Det er nu 31 år siden, at Henrik Oldenburg afholdt sin
første portvinsfestival. De tre årtier fejrede Ramos Pinto med et års
forsinkelse ved at stå for en fantastisk flot Master Class, hvor Jorge Rosas og
Masterblender Ana Rosas fortalte om huset og gav alle indbudte mulighed for at
eksperimentere med at blende deres egen 30 års Tawny (læs min beretning her).
Festivalen, der traditionen tro fandt sted første mandag i
november på Børsen, var som helhed også velbesøgt og med mange gode glas at
hente ved udstillerne samt ikke mindst mange portugisiske gæster, som man kunne
få en lille snak med.
I år valgte jeg at fokusere på Quinta da Pacheca, som jeg
nok har smagt med jævne mellemrum, men ikke har udforsket nærmere. Foruden
importør Torben Ryttersgaard fik jeg hilst på Export Manager for det danske
marked, Rui Pinto. Inden mine noter et par ord om huset.
De, der har været i Régua, har ikke kunnet undgå at lægge
mærke til den store Sandeman Don på bakketoppen på den anden side af Douro.
Dermed har man sådan set også lagt mærke til Quinta da Pacheca. Godt nok
tilhører marken, hvor figuren står, i dag Sandeman, men den hørte tidligere til
Pacheca, som ligger lige til højre set fra Régua-siden. Quintaen solgte da også
tidligere sin portvin til store firmaer som Sandeman og Cockburns, mens de selv
satsede på almindelig vin. Portvin under eget navn kom først til langt senere,
bl.a. fordi en af ejerne var præsident for portvinsinstituttet og ville beholde
sin uafhængighed og derfor ikke selv producere. Bordvin udgør da også stadig
størstedelen af produktionen.
”Vi var blandt pionererne, når vi taler om Douro vine. I dag
udgør Douro-vine nok 70 % af vores produktion og de sidste 30 % portvin,”
fortæller Rui Pinto.
Quinta da Pacheca omtales første gang i skriftlige kilder i
1738, hvor ejendommen gik i arv til Pedro Pacheco Pereira. Men historien går
længere tilbage, idet familien Pacheco Pereira havde lejet jord i området i et
par århundrede før dette tidspunkt. Første registrerede vinmark menes at være
lejet allerede i 1551.
I 1903 overgik ejerskabet til José Freire de Serpa Pimentel,
og i 2012 skiftede det igen, idet de nuværende ejere Paulo Pereira og Maria do
Céu Gonçalves overtog. De havde begge erfaringer med international distribution
af vin og fødevarer – og satsede målrettet på at forbedre kvaliteten og
samtidig fortsat fokusere på vinturisme.
Hvad det sidste angår besøges quintaen i dag af 80.000 om
året, hvilket bringer Pacheca helt i top, ligesom de da også netop er præmieret
på området for Best of Wine Tourism i Portugal – en pris, de vil få overrakt
ved en ceremoni i Bordeaux sidst i november. Foruden selve vingården er der restaurant,
hotel (The Wine House Hotel Quinta da Pacheca åbnede i 2009) og senest tilkommet
små værelser i vintønder, hvis man har lyst til at overnatte i en sådan, når
man nu er i portvinens land.
Familien Serpa Pimental er stadig involveret, idet ønolog og
winemaker Maria Serpa Pimental er efterkommer til José Freire de Serpa
Pimentel. Foruden bordvin fra Quintaens 75 hektar marker og fra Quinta Vale de
Abraão, som de også ejer, producerer Quinta da Pacheca alle typer portvin. Første
Vintage Port blev dog produceret så sent som i år 2000.
Stilen er typisk portugisisk med mere frugt, men også høj syre
i de fadlagrede portvine. Vi er jo også i Baixo Corgo, hvor temperaturen er
lidt lavere og nedbørsmængden større.
Jeg smagte følgende vine:
White Port: Lys, let gylden. Fin duft af honning og
blomster. Frisk i munden med honning, lidt abrikos og blomster. Fint
koncentreret kategorien tager i betragtning og har da også efter sigende lagret
i lidt år før den flaskes.
Porto Lágrima: Gylden. Honning og krydderier i næsen samt lidt
orangepræg. Sød, men med høj syre, der balancerer og får den til at virke
mindre sød og friskere end vanligt for Lágrima Port.
Tawny: Rødbrun. Mandel, tørrede frugter og stadig røde bær i
næsen. Røde bær og frugt, men også hasselnødder og tørrede frugter, fin
balance. Udmærket entry level port.
Reserva Tawny: Rødbrun. Frugt og kirsebær i næsen, men også
sekundære Tawny-noter som nødder. Fint med frugt samt begyndende fadnoter og
meget høj syre, der balancerer sødmen, krydret og pebret hale. Udmærket for
kategorien.
10 års Tawny: Rødbrun. Forholdsvis frisk næse med rester af røde
bær, tørrede frugter og hasselnødder. Ok kompleksitet, høj syre, lang pebret
hale og lidt bid.
20 års Tawny: Brun med lidt røde nuancer. Mandel og nødder.
Flere fadnoter, men faktisk stadig med relativ stor friskhed og lidt primær
frugt, abrikos, nødder, valnød og høj syre.
30 års Tawny: Fin Tawnybrun. Dejlig duft af hasselnødder,
tørrede frugter, abrikos og lidt krydret karry. Først et meget friskt indtryk i
munden, hvorefter de klassiske tawnynoter tager over med tørrede frugter og
nødder, elegant og dejlig med lang frisk hale. Et meget dejligt glas.
40 års Tawny: Orangebrun. Frisk næse med appelsinskal,
nødder og lidt muskatnød. Cremet og blød i munden, men samtidig elegant og
delikat med fin friskhed, høj syre, mandel, karamel og abrikos samt fin syre i
enden.
Colheita 2000: Flot rødbrun. Mandel, nødder og abrikos i
næsen. Tørrede frugter og brændt karamel, elegant stil med høj syre.
LBV 2014: Filtreret. God friskhed i næsen med brombær og
solbær, men også grønne noter. Mørke bær, mynte og fin krydret hale. Absolut
godkendt.
Vintage 2017: Sort og uigennemsigtig med lilla kant. Frisk
frugt og solbær i næsen, men også friske krydderurter. Mørke bær, brombær og
kaffenoter, esteve, høj syre. Pænt med tanniner til en langt liv.
Såvel bordvin som portvin fra Quinta da Pacheca importeres
af Vinho.dk
Efter således at have smagt vinene fra Quinta da Pacheca, blev
der også tid til lidt ”fri leg”. Det vil sige lidt smagning rundt omkring ved
de forskellige udstillere – især af nyheder, som jeg ikke har smagt før, men
også bare af nogle gode vine for fornøjelsens skyld og vel at mærke uden, at
jeg tog noter. I forhold til de fleste gæster, når jeg faktisk ikke særlig mange
vine, da megen tid går med at snakke med andre gæster eller bekendte fra
Portugal. Men kort fortalt og erindret fik jeg bl.a. smagt følgende:
Poças Vintage 2015: Ikke helt åben, mørk rubin med masser af
frugt, mørke bær, lidt marmeladepræg.
Bulas 10 års hvid: Frisk og fyldig næse med abrikos og honning,
lidt til den søde side.
Valriz Colheita 1958: Aromatisk og kompleks.
Churchills
White Port: Noter vil følge i senere post om Churchills.
Dalva Organic Tawny Reserva: Fin balance mellem frugt og
fad, fin vin i kategorien, men det kan vel ikke undre husets vanlige kvalitet
taget i betragtning.
Quinta Santa Eufemia 40 års Tawny: Intens og dyb i gammel
portugisisk stil.
Sandeman Quinta do Vau 1988: En dejlig delikat og moden Vintage
og samtidig den eneste ægte Single Quinta fra Vau, da navnet efterfølgende er blevet
brugt som brandnavn.
Importøren af sidstnævnte, vintageportvin.dk, havde som
vanligt mange andre lækkerier med – både til at smage og til at kigge på. Sidstnævnte
omfattede den særlige jubilæumsboks fra Sandeman med seks forskellige flasker
af Vintage 2000, hvor navn og label fortæller forskellige kapitler af husets historie
(The Word, The Spirit, The Journey, The Craft, The Pioneer og The hat &
Cape, som selvfølgelig referer til det kendte Don ikon. Boksen blev fremstillet
til Sandemans 225 års jubilæet i 2015. Læs mere på boksens egen hjemmeside.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar