Har man deltaget i middage eller andre events arrangeret af portvinsbroderskabet, Confraria do Vinho do Porto, vil man vide, at der ofte skåles i broderskabets egen vin. Portvinsbroderskabet har dog ikke deres egen quinta eller marker, men de blender deres egne portvine – og det gælder såvel Vintage i særlige årgange som Tawny med alder, hvor de senest har begået en 40 års.
Confraria do
Vinho do Porto blev stiftet i 1982 og kan altså i år fejre 40-års fødselsdag. Broderskabet
er dermed yngre end mange andre tilsvarende inden for vinens verden. Men under
de mange år med diktatoren Salazars Estado Novo var den slags private selskaber
ikke tilladt, hvorfor man altså skulle om på den anden side af den fredelige
Nellikerevolution i 1974, før planerne kunne realiseres. Målet var og er stadig
at udbrede kendskabet til portvin – ikke kun i Portugal, men i hele verden,
hvorfor broderskabet også optager æresmedlemmer uden for portvinsbranchen. Selv
havde jeg den ære at blive optaget som såkaldt Cavaleiro i 2016.
Arbejdet med
at udbrede kendskabet til portvin sker dels gennem medlemmerne virke og dels
gennem en række aktiviteter året igennem. Mest kendt er den årlige
optagelsesceremoni i juni i dagene omkring Skt. Hans samt Regattaen med de
gamle portvinsbåde, Barcos Rabelos, Skt. Hans dag - en herlig begivenhed, som jeg har deltaget i som gast flere gange.
Men også
deklareringen af broderskabets egen Vintage er et festligt event, der skaber
opmærksomhed. Det foregår ved en ceremoni, hvor alle portvinsproducenter, der
har deklareret Vintage det pågældende år, bidrager med deres vine. Winemakerne
kommer op én efter én og hælder deres vin i et stort glas. Dette blend er
selvfølgelig kun symbolsk, men efterfølgende vil der blive lavet et blend,
hvoraf flere af de deklarerede Vintage indgår. Ved broderskabets fødsel i 1982
var alle medlemmer således forpligtiget til at donere 25 liter, hvilket i dag
er ændret til 12 flasker Vintage. Resultatet bliver, at der laves 500-1500 flasker af hver
årgang af Confrarias Vintage.
Det er
broderskabets kældermester, Copeiro-Mor, som har
ansvaret for at blende, og råmaterialet er altså de udgaver af Vintage, som er
deklareret det pågældende år. Der er dog ikke fastlagt regler om, hvor mange
forskellige huse, der skal indgå i blended. Det er helt op til Copeiro-Mor,
hvilket de seneste mange år vil sige David Guimaraens, der samtidig er
winemaker og blender for Fladgate Partnership.
George
Sandeman, som står i spisen for broderskabet, fortæller:
"Confrarias
Vintage Port deklareres af Chancelaria og det er Copeiro Mors ansvar at lave en
Vintage Port, som er repræsentativ for det pågældende års stil og kvalitet.”
Jeg har
nogle gange haft den glæde at overvære ceremonien, og det er altid et festligt og
farverigt syn, når broderskabets medlemmer træder frem foran bestyrelsen, det
såkaldte Chancelaria, for at aflevere deres vine. Alle er selvfølgelig iklædt
røde kapper, hat og insignia – den lille drikkeskål, som medlemmer bærer om
halsen.
Den
foreløbige række af deklareringer fra broderskabet tæller følgende år: 1982,
1983, 1985, 1991, 1994, 1997, 2000, 2003, 2007, 2011, 2016 and 2017. Som det
fremgår, er der mest tale om såkaldte klassiske årgange, hvor kvaliteten er høj,
og mange huse har deklareret. De senere år – ikke mindst med årgang 2015 – har
der dog været en del diskussioner blandt producenterne og i Confraria om
betegnelsen klassisk årgang. En del mener, at 2015 også burde have været medregnet,
men da nogle af de største producenter afstod fra at deklarere, skete det altså
ikke.
Efter aftapning
opbevares vinene i broderskabet kælder, men heldigvis ikke kun. Deres 10 års
Tawny bruges f.eks. til optagelsesceremonier, hvor de nye brødre skåler i et
glas portvin, og for et par år siden solgte broderskabet lidt ud af deres
kælder, hvorfor medlemmer kunne købe enkelte flasker af udvalgte Vintage årgange.
For nyligt
havde jeg så den fornøjelse at være inviteret til en vertikal smagning af
Confrarias Vintage i selskab med Chanceler George Sandeman. Det foregik ved
Portweinsmessen 2022 i Leverkusen – en fin festival arrangeret af den tyske
portvinsekspert Axel Probst, som i juni blev forfremmet til den nye rang i
broderskabet, Fidalgo Cavaleiro.
Smagningen
omfattede ikke samtlige årgange, men seks af lidt blandet kvalitet. Som George
Sandeman selv diplomatisk udtrykte det, så behøver et blend af de bedste
Vintage port fra en årgang ikke nødvendigvis at give det bedste resultat.
Inden mine
noter lige et par ord om de forskellige årgange – og hvem, der har været
ansvarlig for blended.
1982 er
lavet af José Antonio Rosas fra Ramos Pinto. Året regnes for medium kvalitet,
men mon ikke deklareringen skyldes, at det var broderskabets fødeår. Vinene er
gerne fint modne og drikkeklare nu.
1994 er lavet
af John Gordon Guimaraens, som ganske rigtigt er del af Guimaraens-familien fra
Fonseca. Året regnes for et af de helt store, om end kvaliteten kan være lidt
svingende – og en del vine stadig har brug for tid.
2000 og 2003
blev lavet af João Nicolau de Almeida, ligeledes fra Ramos Pinto. Begge år
regnes for klassiske med bred deklarering.
2011 og 2017
står den nuværende Copeiro-Mor, David
Guimaraens, for. 2011 var og er stadig en monsterårgang, mens 2017 regnes for
en af de bedste årgange længe og med en lang fremtid for sig.
Og nu til
mine noter fra smagningen:
Vintage Port
1982: Rødbrun med lys kant. Fin og ekspressiv duft af jordbær og andre røde
bær. Ganske lækker og delikat i munden med fin syrebalance, røde bær, krydret
og pebret, bløde tanniner, lang pebret hale (93).
Vintage Port
1994: Teglrød, lidt uklar. Lidt fæl i næsen men også med moden frugt. Krydret i
munden med syrnede bær, ikke harmonisk. Et fejlskud, som jeg tvivler på, vil
blive bedre (ikke bedømt).
Vintage Port
2000: Flot rubinrød med lidt lys kant. Jordbær og mørke bær i næsen. Dejlig
fyldig i munden med røde bær og let krydret undertone, bløde tanniner, lang
krydret hale. En flot vin, som stadig har udviklingspotentiale (92).
Vintage Port
2003: Mørk rubin. Lidt lukket i næsen med mørke bær, solbær og krydret
undertone samt lidt stald. Fyldig i munden med god frugt, pænt med tanniner og
flot syre, lidt bid i enden (91).
Vintage Port
2011: Mørk og uigennemsigtig, næsten sort. Lidt lukket i næsen med mørke bær.
Fyldig og kompakt i munden med stor kompleksitet, mørke bær og massive
tanniner. Stadig et monster, der har brug for tid (92).
Vintage Port
2017: Mørk og uigennemsigtig. Ung frisk frugt i næsen, kærnemælk. Ungdommelig
med florale noter og mørke bær, god struktur og kompleksitet, godt med
tanniner, stort potentiale (93).
Læs mere on
Confraria do Vinho do Porto her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar