De smagte vine er sponseret af producenten
Når man
træder ind i den gamle lodge, der tilhører H.M. Borges, er det lidt som at
træde tilbage i tiden. Det emmer af tradition i de rustikke lokaler som f.eks.
de gamle slidte malerier på væggen eller vitrineskabene med gamle flasker. Men
det betyder dog ikke, at alt er stået stille, og at madeira-producenten ikke er
fulgt med tiden.
”Vi har
bevaret den gamle traditionelle stil, men vinene er måske blevet mere
balancerede, da vores viden i marken, ved vinificering og lagring er blevet
bedre,” siger direktør Helena Borges, som er fjerde generation af familien
Borges siden grundlæggelsen.
H.M. Borges blev
etableret i 1877 af Henrique Menezes Borges, som dog først udsendte vin i eget
navn fra 1920´erne. På samme tid flyttede de ind i lodgen, som ligger centralt
placeret i centrum af Funchal. I dag ledes firmaet af Helene Borges og hendes
kusine Isabel. Tidligere solgte de meget bulkvin – også til Danmark. I dag
udgør 3-års vine størstedelen af produktionen, som dog også omfatter et
betydeligt udvalg af ældre vine i alle kategorier.
Under mit
besøg i sensommeren sidste år fik jeg under kyndig vejledning af João Francisco
Pereira først en rundvisning i den gamle bygning med besøgslokale,
produktionsfaciliteter og lagre med stablede fade. 3-års vinene opvarmes ved
estufagem-metoden ved 45 grader, mens der benyttes canteiro til den resterende
del – altså de ældre vine, colheitas og frasqueiras. 85 % af produktionen er
baseret på den meget udbredte druesort Tinta Negra, resten på Sercial,
Verdelho, Bual og Malvasia.
Borges ejer
ikke selv vinmarker og er da også lidt bekymret for leveringssikkerheden, da
drueavl ikke ligefrem tiltrækker yngre kræfter på øen, hvorfor en del vinmarker
forlades og forsvinder.
”Vi er nogle
gange lidt bange for fremtiden. Vi prøver at holde fast i dem, vi har aftaler
med, men mange er ældre. Vi overvejer måske at købe egne vinmarker for at sikre
leverancen og kvaliteten,” siger Helena Borges, som guidede mig igennem den
efterfølgende smagning.
Derfor har
Borges heller ingen planer om at begynde at lave bordvin, som ellers er et
område i vækst på øen.
”Vi tænker
ikke at begynde at lave bordvin, da vi hellere vil bruge de sparsomme druer til
Madeira vine,” fastslår Helena Borges.
Følgende
vine blev smagt under besøget:
Tinta Negra
Dry 3 års: Lys orangebrun til ravfarvet. Lidt bagt og oxideret næse med
blomster, tørrede frugter og lidt marcipan. Tør med tørrede frugter, nødder og
citrus, tør hale (87).
Sercial 10 års:
Lys ravfarvet, lidt orange og grønlige toner. Lysere toner i næsen med tørrede
frugter og citrus, men også lidt nødder og toast. Abrikos og nødder, høj syre,
lang hale (89)
Tinta Negra
Colheita 2005: Ravfarvet med lys kant. Tørrede frugter og lidt karamel i næsen,
Godt med syrebid, medium struktur, nødder, citrus, ikke så kompleks, fin
elegance, medium sød til sød, men med tør hale (90).
Boal 15 års:
Tawnybrun med ravfarvet og lidt grøn kant. Nødder og tørrede frugter samt lidt
toastede noter. Medium fyldig med god balance med høj syre, nødder, tørrede
frugter, chokolade og lidt appelsinskal (92).
Verdelho
Frasqueira 1993 (tappet 2017): Orangebrun til Tawnybrun. Fin næse med tørrede frugter og
nødder. Medium fyldig med god struktur og fin friskhed, tørrede frugter,
honning og fint krydret, halvtør med fint syrebid, mellemlang og let saltet
ende (93).
Malvasia 20
års: Mørk tawnyfarvet, orangegrøn kant. Ekspressiv næse med nødder og tørrede
frugter. Intens og koncentreret i munden med nødder og balsamico, men virker
ikke tung, da der er fin syrebalance (93).
Sercial
Frasqueira 1984 (tappet 2019): Ravfarvet. Nødder, tørrede frugter og lidt
appelsinskal i næsen. Dejlig kompleksitet, medium tør, lang hale. En dejlig indbydende
vin (94).
Borges
importeres af Vinomondo
Ingen kommentarer:
Send en kommentar