fredag den 2. september 2022

Dow´s Bomfim Vintage 2020

 

De smagte vine er sponseret af importøren

 

Ifølge Symington Family Estates høstrapport var 2020 året med det laveste udbytte i dette århundrede og med meget koncentrerede og velstrukturerede, mørke vine, men altså i små mængder. Symington besluttede at flaske to speciale jubilæumsudgaver af Vintage fra Graham´s og Warre´s, som markering af henholdsvis 200 års og 350 år jubilæer for det to brands. Og da kvaliteten i Cima Corgo var god deklarerede de også et mindre antal af Dow´s Quinta do Bomfim Vintage 2020 (1.200 flasker). Endelig har de også deklareret to SQV mere; Dow´s Quinta da Senhora Ribeira og Cockburn´s Quinta dos Canais, men disse bliver først frigivet på et senere tidspunkt.

Der bliver derimod ingen Vintage 2020 fra Quinta do Vesúvio, da vineriet var lukket ned på grund af Corona. Det var første år siden 1827, at der ikke blev trådt druer i de store granitlagares på Vesúvio, og man ønskede ikke at bryde traditionen ved at presse druerne andetsteds.

I denne omgang skal det handle om sidstnævnte. Dow´s blev grundlagt tilbage i 1798 af Bruno Evaristo Ferreira og siden døbt Silva & Cosens efter denne og partneren Frederick William Cosens. Der er altså rent faktisk tale om et portugisisk hus af fødsel. I 1877 overtog de den mindre producent Dow & Co, hvorefter  brandet ændrede navn. Siden kom Warre-familien ind over ejerskabet, og fra 1961 har selskabet været ejet fuldt ud af Symingtons.



Quinta do Bomfim har været tilknyttet Dow´s siden 1896, og det er fra tiden omkring århundredeskiftet at den kendte hovedbygning stammer. I dag er quintaen flot renoveret med en nyt besøgscenter samt den nyåbnede restaurant med mesterkokken Pedro Lemos ved roret. Med beliggenheden lige i udkanten af Pinhão og i gåafstand fra banegården er Bomfim velegnet til et besøg. Selv har jeg været der adskillige gange og senest sidste efterår (læs her).



Quinta do Bomfim Vintage 2020 er baseret på druer fra de højstliggende vinmarker på quintaen, hvor især Touriga Franca var af høj kvalitet og udviste stor modstandskraft i forhold til den ekstreme varme, der prægede året. Foruden Franca indgår også Touriga Nacional og Sousão i blendet. Sidstnævnte druesort vinder mere og mere frem, da den foruden farve giver friskhed pga. sit høje syreniveau.



Jeg har smagt den nye Vintage 2020 fra Bomfim over to dage ved lidt forskellige temperaturer. I samme omgang smagte jeg også Dow´s LBV 2016, som er den seneste, der er frigivet. Men LBV 2017 burde være lige på trapperne.

 

LBV 2016: Mørk rubin, tæt og næsten uigennemsigtig, lys violet kant. Solbær, blommer, men også lidt rød frugt og mynte samt en smule mokka i næsen. Blød og fin struktur med intens fylde og ok syre, i anden omgang lidt mere syrekant, brombær, solbær, lidt cassissødme, men ellers tør og med fløjlsbløde tanniner og mellemlang hale med syresvip. En vellavet, velstruktureret og fin LBV (90).

Quinta do Bomfim Vintage 2020: Blend af 55 % Touriga Franca, 25 % Touriga Nacional og 20 % Sousão. Mørk og dyb, næsten sort, uigennemsigtig med lilla kant, farver glasset. Meget ungdommelig og frisk næse med frisk frugt, ribena, mynte og andre krydderurter, esteve samt kærnemælk – et præg, der ofte karakteriserer helt unge vintage portvine, men forsvinder, når de er over babyårene. Fyldig i munden, i første omgang blødere, men derefter mere skarp og kantet med høj syre, solbær og andre mørke bær, mørk chokolade samt urter, fin og tæt struktur og udmærket potentiale, lang og tør hale med syrebid. Har brug for lidt tid til lige at samle sig, men flot og lovende (93).

 


Dow´s importeres af The Wine Company

Ingen kommentarer:

Send en kommentar