmark Wineries”. Her følger mine noget kortfattede
noter for de otte vine:
Au Bon Climat Pinot Noir Knox Alexander Santa Maria
Valley 2016: Fra topvinmark, lavet delvist med helklaser. Lys rubinrød,
ikke så aromatisk, men med kirsebær. Dejlig og kompakt vin med god frugt og
krydret undertone, fint balanceret og god syre. En meget dejligt glas.
Gnarly
Head Zinfandel Lodi 2018: 100 % Zinfandel. Mørk rubin, sort, uigennemsigtig. Tobak, mørke
bær, boysenbær, lakrids i næsen. Fyldig og krydret med en del sødme, frugten
balanceret med fin syre, høj alkohol. Fin repræsentant for druesorten.
Ironstone Reserve Ancient Vine Zinfandel Rous Vineyard Lodi
2018: 10 % Petit Syrah, resten Zinfandel fra gamle vinstokke, lagret på fransk
eg. Mørk rubin. Mørk chokolade, boysenbær. Dejlig i munden, masser af frugt,
flot balance, fyldig og kompleks, flot struktur og bløde tanniner. Et
imponerende glas – også selv om man ikke er fan af druen.
Austin
Hope Cabernet Sauvignon Paso Robles 2019: Ca. 10 % Petit Syrah, resten Cabernet. Mørk
rubin, uigennemsigtig. Mørke bær, lidt solbær og mørk chokolade. Frugtsødme,
lidt chokolade, rimelig høj alkohol og pænt med tanniner.
Louis Martini Cabernet Sauvignon Napa Valley 2017: Mere
klassisk cabernetnæse med solbær, blyantspids, godt med frugt. I munden solbær og
fadpræg med vanilje (fransk barrique) samt godt med tanniner til et langt liv.
Ridge Estate Montebello Santa Cruz Mountains 2018: Topvin
fra topmark, med i parisersmagningen, blend af 74 % Cabernet Sauvignon, 17 %
Merlot, 7 % Petit Syrah og 2 % Cabernet Franc, derfor ikke officielt navngivet
som Cabernet Sauvignon. Mørk rubin. Ikke så ekspressiv i næsen med mørke bær, solbær.
Dejlig i munden med god kompleksitet, godt med tanniner, flot balanceret med
høj syre samt tørre tanniner i enden.
Silver Oak Cabernet Sauvignon Alexander Valley 2016:
Cabernet, men også 7 % Merlot samt lidt Cabernet Franc, Petit Syrah og Malbec. Mørk
rubin. Fadpræg i næsen med vanilje samt moden frugt. Fin fyldig med moden
frugt, solbær, blyantspids, mineralitet og tør hale med godt med tanniner.
Foreløbig kan du læse mere om uddannelsen og om Capstone
California her. Når startskuddet lyder i Danmark, vil der også være oplysninger
at finde på Vinakademiets hjemmeside hvorigennem uddannelsen vil blive tilbudt
i Danmark.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar