Som specialist i portugisisk vin får jeg af og til tilsendt
smagsprøver uopfordret. Det modtager jeg selvfølgelig gerne, da jeg altid er
nysgerrig på at smage vine, jeg ikke har smagt før, og fra producenter, som jeg
måske ikke kender i forvejen.
Det gjaldt nedenstående vine fra Glano Winegrowers, som ejer
to ejendomme, Herdade do Cavalhal i Alentejo og Quinta do Coucão i Vinho Verde.
Bag står Fernando Soares, som også er ønolog, samt søsteren Isabel Cipreste.
Herdade do Carvalhal ligger i det øvre Alentejo i
underregionen Portalegre, som er den højest beliggende underregion og derfor
også det sted med det køligste klima, hvilket oftest afspejles i vinene.
Bjerget São Mamede er klædt med skove, hvilket sammen med højden giver et
særligt mikroklima. Ejendommen er på 52 hektar, hvoraf 42 er med vinmarker. Der
er kun plantet røde druer, 22 hektar med trincadeira, 15 hektar med aragõnes
(alias tinta roriz alias tempranillo) og 5 hektar med alicante bouschet – en
drue, som har vist sig meget givtig i netop Alentejo. Vinene lanceres under
mærket Fonte Seca.
Quinta do Coucão har været i familiens eje gennem flere
generationer og er derfor blevet integreret i projektet for på den måde at have
flere strenge at spille på. Quintaen ligger ved Braga i underregionen Cávado,
der som andre underregioner i Vinho Verde er navngivet efter floden, der løber
øst-vest og ud i Atlanterhavet. Der er tale om en typisk vingård i Minho med
flere mindre vinmarker. Tidligere blev der fremstillet flere forskellige
landbrugsprodukter, men de sidste 15 år har man valgt udelukkende af fokusere
på vin. Derfor benyttes der nu også vinmarker, som ligger i en anden
underregion, Basto, der ligger længere inden i regionen og har meget nedbør.
Alt i alt benyttes tre forskellige grønne sorter, loureiro, azal og arinto i
Basto samt den røde vinhão i Cávado.
Følgende vine blev smagt:
Terras do Coucão Grande Escolha 2018: Blend af azal og arinto.
Grøngul, meget lys, let perlende. Sprød og frisk med grøn pære, citrus, blomster
og måske lidt passionsfrugt i baggrunden. Citrus og grape samt florale noter, høj
syre, fint balanceret. En dejlig frisk og fin aromatisk vin, som også har fin
frugttyngde. Skal serveres køligt, fin til fiskeretter og lyst kød, fx
grillkylling (88).
Fonte Seca 2015: Blend af 55 % trincadeira, 40 % aragonês og
5 % alicante bouschet, 30 % lagret 4 måneder på egefade. Rubin med lyslilla
kant. Modne røde bær, kirsebær og lidt solbær samt lidt grønne noter,
aromatisk. Blød i munden med fin frugt, mørke bær og lidt engelsk lakrids i
baggrunden, bløde velintegrerede tanniner og fint balanceret med syre. Ikke en
kompliceret vin, men ganske fin madvin (86).
Fonte Seca Reserva 2007: Blend af aragonês og trincadeira,
12 måneder på nye egefade og derefter flaskelagring. Rubin med lys og lidt
brunlig kant. Modne røde bær, sorte kirsebær og lidt solbær samt kaffe og krydderurter
som rosmarin, lidt portvinsagtig. Tydeligt ældet med tertiære noter, frugtsødme,
men tør, mørke modne bær og blommer, lidt mokka og lakrids, men stadig med
kraftige og integrerede tanniner og ok syre, let cremet, fint balanceret, tør
mellemlang hale med godt med tanniner (89).
Vinene er ikke på det danske marked endnu.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar