lørdag den 26. november 2022

Taylor´s Golden Age

 

Den smagte vin er sponseret af producenten

 

Umiddelbart forbinder man Taylor´s med Vintage portvin. Her er de så afgjort i første division og historisk set har de leveret mange fremragende udgaver af såvel klassisk Vintage som Single Quinta Vintage fra Quinta de Vargellas og Quinta da Terra Feita. Men huset produceret også fadlagret portvin. De har længe haft en serie af udmærket tawnies i form af 10, 20, 30 og 40 års Tawny. Dertil kommer helt gamle udgaver som den berømte Scion, som de lancerede i 2010. Og endelig har de gennem årene og især efter overtagelsen af det traditionelle Colheita-hus Krohn udsendt en række Colheitas, som dog ikke kaldes for Colheitas, men Single Harvest. Man er jo et engelsk portvinshus.



Derfor var det heller ikke den store overraskelse, at Taylor´s fulgte trop, da de nye portvinskategorier blev tilladt og dermed 50 års Tawny. Og nej, den hedder selvfølgelig ikke blot 50 års Tawny, men Golden Age.

Taylor´s 50 års Tawny er baseret på druer fra den østlige del af Douro og er et blend af de traditionelle druesorter Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinto Cão, Tinta Roriz og Tinta Barroca. Før det endelig blend blev foretaget, blev vinene lagret på fade i husets kælder, skriver Fladgates i deres pressemateriale, men med ret stor sandsynlighed er vinen inden da lagret adskillige år i Douro.



I forbindelse med min artikel om nye tendenser i portvinens verden i Din Vinguide fik jeg tilsendt en flaske, som blev smagt over 3 dage ved lidt forskellige temperaturer.

 

Taylor´s Golden Age 50 års Tawny

Mørk tawnyfarvet, nærmest kobber og med lysere grønorange kant. Mørk og intens i næsen med svesker, rosiner, nødder, muskatnød, balsamico og lidt ristede og brændte noter (måske den såkaldte Douro-bake) samt lidt apotekerpræg, som dog aftog noget med tiden. Fyldig, cremet og intens i munden med nødder, figner, svesker, appelsinskal og balsamico samt stor og mættende kompleksitet, godt krydret og med lang hale. En dyb og kompleks vin, men savner lidt elegance (94). 


Taylor´s Golden Age er hverken den første eller den sidste i række af 50 års Tawny på markedet efter lovændringen. Læs her min omtale af Kopke, Maynard´s og Sandeman. Endvidere har huse som Vallado, Vallegre, Buttler & Nephew og São Leonardo sendt 50 års Tawny på markedet – og endnu flere er på vej. Alt tyder således på, at producenterne har sagt ja til den nye kategori og forbrugerne ligeså.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar