Vinregionen
Lisboa – tidligere Estremadura, men i dag opkaldt efter landets
hovedstad – er nok den region i Portugal, som undergår den største udvikling
for tiden. Ses bort fra de tre små gamle underregioner Bucelas, Carcavelos og
Colares var området tidligere mest kendt for at levere konsum- eller bulkvin på
et blend af nationale og internationale druer.
Der bruges stadig såvel nationale som internationale druer,
men private og familieejede producenter satser nu på kvalitet. En af dem er Quinta de Chocapalha i underregionen Alenquer.
Sidste år besøgte jeg vingården i forbindelse med en artikel til Din Vinguide
(læs nr. 21 fra februar 2020).
Chocapalha ejes
af Paulo og Alice Tavares, som flyttede dertil fra Lissabon i 1986. De to døtre
er også involveret, idet Andrea Tavares er daglig leder og søsteren Sandra
Tavares de Silva winemaker, når hun ikke har travlt med sit eget projekt, Wine& Soul i Douro.
Produktionen i
eget navn startede i 1990.
”Det var Sandras forslag, efter hun var blevet uddannet
ønolog og var startet som winemaker hos Vale de Maria i Douro,” fortæller
Andrea Tavares og fortsætter:
”Regionen lavede tidligere bulkvin til kolonierne og til de
små tascas i Lissabon, produceret af de store kooperativer. I dag er der flere
og flere familiedrevne vingårde, som satser på kvalitet og ikke kvantitet.”
Da jeg besøgte dem i efteråret, var høsten lige startet. De
nye produktionsfaciliteter er fra 2013 og gravet ind i skråningen, så bygningen
ikke skæmmer det smukke og blødt bugtende landskab. Rundt om ligger der 46
hektar vinmarker med druesorter som arinto, viosinho, gouveio, chardonnay og sauvignon
blanc for de grønnes vedkommende og touriga nacional, tinta roriz, castelão, syrah,
touriga franca, alicante bouschet, cabernet sauvignon og petit verdot for de
rødes. Altså en god blanding af internationale og nationale sorter som typisk i
regionen. Druerne omsættes til rosévin (2 %), hvidvin (25 %) og rødvin for
restens vedkommende – og det både som enkeltdruevine og i blends.
”Vi har op mod 300 nationale sorter. Dem skal vi bruge. De
internationale vil kun være et supplement. Vores terroir er godt til hvidvin, som
kan få en fantastisk balance. Derfor har vi nu plantet mere,” fortæller Andrea
Tavares.
Foruden vinmarker har ejendomme også en del pæretræer, men
de udfases nok nu, da udbyttet er for ustabilt fortæller Andrea Tavares.
Efter rundvisningen i kælderen smagte jeg et godt udvalg af
deres vine på terrassen, hvor også Paulo
og Alice Tavares stødte til. Et mindre udvalg blev
siden gensmagt i ro og mag herhjemme. Derfor er kun nogle af vinene med
pointangivelse. Vinene er opdelt i flere serier: Mar de Lisboa, som har en
yngre og mere international stil, Mar de Palha og endelig Quinta de Chocapalha med topvinene.
Her er mine noter.
Mar de Lisboa Branco 2018: Blend af arinto og verdelho.
Grøngul. Ikke så ekspressiv i næsen med pære, blomster og en smule tropiske
frugter. Dejlig friskhed med højt syreniveau og fin hale.
Quinta de Chocapalha Branco 2018: Blend af viosinho og arinto. Grøngul.
Diskret næse med citrus, pære og lidt melon. Dejlig frisk og fyldig i munden
med god frugt, mineraler og fin balance, mere kompleksitet, men stadig til den
lette og friske side.
Quinta de Chocapalha Arinto 2018: Lys, grøngul. Frisk næse
med citrus, blomster, græs og lidt fersken. Pære, citrus og blomster,
mineralsk, lidt saltet præg, dejlig frisk og med høj syre, men ikke så kompleks
(89).
Quinta de Chocapalha CH Branco 2017:
8 måneder med battonage og lagret et år på flaske før frigivelse. Gulgrøn til gylden.
Meget aromatisk med moden pære, fersken og smør. Fyldig og kompleks med dejlig
tekstur, citrus og smørnoter, florale noter, mineralsk, fin syre og flot
balanceret med afdæmpet fadpræg, så friskheden er intakt, dejlig lang hale
(93).
Quinta de Chocapalha Reserva Branco 2017: Chardonnay og arinto,
7 måneder med battonage. Gulgrøn. Tydelige fadnoter, dejlig fylde og fin balance.
Rosé Reserva 2018: Blend af 70 % touriga nacional og 30 %
tinta roriz. Lys roséfarvet. Kraftig duft af jordbær og lidt vingummi, let
parfumeret. Frisk og fyldig i munden med tungere noter end næsen lover, jordbær
og frisk frugt, elegant og mineralsk, god til mad.
Mar de Lisboa Tinto 2015: Blend af touriga nacional, tinta roriz, syrah og ?. Mørk
rubin. Ekspressiv med frisk frugt, let krydret og let parfumeret. Direkte
frugt, brombær og en fin krydret bund, som giver lidt mere substans. Ikke
kompleks, men faktisk en fin vin.
Castelão 2016: Flot rubin. Meget frisk næse med kirsebær,
røde bær og lidt skovbund. Bløde tanniner, fint med frugt og syre, balanceret,
diskret parfumeret på den gode måde.
Quinta de Chocapalha Tinto 2015: Blend af 40 % touriga
nacional, 25 % touriga franca, 15 % tinta roriz, 10 % castelão og 10 % alicante
bouschet, lagret 18 måneder på brugte egefade. Mørk rubin. Let krydret næse med
frisk frugt, modne kirsebær og andre mørke bær samt blomster. Dejlig i munden
med frugt i forgrunden, elegant, god syre, godt med bløde tanniner, fin
mellemlang hale. Fin nu, men kan også lagre (90).
Quinta de Chocapalha Vinha Mãe 2015: Blend af 35 % touriga nacional, 35 %
syrah og 30 % tinta roriz, lagret 20 måneder på egefade. Mørk rubin. Lidt
afdæmpet i næsen i første omgang, men åbner efter lidt tid med violer, mørke
bær, brombær, modne kirsebær samt lidt røgede noter. Dejlig intens i munden,
floral med fin frugt, godt med polerede tanniner, god kompleksitet og flot
balance. En dejlig vin med stort lagringspotentiale (93).
CH 2016: Lavet på 100 % touriga nacional klon fra Dão. Flot
mørk rubin. Dejlig næse, frisk og intens med blomster, violer, mørke bær og
mynte og eukalyptus. Elegant og delikat med mørke bær og stor koncentration
samt florale noter. En rigtigt flot TN (94).
Guarita da Chocapalha Tinto 2015: 100 % alicante bouschet:
Meget mørk rubin, uigennemsigtig. Diskret i næsen med mørke bær. Koncentreret
og afbalanceret muskuløs, flere lag, kraftige tanniner og høj syre. Spændende
og kompleks vin.
Quinta de Chocapalha og Wine & Soul importeres i Danmark af ATOMWINE.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar