I juni måned blev jeg inviteret på vintur til Navarra – en
region, som står noget i skyggen af især naboregionen Rioja, men som fortjener
mere opmærksomhed, da der faktisk laves udmærkede vine og ofte med fin
sammenhæng mellem pris og kvalitet.
Det kom der en artikel ud af i Vinbladet omhandlende Navarras
søgen efter sin identitet og med præsentationer af en længere række af
bodegaer, som blev besøgt. Interesserede kan læse den fulde artikel her.
At artiklen handlede om regionens identitet hang sammen med,
at det spørgsmål dukkede op flere gange både under et besøg hos Consejo
Regulardor Denominación de Origen Navarra, der kontrollere og promoverer
appellationen, og hos nogle af producenterne.
Der laves en række udmærkede, men også meget forskellige
vine i regionen. For det første produceres der meget rosévin, ja faktisk kommer
tre ud af 10 flasker rosé i Spanien fra Navarra. For det andet laves der en del
vine på internationale druesorter eller som blends af nationale og
internationale sorter. Det gælder såvel hvidvine på chardonnay, moscatel,
sauvignon blanc og garnacha blanca og rødvine på tempranillo, garnacha,
cabernet sauvignon og merlot. Flere af producenterne tilstræber en stil i deres
blend ikke ulig naboregionen med en del fadpræg eller som såkaldte
Bordeaux-blends, hvor de franske sorter blandes med tempranillo. Og endelig er
der også stigende fokus på sorter som garnacha og graciano – både som
enkeltdruevine og i blends, hvor frugten og friskheden er mere fremtrædende og
fadpræget diskret eller helt fraværende.
Flere af producenterne satser på hele spektret, mens andre
er mere fokuserede på enten de mere traditionelle blends eller de sidstnævnte
og efter min mening mest spændende vine på garnacha og graciano mv. Det kan
sådan set være udmærket, men når vi taler om markedsføring internationalt kan
det også være lidt svært at finde frem til budskabet. Eller som lederes af
Navarras Consejo, Jordi Vidal Ragoût udtrykte det:
”Vi har stor diversitet, og variationen er en rigdom. Men vi
diskuterer også, hvad vi skal satse på”.
Men samtidig pegede han dog også selv på den retning,
Navarra bevæger sig:
”Udviklingen går mod mere fokus på garnacha og mindre på
blends, men de sidste er dog stadig dominerende. Der bliver i dag plantet mere
garnacha samt en del grønne druer”.
Turen omfattede besøg på otte bodegaer samt lidt spredt
smagning af vine fra andre producenter. Jeg vil nedenfor blot præsentere tre af
dem, hvor de første allerede er at finde på det danske marked og den tredje
forhåbentligt snart bliver det.
Bodega Inurrieta
Bodega Inurrieta laver både mørk og lys rosévin,
enkeltdruevine og blends med fadlagring. Vingården, som blev grundlagt i 1999
af familien Antoñana, der tidligere havde gjort det i supermarkeder, er blandt
de største i regionen med 262 hektar vinmarker og en produktion på 1,5 million
flasker om året. Især har de succes med deres friske hvidvin på sauvignon
blanc.
Jeg smagte følgende vine:
Orchidea 2018: Ren sauvignon blanc. Grøngul.
Blomster, pære, asparges, citrus og lidt eksotiske noter. Blød, sprød og
delikat i munden, fin frugt og syrebalance, elegant eftersmag.
Orchidea Cuvée 2017: Ren sauvignon blanc, lagret 8
måneder på nye egefade med battonage. Gulgrøn. Smør og lidt nødder, honning,
eksotisk frugt, tydelige, men ikke overdrevne fadnoter. Ligeledes tydelige
fadnoter i munden, men delikat og i fin balance.
Mediodia 2018: 52 % garnacha, 10 % cabernet
sauvignon, 9 % syrah og 29 % graciano. Lakse farvet, mørk. Hindbær, jordbær og
kirsebær i næsen. Dejlig fyldig med røde bær, frisk og sprød med fin syre og en
smule diskrete tanniner samt lang sprød eftersmag. En god fyldig rosé, velegnet
til mad.
Coral Rosado 2018: 100 % Cabernet Sauvignon. Lys
laksefarvet. Jordbærduft, men også lidt grape. Høj syre og god friskhed, fin
eftersmag. Frisk, enkel og indbydende.
Norte 2017: Blend af 10 % cabernet sauvignon, 5 %
syrah og 85 % merlot, lagret 6 måneder på fransk eg. Rubinrød. Røde kirsebær og
andre friske bær i næsen. Frisk frugt, lidt lakridsnoter og bløde tanniner,
fint harmonisk.
Sur 2017: Blend af 71 % syrah og 29 % merlot, lagret
6 måneder på amerikansk eg. Mørk rubin. Brombær, andre mørke bær og krydderier.
Dejlig fyldig og intens, mørke bær, godt krydret, lidt røget bacon, fin
balance, bløde tanniner og lang eftersmag. Udmærket vin.
Cuatrocientos Crianza 2016: 66 % cabernet sauvignon,
23 % merlot, 5 % graciano og 6 % syrah fra marker i 400 meters højde – deraf
navnet, lagret 14 måneder på fad. Mørk rubin. Brombær og mørke kirsebær. Stor
friskhed, fin frugtfylde og høj syre, mørke bær og lidt mynte, god balance og
bløde tanniner.
Altos de Inurrieta Reserva 2015: 60 % cabernet
sauvignon og 40 % graciano, lagret 15 måneder på fad. Mørk rubin, lille kant.
Mærke bær, krydderier, violer og blomster. Spændende i munden med god frugt,
lidt lakrids og mineralitet, pænt med bløde tanniner. En flot vin.
Mimaò 2017: 100 % garnacha tinta, lagret 7 måneder på
fad. Mørk rubin. Let parfumeret, mørke kirsebær, blomster og diskrete
vaniljetoner fra fadet. Delikat med godt med frugt og meget diskrete noter fra
fadet, bløde tanniner, lang krydret eftersmag.
Puro Vicio 2016: 100 % syrah, lagret 15 måneder på
fad. Mørk rubin. Flot ekspressiv næse – på en gang kraftfuld og elegant,
brombær og balsamico. Fint med frugt og mørke bær, floral, dejlig friskhed,
bløde tanniner og lang god hale.
Laderas 2015: 100 % graciano. Mørk rubin, lilla kant.
Kirsebær, balsamico, eukalyptus og blomster i næsen. Meget koncentrereret og
fyldig, krydret og med lakrids- og toastnoter. En flot fyldig vin.
(Importør: Clément Vin)
Bodegas Ochoa
Ochoa blev grundlagt i 1845 og drives i dag af 6. generation
af familien – søstrene Adriana og Beatriz Ochoa, som er henholdsvis winemaker
og marketingdirektør. Bodegaen råder over 145 hektar vinmarker, hvoraf de 24
hektar er i selve Olite og resten længere sydpå. Dertil kommer 58 hektar med
oliventræer. Der satses en del på bæredygtighed og alle vine er i dag 100 %
økologiske, men det er dog kun de røde druer, der er certificeret.
Jeg smagte følgende vine:
Ochoa Lágrima Rosa 2018: Blend af
garnacha, merlot og cabernet sauvignon fra vinmarken El Bosque. Lys rød. Udmærket friskhed og fin fylde.
8A Uvadoble 2017: Blend af de to druesorter viognier
og viura – deraf navnet. Gulgrøn. Frisk aromatisk næse. Let cremet, men også
meget frisk og sprød. God frugt og lang floral eftersmag. En dejlig hvidvin,
som flot kombinerer viogniers aromatiske stil med friskheden fra viura.
Ochoa Crianza 2015: Lavet på tempranillo, lagret 12
måneder på fad. Flot rubinrød. Kirsebær, frisk frugt, behersket fadpræg. Røde
bær i munden og en smule vaniljesødme, pænt med tanniner. Ikke så kompleks, men
dejlig og delikat.
