tirsdag den 29. marts 2022

Vinho Verde fra Singellus

 

De omtalte vine var sponseret af importøren

 

Et af de helt store navne i Vinho Verde – og for den sags skyld i portugisisk vin generelt – er Anselmo Mendes. Han laver vin i eget navn med udgangspunkt i underregionen Monção og Melgaço helt oppe ved grænsen til Spanien (læs min omtale her), men derudover er han ønolog og konsulent for en del andre producenter, som gerne fremhæver hans navn, da det altid borger for kvalitet.



Det gælder fx Casa Agrícola de Ambrães og deres brand Singellus, hvor frontetiketten har fået et stempel med hans underskrift. Jeg modtog nyligt tre enkeltdruevine fra Singellus til smagning, men inden mine noter først lidt om producenten og druerne.

Casa Agrícola de Ambrães ligger i underregionen Amarante, nærmere bestemt i Vale do Tâmega – en af flere floder, der gennemskærer Vinho Verde regionen. Der har været produceret vin længe, men med skabelsen af det nye brand Singellus ønskede Belmiro de Azevedo at opgradere kvalitetsmæssigt og lave vine, der udtrykker såvel terroir som de enkelte druesorters kvaliteter. Derfor benyttes druer fra samarbejdspartnere rundt om i hele Vinho Verde regionen, da flere af de benyttede sorter trives bedre i visse terroirs. Foruden de tre enkeltdruevine udsender huset endvidere en serie med betegnelsen Singellus Private baseret på udvalgte druer.



De tre fremsendte vine er på henholdsvis Avesso, Loureiro og Alvarinho, der sammen med Arinto, Trajadura og Azal er de mest benyttede grønne druer i Vinho Verde. Avesso dyrkes især i underregionen Baião, men dog også i Amarante, Paiva og Sousa. Den har en frugtfyldt aroma med appelsin og fersken, men også nøddeagtig og floral samt markant syre. Loureiro dyrkes især i kystområder og i underregionen Lima og mere sjældent i det indre af regionen. Men den dyrkes fx i Amarante på højere beliggende marker, hvorfra druerne til Singellus netop er hentet. Her skulle resultatet efter sigende være lidt mere fyldigt end den vanlige stil med sprøde og elegant vine med citrus, blomster og honning. Og endelig giver Alvarinho en mere kompleks aroma med noter kvæde, fersken, banan, lime, passionsfrugt, appelsinblomst og tørrede frugter, hasselnødder og honning.

Vinene er først blevet frigivet til markedet efter fire års flaskelagring for at understrege, at Vinho Verde ikke kun er ung, frisk og traditionelt perlende vin, men også hvidvin, som kan lagres og modnes. Faktisk er flere af de benyttede druesorter meget velegnet til lagring. For nogle år siden blev jeg fx under et besøg hos Soalheiro præsenteret for en større vertikalsmagning af ældre udgaver af Soalheiros Alvarinho, hvilket klart viste en spændende udviklingskurve (læs her). Af de tre aktuelle vine var det især netop Alvarinhoen, som viste tydelige modningstegn med tertiære noter, hvor de to andre i højere grad stadig var friske og mere ungdommelige, men måske med lidt mere tyngde end lige efter aftapning.

Frem til 2020 var det i øvrigt kun tilladt producenter i Monção og Melgaço at lave Alvarinho-vine under DOC-betegnelsen, og da Alvarinhoen fra Singellus er fra 2017, er det givet derfor, at den er klassificeret som Vinho Regional Minho og ikke DOC som de to andre enkeltdruevine – også selv om druerne hovedsageligt skulle være hentet fra netop Monção og Melgaço.

Men nu til noterne. Vinene blev smagt over to dage.



Singellus Avesso 2017: Grøngul med grøn kant og grønt skær. Grønne æbler, grape samt lidt mere eksotiske noter som melon, fersken og ananas, ikke så ekspressiv. Frisk i munden med citrus, grape og mineralitet, høj og måske lidt dominerende syre, ikke så kompleks, mellemlang hale. På andendagen bedre balance mellem frugt og syre. Har brug for lidt modspil af mad, fx skaldyr (88).

Singellus Loureiro 2017: Grøngul med gyldent skær. Fin aromatisk med citrus, pære og blomster. Sprød i munden med pære, citrus, blomster og lidt banan, god mineralitet, dejlig stringent og elegant og med god fylde, fint balanceret med god syre og lang hale. En fin vin til prisen og med ok gemmepotentiale (90).

Singellus Alvarinho 2017: Gulgrøn, en smule perlende lige efter ophældning. Moden frugt, tropiske frugt som banan, lidt petroleum og andre noter fra fad og oxidering. Fyldig i munden med moden frugt, banan og lidt smørnoter, ikke så høj på syre, men dog balanceret, på vej ind i sin anden levealder (89).

 

Singellus importeres af Nordjysk Vinimport.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar