Det portugisiske og det danske flag var begge hejst foran
Odense Rådhus fredag den 1. november. Og indenfor fandt en ceremoni sted, som
cementerede de dansk-portugisiske bånd – i al fald, når vi taler om portvin.
”For portvinen. For broderskabet. For brødrene.” Sådan lød
det i rådhusets Festsal, da det portugisiske portvinsbroderskab, Confraria do
Vinho do Porto, udbragte en fælles skål sammen med de mere end 100 fremmødte,
der overværede broderskabets første optagelsesceremoni på dansk grund.
Portvinsbroderskabets
øverste leder, Chanceler George Sandeman,
borgmester Peter Rahbæk Juel og
ambassadør Rita Laranjinha
Blandt de nye portvinsbrødre var så prominente navne som
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel og Portugals ambassadør i Danmark Rita
Laranjinha samt den fynske portvinsklub, The Vintage Port Club. Klubben har i
forvejen flere medlemmer optaget i broderskabet, men blev altså nu også selv
inkluderet med den fornemme rang Infancão.
Portvinsbroderskabet, som har til formål at udbrede
kendskabet til portvin, var inviteret til Odense af The Vintage Port Club, der
i år fejrer sit 30 års jubilæum. Derfor var broderskabets ledelse og en række
repræsentanter fra forskellige portvinshusene med til jubilæumsfesten om
aftenen, men inden da havde festlighederne stået på hele dagen.
Fredagen startede med en Master Class afholdt af portvinsinstituttet
IVDP på Restaurant UBN i samme lokale som The Vintage Port Club holder sine
smagninger. Overskriften var ”The Magnificent 7”, idet mange af de såkaldte klassiske
vintageår med bred deklarering ender på 7. Det gjaldt f.eks. den seneste
årgang, som er sendt på markedet, 2017, ligesom årene 2007, 1997 og 1967 er
kendte som gode vintageår.
Ana
Brochado fra IVDP, Jorge Rosas fra Ramos Pinto, João Machete fra Sogevinus (Kopke),
Gilberto Igrejas
fra IVDP og Paulo Russell-Pinto fra IVDP
Smagningen omfattede dog ikke kun Vintage, men også Colheitas
og gammel Tawny portvin, da målet samtidig var at komme lidt rundt i de
forskellige typer. Paulo Russell-Pinto fra IVDP fortalte herom samt om
årgangene. Desuden var den nyligt tiltrådte præsident for portvinsinstituttet,
Gilberto Igrejas, og et par repræsentanter fra de deltagende huse til stede.
Følgende vine blev smagt:
Blackett Vintage 2017: Mørk rubin, næste sort, tæt og
uigennemsigtig med lilla kant. Kraftig duft af frisk frugt og solbær, men også
grønne og mere friske noter som mynte. Masser af frugt, solbær, hyldebær og
brombær, fyldig krop, pebret samt kraftige, men ikke skarpe tanniner. Fint
potentiale og en værdig repræsentant for den gode årgang (92).
Dalva White Colheita 2007: Lys ravfarvet med flot
skær. Mandel, honning, tørrede frugter og appelsinskal i næsen. Delikat og
elegant med mandel, appelsinskal og honning, dejlig frisk og med god
balancerende syre og friskhed (91).
Ramos Pinto Vintage 1997: Rubin med rødbrun og lidt lys
kant. Floral næse med kirsebær og røde bær som jordbær, let parfumeret på den
gode måde. Blød i munden med begyndende modenhed, men stadig fint med frugt,
syre og bløde tanniner til et længere liv, røde bær, jordbær. En frisk,
behagelig og elegant vin (93).
Kopke Colheita 1987: Ravfarvet, gylden med lidt mørkere
kerne og lidt rødligt skær. Lidt afdæmpet næse med mandel, hasselnødder og
tørrede frugter. Fyldig i munden med mandel, appelsinskal, karamel, god syre,
måske lidt vel sprittet, hvilket dog kan skyldes, at den lige var åbnet (92).
Quinta de Boeira Very Old Port (1917): Colheita fra 1917, som
har tilhørt familien Strecht Monteiro, men da papiret herpå ikke er godkendt
hos IVDP kategoriseret som Very Old Port. Mørkebrun farinagtig og meget
koncentreret. Ligeledes uhyre koncentreret i duften med farin, svesker, valnød
og figner. Cremet i munden, tyk som en PX sherry og sød, men balanceret med
syre, kompleks smag med svesker, balsamico og farin, lidt præg af ”Douro-bake”,
lang intens eftersmag (94/95).
Efter Master Class mødte portvinsbroderskabet samt mere end
100 gæster op på Odense Rådhus. Her modtog borgmester Peter Rahbæk Juel
broderskabets ledelse og Portugals ambassadør Rita Laranjinha og viste dem
byrådssal og mødelokaler, hvor broderskabets Chancelor, George Sandeman, overrakte en flot karaffel og en portvin til borgmesteren.
Derefter var det tiden for selve optagelsesceremonien, som fandt sted i den
smukke festsal.
Forløbet var stort set det samme som ved den årlige ceremoni
i Porto i juni måned. Faktisk har det indtil nyligt være sådan, at ceremonier
på Europæisk grund kun fandt sted i Porto, hvorimod broderskabet har rejst ud
til f.eks. USA, Canada, Brasilien og Hong Kong. Nu har de ændre praksis og
nyligt besøgt byer som Sankt Petersborg, Moskva og Paris. At Odense nu er
kommet på listen, skyldes portvinens store popularitet og det høje salg af
kvalitets portvin herhjemme samt de gode relationer mellem broderskabet og The
Vintage Port Club.
Ceremonien startede med indmarch, hvorefter de kommende
medlemmer blev ført ind og kaldt op en efter en. Foruden borgmesteren og
ambassadøren blev som nævnt også selve portvinsklubben optaget som ”Infancão”, mens direktør for H.J.
Hansen Jens Hempel-Hansen og rådmand Jane Jegind blev optaget som æresmedlemmer
med rangen Cavaleiros. Dette gjaldt også en række gode folk fra vinbranchen og
detailhandelen, så det samlede antal portvinsbrødre steg med 13 nye medlemmer.
Efter overrækkelser af kæder med drikkeskåle og diplomer
skrev de nye brødre under i protokollen og ceremonien sluttede med en fælles
skål i broderskabets egen 10 år Tawny.
Efter ceremonien blev der marcheret med Skoleorkester og
broderskabets ledelse i spidsen fra rådhuset til Odd Fellow Palæet i Odense,
hvor festmiddagen i anledningen af besøget og 30 års jubilæet for The Vintage
Port Club fandt sted.
Her blev der først nydt klubbens egen 30 års jubilæums
Tawny, som er skabt til lejligheden af portvinshuset Andresen, hvis direktør
Carlos Flores dos Santos og winemaker Alvaro van Zeller også var til stede.
Derefter fulgte en fire retters menu med vine fra Douro DOC
og 20 års Tawny fra forskellige huse samt ikke mindst Confrarias egen Vintage
2000, der blev præsenteret af broderskabets kældermester David Guimaraens, som
er winemaker hos Fladgate Partnership og dermed for Taylor´s, Fonseca, Croft og
Krohn.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar