De smagte vine er sponseret af producenten
Sociedade
Vinícola de Palmela hører til blandt de lidt yngre producenter af Moscastel de
Setúbal, men heldigvis kommer der hele tiden nye til. Der er i dag ca. 20 producenter
af den søde hedvin – store som små. I det sidste tiår er antallet steget lidt, lyder
det fra Comissão Vitivinícola Regional da Península de Setúbal (CVRPS).
Kommissionen oplyser endvidere, at såvel antallet af vinmarker som produktionen
i volumen har været stigende de senere år. I 2017 var der således 584 hektar med
druen Moscatel de Setúbal, hvilket nu er steget til 701.
Sociedade
Vinícola de Palmela – i daglig tale SIVIPA – blev etableret i 1964 af en kreds
af vinavlere og er, som navnet siger, hjemhørende i Palmela. Faciliteterne blev
moderniseret og opgraderet i 1999 med økonomisk hjælp af Cardoso-familien, som
dermed trådte ind i ejerkredsen. Der produceres både bordvin (80 %) og Moscatel
(20 %) under navne som Fortaleza, Veritas, Terras do Sado og SIVIPA. De har selv
omkring 20 hektar med moscatel-druer tilhørende Cardoso-familien og køber ikke
fra andre.
”Moscatel
alexandria og moscatel roxo er druesorter med megen personlighed, som giver en
særlig aroma og smag. Det særlige terroir tæt på kysten og mellem de to floder
betyder meget for karakteristikken,” fortæller Filipe Cardoso, som er winemaker
og administrator hos SIVIPA.
Deres vine
er forskellige alt efter målgruppen, forklarer han:
”Vi har
forskellige stilarter til forskellige forbrugere. Vi har de unge, som er friske
og frugtige og uden længere lagring på fade for at bevare den unge friske
aroma. Og så har vi de gamle, som er mere komplekse. Og endelig har vi også
plads til eksperimenter. I år vil vi f.eks. lancere en Moscatel uden lang
macerationstid og med lavere sukkerindhold – blot for at skabe nyt og afprøve
det på markedet.”
SIVIPA har
også gjort brug af den gamle metode med at lagre fadene ombord på både eller
benytte cognacfade.
”Der skal
være plads til eksperimenter,” fastslår Filipe Cardoso, som også gerne kommer
med forslag til brugen af Moscatel:
”Al dessert
parer fint med Moscatel – især mørk chokolade med Moscatel Roxo og Tortas de
Azeitão (en sød rouladeagtig kage) med Moscatel de Setúbal. Men de passer også
fint til stærke oste eller til foie gras og paté.”
Jeg har
smagt nedenstående fire vine fra SIVIPA, hvoraf den ene desværre var med prop.
Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.
Terras do Sado Moscatel de Setúbal: Lys ravfarvet med flot
orange skær. Citrus, søde mandariner, abrikos og marcipan. Tørrede frugter,
marcipan, lidt orangeskal, honning, til den søde side, men med ok syre og
derfor balanceret, rund og blød, ikke så kompleks, men velsmagende (87).
Terras do Sado Moscatel Roxo: Mørk
ravfarvet med lidt røde toner. Lidt rustik næse med nødder, citrus, tørrede
frugter, nødder og lidt røget karakter. Intens og fin i munden med mandel, godt
med appelsinskal, fin høj syre, ok kompleksitet med lidt kant, lang hale. Et ok
glas (89).
SIVIPA Moscatel de Setúbal 10 års: Lys
ravfarvet med orange skær. Skæv i næsen og i munden. Ikke bedømt.
SIVIPA Moscatel Roxo 10 års: Mørk
ravfarvet til tawnybrun, lys kant. Let krydret næse med tørrede figner,
hasselnødder, muskat, tobak og appelsinskal. Blød og cremet i munden med
nødder, honning, figner og citrus, fyldig med flot balance og god kompleksitet.
Et fint glas (92).
SIVIPA importeres af Grapes & Flavours
Ingen kommentarer:
Send en kommentar