8A Mil Gracias 2013: Lavet på graciano, lagret 9
måneder på fad. Mørk rubin, lilla. Anderledes næse med blomster og krydderurter
som rosmarin samt mørke bær. Mørke bær, let og elegant med bløde tanniner,
afrundet og fint krydret. Meget delikat.
Mira Pies 2014: Blend af 70 % tempranillo, 20 %
merlot 20% og 10 % cabernet sauvignon, lagret 14 måneder på fad. Mørk rubin. Flot
aromatisk næse med kirsebær, brombær og blomster. Mørke bær, mineralitet og
lidt lakrids, dejlig kompleksitet, kraftige, men bløde tanniner. En flot vin
med stort lagringspotentiale.
Ochoa Reserva 2011: Blend af tempranillo, merlot
og cabernet sauvignon, lagret 7 år, de første 15-18 måneder på fad. Mørk rubin.
Røde bær, lavendel og blomsterduft. Kraftig og fyldig, men også balanceret. Stort
lagringspotentiale.
8A Moscato de Ochoa 2018: Lavet på moscatel de grano menudo.
Let mousserende. Har både friskhed og sødme, citrus og blomster.
(Importør: Østjysk Vinforsyning/Vinoble)
Bodegas Máximo Abete
En absolut spændende familieejet bodega, hvor de to
passionerede søstre Maria og Yoanna har taget over efter deres afdøde far.
Tidligere blev vinen lavet på det lokale kooperativ, men i 1990´erne begyndte
faderen Máximo at lave sin egen vin, og i 2006 fik de egne faciliteter. De ejer
25 hektar fordelt på mere end 20 plots med en højdeforskel mellem 500 og 700
meter og er på vej til at blive certificeret økologisk. Vinene sælger under
brandnavnet Guerinda.
Jeg smagte følgende vine:
La Roya 2018: Blanc de noir på garnacha. Lys, let
orangegul. Frisk næse med jordbær og blomster. Fin friskhed og fylde, god
struktur og fin syre. Bitter lang eftersmag.
La Blanca 2018: Chardonnay uden fadlagring. Gulgrøn.
Elegant næse med citrus, pære, lidt eksotisk frugt som ananas. Pæn fylde i
munden, let cremet, men med stor friskhed og elegance, fint syreniveau og flot
balance. Absolut værd at drikke.
Casalasierra Rosada 2018: Lavet på garnacha. Laksefarvet, medium
intens. Lidt diskret i næsen med jordbær. God friskhed med flot syreniveau og
fin frugt med røde bær og en fin, let krydret hale.
Tres Partes 2017: De tre partnere er søstrene Yoanna
og Maria samt den enes mand Juanma. 100 % garnacha. Rubinrød med lyslilla kant.
Frisk frugt med jordbær, blomster og krydderier samt mineralitet i næsen.
Ungdommelig frugt med jordbær, let krydret og bløde, modne tanniner. Ligefrem
og meget delikat.
El Máximo Crianza 2016: Opkaldt efter faren, hvis
overskæg pryder etiketten. Blend af især garnacha samt lidt cabernet sauvignon
og merlot fra marker i 700 meters højde, 10 måneder på fad. Mørk rubin. Meget
aromatisk med mørke kirsebær, jordbær og krydderier samt lidt fadpræg. Afrundet
og blød i starten, hvorefter syren og den modne frugt sætter ind, lidt krydret
frugtig med godt med tanniner. En dejlig kraftig, men også elegant madvin.
3+1 Navasentero 2014: Lavet af de tre fra bodegaen
samt en ven. 100 % graciano. Rubinrød, mørk. En anderledes og spænende duft af
mørke bær samt mineraler, lidt rustik og lidt parfumeret. Fyldig med mørke bær,
krydret, lidt bid og lidt rå tanniner.
La Abejera 2014: 100 % graciano fra udvalgte druer,
ni måneder på fad. Mørk rubinrød, næsten uigennemsigtig. Aromatisk, let
parfumeret med jordbær, lavendel og mørkere noter samt lidt kaffe og chokolade.
Kompleks og fyldig, fint krydret og samtidig stor elegance, flot integrerede
tanniner. En dejlig fyldig topvin, god til mad.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar