De omtalte vine var sponseret af importøren
Et af de
helt store navne i Vinho Verde – og for den sags skyld i portugisisk vin
generelt – er Anselmo Mendes. Han laver vin i eget navn med udgangspunkt i
underregionen Monção og Melgaço helt oppe
ved grænsen til Spanien (læs min omtale her), men derudover er han ønolog og
konsulent for en del andre producenter, som gerne fremhæver hans navn, da det
altid borger for kvalitet.
Det gælder
fx Casa Agrícola de Ambrães og deres brand Singellus, hvor frontetiketten har
fået et stempel med hans underskrift. Jeg modtog nyligt tre enkeltdruevine fra
Singellus til smagning, men inden mine noter først lidt om producenten og
druerne.
Casa
Agrícola de Ambrães ligger i underregionen Amarante, nærmere bestemt i Vale do
Tâmega – en af flere floder, der gennemskærer Vinho Verde regionen. Der har
været produceret vin længe, men med skabelsen af det nye brand Singellus
ønskede Belmiro de Azevedo at opgradere kvalitetsmæssigt og lave vine, der
udtrykker såvel terroir som de enkelte druesorters kvaliteter. Derfor benyttes druer
fra samarbejdspartnere rundt om i hele Vinho Verde regionen, da flere af de
benyttede sorter trives bedre i visse terroirs. Foruden de tre enkeltdruevine udsender
huset endvidere en serie med betegnelsen Singellus Private baseret på udvalgte
druer.
De tre fremsendte
vine er på henholdsvis Avesso, Loureiro og Alvarinho, der sammen med Arinto,
Trajadura og Azal er de mest benyttede grønne druer i Vinho Verde. Avesso
dyrkes især i underregionen Baião, men dog også i Amarante, Paiva og Sousa. Den
har en frugtfyldt aroma med appelsin og fersken, men også nøddeagtig og floral
samt markant syre. Loureiro dyrkes især i kystområder og i underregionen Lima
og mere sjældent i det indre af regionen. Men den dyrkes fx i Amarante på
højere beliggende marker, hvorfra druerne til Singellus netop er hentet. Her
skulle resultatet efter sigende være lidt mere fyldigt end den vanlige stil med
sprøde og elegant vine med citrus, blomster og honning. Og endelig giver Alvarinho
en mere kompleks aroma med noter kvæde, fersken, banan, lime, passionsfrugt,
appelsinblomst og tørrede frugter, hasselnødder og honning.
Vinene er
først blevet frigivet til markedet efter fire års flaskelagring for at
understrege, at Vinho Verde ikke kun er ung, frisk og traditionelt perlende
vin, men også hvidvin, som kan lagres og modnes. Faktisk er flere af de
benyttede druesorter meget velegnet til lagring. For nogle år siden blev jeg fx
under et besøg hos Soalheiro præsenteret for en større vertikalsmagning af
ældre udgaver af Soalheiros Alvarinho, hvilket klart viste en spændende
udviklingskurve (læs her). Af de tre aktuelle vine var det især netop
Alvarinhoen, som viste tydelige modningstegn med tertiære noter, hvor de to
andre i højere grad stadig var friske og mere ungdommelige, men måske med lidt
mere tyngde end lige efter aftapning.
Frem til
2020 var det i øvrigt kun tilladt producenter i Monção og Melgaço at
lave Alvarinho-vine under DOC-betegnelsen, og da Alvarinhoen fra Singellus er
fra 2017, er det givet derfor, at den er klassificeret som Vinho Regional Minho
og ikke DOC som de to andre enkeltdruevine – også selv om druerne hovedsageligt
skulle være hentet fra netop Monção og Melgaço.
Men nu til
noterne. Vinene blev smagt over to dage.
Singellus
Avesso 2017: Grøngul med grøn kant og grønt skær. Grønne æbler, grape samt lidt
mere eksotiske noter som melon, fersken og ananas, ikke så ekspressiv. Frisk i
munden med citrus, grape og mineralitet, høj og måske lidt dominerende syre,
ikke så kompleks, mellemlang hale. På andendagen bedre balance mellem frugt og
syre. Har brug for lidt modspil af mad, fx skaldyr (88).
Singellus
Loureiro 2017: Grøngul med gyldent skær. Fin aromatisk med citrus, pære og
blomster. Sprød i munden med pære, citrus, blomster og lidt banan, god
mineralitet, dejlig stringent og elegant og med god fylde, fint balanceret med
god syre og lang hale. En fin vin til prisen og med ok gemmepotentiale (90).
Singellus
Alvarinho 2017: Gulgrøn, en smule perlende lige efter ophældning. Moden frugt,
tropiske frugt som banan, lidt petroleum og andre noter fra fad og oxidering. Fyldig
i munden med moden frugt, banan og lidt smørnoter, ikke så høj på syre, men dog
balanceret, på vej ind i sin anden levealder (89).
Singellus
importeres af Nordjysk Vinimport.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar