B for Bairrada og B for Baga. Sådan lød overskriften på en artikel, jeg skrev til bladet Din Vinguide sidste år. Her blev enkelte producenter fra den portugisiske vinregion ved kysten mellem Lisboa og Porto fremhævet og prøvesmagt. En af dem, som der desværre ikke blev plads til, var Luís Patrão og hans Vadio. Ham mødte jeg til gengæld forleden ved en lille onlinesmagning, som omfattede fire af hans vine.
Slår man op i en ordbog, betyder vadio landstryger
eller vagabond. Men som Luís Patrão kunne fortælle, blev ordet også brugt
kærligt i hans barndom, hvis han havde været ude eller væk lidt for længe. Det
er altså også en, der strejfer rundt. Ordet kender også fra fadoens verden,
hvor der skelnes mellem professionelle fadosangere og så amatørernes fado
vadio. Og så var det altså det navn, Luís valgte at lancere sin vine under
for godt 15 år siden.
Regionens signaturdrue, Baga, er selvfølgelig også vigtig
for Vadio. For det første som eneste druesort i rødvinene og deres Espumante
Rosé og for det andet som bidragsyder til hans anden mousserende vin, Espumante
Bruto, hvor den supplerer regionens to markante grønne druesorter, Cercial og
Bical.
”Vi dyrker Baga og blandt de hvide især Cercial og Bical
samt lidt Arinto og Mario Gomes,” fortalte Luís Patrão.
Cercial og Bical udgør det klassiske hvidvinsblend i
regionen, hvor den første giver aroma, mens den sidste især giver høj syre.
Hvad angår Baga, kan man – alt efter terroir og vinifikation – sammenligne den
med to andre druesorter, mente Luís Patrão, nemlig Pinot Noir og Nebbiolo.
Nogle fremstiller lettere, elegante vine på Baga, andre mere rustikke vine med
kraftige tanniner.
”Selv befinder jeg mig nok et sted midt i mellem. Mere Barbaresco
end Barolo.” sagde Luís Patrão.
Luís Patrão startede sit Vadio-projekt i 2005, da han var 24
år gammel. Inden da havde han arbejdet for mastodonten Esporão i Alentejo,
ligesom han i dag også er winemaker for Herdade de Coelheiros i Alentejo.
Familien har altid haft vinmarker på deres ejendom i
Bairrada, men lavede tidligere kun vin til eget forbrug og solgte så resten af
druerne til kooperativer eller de store koncerner. Vadio startede i det små med
kun ½ hektar vinmarker, er siden vokset, men er stadig beskedne rent
kvantitativ, da produktionen kun er ca. 38.000 flasker om året. Dette er dog
ikke usædvanligt i regionen, hvor der er mange små parceller med vinmarker
fordelt rundt om og ikke større arealer til storproduktion. Regionen har samlet
ca. 7.000 hektar vinmarker med en gennemsnitlig størrelse på 0,2 hektar.
I dag råder Vadio over 7,5 hektar vinmarker fordelt på fire
parceller i Vale do Forno, hvilket dog kun dækker 70 % af det samlede forbrug.
Resten af druerne tilkøbes, men målet er at blive helt selvforsynende.
Terroirmæssigt er regionen præget af nærheden til Atlanterhavet samt en jordbund
med især ler og noget kalksten. Faktisk er Bairrada afledt af barro, som
betyder ler.
Følgende fire vine blev smagt og gensmagt dagen efter:
Espumante Bruto
Blend af 70 % Bical, 20 % Baga og 10 % Cercial fra
forskellige årgange (2007-2016) i solera-system, lagret 18 måneder på bærmen og
lavet efter Methode Traditionelle. Ravgul med lidt rødlige toner, pænt med
medium bobler. Frisk med citrus, moden pære, nødder og brødkrummer samt lidt
eksotisk bund. Frisk og sprød med høj syre, god frugt, mineralsk og bagvedliggende
dybere kompleksitet, fin balance. En fin gastronomisk Espumante (91).
Vadio Branco 2017
60 % Cercial og 40 % Bical. Gulgrøn med grønt skær. Aromatisk,
men ikke særlig tiltalende næse med abrikos, moden pære og lidt vegetale noter.
Cremet og blød i første omgang, derefter mere skarp med fin syre og god
balance, mineralsk, pænt fyldig, ender med en medium lang, let saltet hale
(89).
Vadio Tinto 2017
100 % Baga, spontangæret, lagret 24 måneder på fransk eg og
12 måneder på flaske. Rubinrød, medium intens. Frisk næse med jordbær og
hindbær samt lidt mørkere skovbær og krydret bund, floral. Let og frisk med
røde bær, elegant og floral, men også med fin bagvedliggende struktur, bløde
integrerede tanniner. Ikke en kompliceret vin, men ganske indbydende og med
tydelig Baga-profil (89/90).
Grande Vadio 2014
100 % Baga, spontangæret, 24 måneder på fransk eg og 12
måneder på flaske. Rubinrød, mørk kerne. Intens næse med mørke kirsebær,
skovbær, florale noter, lidt mørk chokolade og en smule mynte og anden krydderurt.
Dejlig tekstur i munden med god frugt, modne mørke kirsebær, elegant med høj
syre og flot kompleksitet, flot lang hale. En dejlig Baga, som er drikkeklar
nu, men stadig også med flot potentiale for lagring (93).
Vadio importeres af Vinho.dk, som også stod bag onlinesmagningen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar