torsdag den 6. januar 2022

Barbeito – klassisk på moderne vis

 

De smagte vine er sponseret af producent og importør

 

Hvis man opfatter hedvinen madeira som noget gammelt og støvet, tager man fejl. Og bare et enkelt blik på etiketter og flasker hos den store producent Barbeito sender tankerne en anden vej. Logoet med en ældre herre med paryk, kappe og hat signalerer godt nok gamle dage, men det er integreret i et moderne stilistisk udtryk. Og sådan er det. Madeira er på en gang gammelt og moderne.



Mit andet besøg hos en madeiraproducent under mit besøg på Madeira i sensommeren var netop hos Barbeito, som i dag ligger placeret i Câmara de Lobos lidt vest for hovedbyen Funchal og tæt på det berømte udsigtspunkt Cabo Girão, som så afgjort er et besøg værd. Hertil flyttede de i 2008 fra den tidligere placering nær det legendariske Reid´s Hotel for at få plads til mere moderne produktionsfaciliteter. Alt er da også i dag computerstyret. 



Barbeito har hele 1.300.000 liter madeira på lager og en kæmpe tank til estufa – den mekaniserede opvarmning, som benyttes til introlevel vine i modsætning til den traditionelle canteiro-metode, hvor opvarmningen foregår naturligt i fade på lofter. Størstedelen af den store produktion sælges til Japan, hvor importøren – den japanske Kinoshita familie – har været partner og medejer af Barbeito siden 1991.



Der er tale om en relativ ung producent. Firmaet er grundlagt i 1946 af Mario Barbeito Vasconcelos, som inden da arbejdede for Borges. Som andre producenter udgjorde bulkvin i starten størstedelen af produktionen, men det skriftede fra 1990´erne bl.a. i kraft af partnerskabet med japanerne. Stilen har også ændre sig med tiden, fortæller shop manager Leandro Gouveia:

”Vores vine er i dag mere elegante. Vi lagrer dem lidt køligere, så de bliver mindre koncentrerede og mere elegante. Da direktøren og ejeren Ricardo Vasconcelos de Freitas startede i 1989, var stilen lidt sødere og med lidt lavere syre. Han ønskede noget friskere og lettere, som kunne tiltrække de yngre. Før var vores kunder mest over 60 år, nu har vi også fat i dem i 30´erne og 40´erne, ligesom sommeliers har fået øjnene op for vores vine, da stilen er mere egnet til mad,” forklarer han.



Barbeito producerer vine af alle typer og har bl.a. udmærket sig med deres 50 års vine deriblandt vinen O Japonês, som er en tribut til den tidligere leder Yasuhiro Kinoshita. O Japonês vandt i 2020 prisen som årets bedste hedvin ved vinfestivalen Essencia do Vinho i Porto, hvor jeg selv sad i den internationale jury. Og den vandt vel at mærke over så flotte portvine som Vintage 2017 fra Graham´s Stone Terraces, Niepoort, Croft Quinta da Roêda Sérikos, Quinta do Noval Nacional og Taylor´s Vargellas Vinha Velha. Det taler vist for kvaliteten.



Efter rundvisningen indbød Leandro Gouveia til en fantastisk og stor smagning af madeira samt en enkelt hvidvin. Da tiden var knap, er nogle af mine noter lidt vel kortfattede. Følgende vine blev smagt:

 

Verdelho Reserva Branco 2018: Hvidvin på Verdelho samt 4 % Sercial, lagret et år på fransk og ungarnsk eg og derefter 6 måneder på flaske. Gulgrøn. Citrus, banan, ananas og anden eksotisk frugt. Grønne æbler og lidt eksotisk frugt. Frisk med god balance mellem syre og frugt, diskret og fint kontrollere fadpræg. Meget lovende (88/89).



Reserva (5 års) Malvasia: Lys, orangebrun. Tørrede frugter, grønne æbler, lidt mandel og honning samt lidt floragtig stil. Elegant, syrlig med tørrede og karameliserede frugter, tør og stringent stil, men dog sød. Atypisk (88).

Verdelho 10 år: Gylden, ravfarvet med flot skær. Frisk næse med citrus, blomster, tørrede abrikos, appelsinskal og lidt mandel. Behagelig i munden med abrikos, citrus og honning, fin syre, elegant, læskende med let tekstur, fin lang og tør hale (92).



Sercial 10 år: Lys orange. Tør næse med citrus, mandarin. Tør, nødder, citrus og mineralitet, fin balance med høj syre, saltet hale (89).

Sercial 20 års Ribeiro Real: Lys mahogni med lidt orange nuancer. Cognac agtig næse, nødder, blomster, gule blommer. Mere fedme i munden, abrikos og lidt nødder, let saltet og lidt sprittet (91).

Sercial Frasqueira 1993: Lys mahogni med orange skær. Nødder, lidt appelsinskal, abrikos. God fylde i munden, tør og saltet, flot balance (93).

Verdelho Frasqueira 1994: Lys mahogni med orange kant. Dejlig ekspressiv næse med nødder, tørrede frugter, appelsinskal og honning. Fin fylde og tekstur i munden med nødder og lidt orangepræg (93).



Tinta Negra Colheita 2009: Orangebrun. Lidt nødder i næsen, blød i munden med fin balance og lang hale (89).

Tinta Negra 20 års: Lys mahognifarvet med orange skær. Appelsinskal, nødder og mineralitet. Fyldig og let cremet i munden med medium sødme, nødder, abrikos, tør lang hale (91).

Bastardo Tres Pipas Reserva Velha: Ravfarvet. Ikke så ekspressiv i næsen med citrus og lidt mandler. Fin fylde, godt krydret, lang let saltet hale (89).

Bastardo 20 års: (kun lavet 67 flasker) Ravfarvet med orange skær. Duft af nødder. Halvtør med fin balance, nødder, let røget og krydret, alkoholen lidt tydeligere (92).

Boal 10 års: Orangebrun, ravfarvet. Mere sød, nødder, tørrede frugt, orange, abrikos, Mere fedme, fin tekstur (91).

Boal Frasqueira 1999: Mahognifarvet, lys kant. Tørrede frugter. Godt med sødme, men stadig høj syre og elegance, fylder hele munden (92).

Malvasia Colheita 2003: Lys ravfarvet. Tørrede frugter og nødder i næsen. Cremet i munden, men også elegant, god fylde (90).

Faja dos Padres Malvasia Candida Frasqueira 1997: Mørk tawnyfarvet. Valnød, figen og andre tørrede frugter i næsen. Fed tekstur, cremet i munden, høj syre som balancerer sødmen, valnød, orange og tørrede frugter, lidt balsamico og toastede noter (93).

Verdelho 50 år: Mørk ravfarvet. Meget ekspressiv med tørrede frugter, figner og lidt appelsinskal. Tør med tørrede frugter, lidt abrikos og god syre (95).

Malvasia 50 år O Japonês: Mørk ravfarvet. Frisk og dyb næse med nødder og tørrede frugter samt lidt krydderier. Flot struktur med tørrede frugter, abrikosmarmelade og krydderier, stor kompleksitet og fint balanceret med syre, slutter med en lang flot hale (97).

50 års Malvasia Garafeira: Tawnyfarvet, kraftig syre, balsamico og vineddike (95).

50 års Bastardo: Mørk og koncentreret. Tørrede frugter, let sprittet og røget (95)

 


Barbeito importeres af Vinmonopolet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar