Omtalte vine er sponseret af producenten
I forbindelse med min artikel ”Portugal – mellem tradition
og fornyelse” i Din Vinguide var jeg både på researchtur til Portugal og fik
forskellige flaskeprøver tilsendt. Da artiklen nu er udkommet (#21 februar
2020), bringer jeg derfor nogle nedslag om de forskellige besøgte og omtalte huse
og med noter på samtlige smagte vine.
Første artikel var om mit besøg på Quinta de Chocapalha i
Lisboa-regionen og snart følger en reportage fra Colares. Men lige nu gælder
det Quinta Vale de Fornos fra Tejo, som venligt sendt mig nogle prøveflasker.
Quinta Vale de Fornos ejes af Encostas d’Alqueva, der igen ejes af familien Bio,
og indgår i det fælles, nylancerede brand Abegoaria. En tendens i Portugal lige
nu er, at selskaber bredder sig over flere regioner, hvilket også gælder
Encostas d’Alqueva. De startede i Alentejo fra ca. 20 år siden, men har siden spredt
sig til andre steder i landet, så der nu laves vin fra ni forskellige vingårde
fordelt på de seks regioner: Alentejo, Tejo, Lisboa, Dão, Vinho Verde og Douro.
I Tejo hedder vingården altså Quinta Vale de Fornos. Den 200 hektar store
ejendom i den sydvestlige del af regionen blev etableret som bryllupsgave til
legendariske Antonia Ferreira, som jo ellers mest slog sine folder i Douro. Quintaen
råder over 60 hektar marker med såvel nationale som internationale sorter, og
der laves både blends og enkeltdruevine.
Regionen Tejo (tidligere Ribatejo) spreder sig langs
Tejo-floden øst for Lisboa-regionen. Der er fortrinsvist tale om et frugtbart
lavlandsområde, hvor der dyrkes såvel nationale som internationale druesorter
og med såvel mindre som meget store producenter. Tidligere var langt størstedelen
kommercielle producenter af billig konsumvin eller bulkvin, men som det også
gælder for Lisboa, dukker der flere og flere kvalitetsproducenter op som f.eks.
Quinta Vale de Fornos og João M. Barbosa. Udviklingen fra kvantitet til
kvalitet ses også ved, at producenter forlader det mest frugtbare terroir tæt
ved floden for i stedet at søge op i baglandet, hvor jorden er mere mager.
Foruden vin dyrkes der mange andre grøntsager, ligesom de store vidder også er
hjemegn for såvel heste- som tyreopdræt.
Men tilbage til Quinta Vale de Fornos, hvor jeg har smagt
følgende vine:
Quinta Vale de Fornos Reserva Branco 2017: Blend af arinto,
chardonnay og gewürstraminer, lagret 6 måneder på eg med batonnage. Lys gulgrøn.
Aromatisk og kompleks næse med moden pære, citrus, græs, kvæde, engelsk
vingummi samt lidt smør- og petroleumsnoter. Fin frugtig med pære og citrus,
men også mere tunge og komplekse noter, dejlig struktur, lidt lav på syre, men
dog i balance (91).
Quinta Vale de Fornos Syrah Reserva 2015: Mørk rubin, lys
kant. Aromatisk med mørke bær, brombær, røget bacon og engelsk lakrids, peber
samt krydderurter som rosmarin. Kraftig og fyldig med brombær, tør, flot
syrebalance, krydret hale med lidt mørk chokolade og kraftige, tørre tanniner.
En potent vin med stort potentiale (91).
Quinta Vale de Fornos Cabernet Sauvignon Reserva 2016: Mørk
rubin, lyst kant. Frisk ren frugt i næsen med solbær og andre mørke bær samt
krydderurter. Forholdsvis let og elegant i munden med dejlig ren frugt, men
også krydret, elegant, tør og godt med tanniner. En stringent og fin cabernet,
som kan lagre (89).
Quinta Vale de Fornos Touriga Nacional Reserva 2015: Mørk
rubin, sort kerne. Ikke så aromatisk i første omgang, men åbner sig med mørke
bær, peber, violer og andre florale noter, lidt lakrids. Dejlig med frugtfylde,
floral, høj syre samt kraftige tanniner, fyldig og krydret, men også med
elegance. Lidt rå nu med tørre tanniner i enden, flot potentiale (90).
Quinta Vale der Fornos er ikke i dansk distribution. Læs
mere på Abegoarias hjemmeside.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar