Omtalte vine er sponseret af producenten
Med en lang række brands i porteføljen er der
selvfølgelig altid stor spænding, når Symington Family Estates offentliggør
deres deklareringer på portvinsområdet. Vil der være tale om såkaldt klassisk Vintage
eller Single Quinta Vintage? Hvor mange forskellige deklarerer de? Og hvor
mange sender de på markedet her og nu?
Spændingen blev udløst næsten midtvejs inde i april, mens
såvel Danmark som Portugal var lukket helt ned på grund af Corona-krisen. Her
udsendte familien en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at der udelukkende
blev tale om et Single Quinta år for deres vedkommende – i modsætning til de
fire andre store aktører i branchen, Sogrape, Sogevinus, Porto Cruz og Fladgate
Partnership, som helt eller delvist udsender klassisk Vintage. Man kan
selvfølgelig diskutere det selvstændige brand Quinta do Vesuvios status, da
druer herfra ikke indgår i nogle af familiens andre mærker. Selv lister
Symingtons den ikke som Single Quinta Vintage, men det kan man sagtens kalde
den, da der udelukkende bruges druer fra den 320 hektar store Quinta, der
breder sig ud over flere højdedrag og har marker med forskellige soleksponeringer
og i forskellige højder.
Rækken af deklareringer tæller følgende vine: Quinta do Vesuvio, Dow’s Quinta
da Senhora da Ribeira, Graham´s Quinta
dos Malvedos, Dow´s Quinta do Bomfim, Warre´s Quinta da Cavadinha og Cockburns
Quinta dos Canais. Men det er kun de to førstnævnte, der sendes på markedet nu.
De resterende fire forbliver i familiens kælder og frigives først, når de har
fået lidt alder.
Derfor var det også ”kun” Quinta
do Vesuvio og Dow’s Quinta da Senhora da Ribeira som var på programmet, da
Symingtons forleden inviterede vinskribenter og importører fra hele verden til
prøvesmagning over Zoom i selskab med Harry, Rupert and Rob
Symington, hvoraf to tilhører den nye femte generation af familien, men Rubert
er fjerde generation.
De to vine blev til gengæld suppleret af to ældre udgaver
af samme, så vi i alt smagte fire vine.
- Vi har valgt to ældre fra 1998, da det var det første
år, vi lavede Vintage fra Senhora da Ribeira efter vi overtog Quintaen. På den
måde kan vi vise, hvordan vinene udvikler sig, fortalte Harry Symington, da han
indledte smagningen.
Winemaker Charles Symington har givet 2018 en meget kort
og præcis beskrivelse med ordene: ”A rollercoaster of a year”. Året startede
med megen regn i foråret og på et tidspunkt også med haglbyger. Derefter fulgte
hedebølge i vækstperioden, men heldigvis var der gode vandreservoirer at tære
på. Resultatet var lavt udbytte med god kvalitet, men ikke overalt i Douro.
- 2018 har givet mindre kvantitet af fremragende
kvalitet. Men kvaliteten var ikke konsistent på alle familiens vingårde, så
derfor har vi ikke lavet fuld deklarering, som
winemaker Charles Syminton forklarede ved lanceringen.
Eller som Rubert Symington udtrykte det kort og præcist,
da han blev bedt om at sammenligne 2017 og 2018:
- 2018 har ikke samme stamina som 2017.
Med andre ord, kan vinene fra 2018 være udmærkede og
dejlige med god aroma og florale noter fra touriga franca, som fremhæves af
flere dette år, samt elegance og fin balanceret syre. Men på den lange bane har
de ikke den samme ”livskraft” som 2017 og vil altså nok modne tidligere.
Der blev efterfølgende spurgt til om ikke kvaliteten til
at lave Vintage er til stede oftere i dag end tidligere?
- I dag kan vi være langt mere præcise i blended med
druer fra separate parceller, hvor kompleksiteten tidligere primært kom fra
fieldblends. Derfor kan vi ramme standarten oftere, lød svaret.
Quinta do Vesuvio er blandt de
mere legendariske quintaer i Douro. Dens historie kan føres tilbage til 1565 og
den tilhørte i sin tid Dona Antonia Ferreira. I 1989 overtog Symingtons (købet
var vist allerede foretaget året før) den noget ramponerede Quinta, hvorefter
de gik i gang med nyplantning og restaurering. Ud over Vintage portvine
produceres også et par glimrende rødvine. Og så er det endelig et af de steder,
hvor traditionen med fodtrædning af druerne er bevaret. Adskillige danske
portvinsentusiaster herunder undertegnede har da også været inviteret med i de
gamle lagares iklædt de karakteristiske rødternede skjorter. Dette sker nu ikke
kun for kvalitetens skyld eller for den PR det også giver.
- Det skyldes også, at Quintaen ligger så afsides, at
høstarbejderne faktisk bor på stedet som i gamle dage. Derfor tilbyder vi dem
muligheden for at tjene lidt mere ved at træde druerne om aftenen, lød det ved
smagningen.
Fra den store og flotte
Vesuvio er der udsigt over til Quinta da Senhora da Ribeira på den anden side
af Douro. Druerne fra quintaen udgør sammen med dem fra Quinta do Bomfim
hovedingrediensen i Dow´s Vintage, men selv om kvaliteten begge steder var høj
nok til Single Quinta Vintage blev det altså ikke til en klassisk Vintage fra
Dow´s, da der lige manglede det ekstra.
Begge quintaer ligger i Douro Superior, som er den
varmeste og tørreste underregion og derfor også den del af Douro, som umiddelbart
lider mest af klimaforandringer. Med sin beliggenhed på nordsiden og dermed med
forholdsvis flere sydvendte marker er forandringen da også mærkbar på Quinta da Senhora da Ribeira. Derfor
har man med tiden ændret lidt på sammensætningen af druesorter for at
kompensere for det varmere klima.
- Vi er begyndt at bruge mere alicante bouchet, som giver
friskhed, og sousão med
høj syre. Det er to sorter som vi giver øget opmærksomhed, da de tilfører noget
positivt, hvilket nok også skal ses i forhold til klimaudviklingen, fortalte
Rubert Symington.
Nedenfor følger mine smagenoter. Vinene blev smagt ved
online-smagningen på førstedagen og gensmagt dagen derpå.
Quinta do Vesuvio Vintage 2018
(fadprøve): Blend af touriga franca (fra Vale da Teja i 300-350 meters
højde) fermenteret sammen med lidt alicante bouchet (fra Castelos
vinmarken i 250-300 meters højde) samt
touriga nacional (fra Raposa vinmarken i 350-400 meters højde) og sousão (fra den højeste del af Vale
da Teja). Mørk rubin med lilla kant og skær, næsten
uigennemsigtig, farver glasset. Floral med violer, jordbær, solbær, brombær,
lidt kakao, kokos, esteve og andre krydderurter. Dejlig i munden, koncentreret
med flot struktur, brombær, floral, pebret, medium kompleksitet, frisk og
elegant og med markante, men integrerede tanniner, let krydret hale. Faktisk
ganske lovende og med fint potentiale (93).
Dow’s Quinta da Senhora da
Ribeira Vintage 2018 (fadprøve): Blend af touriga nacional (fra den højt
beliggende og østvendte vinmark Vinha Grande) og touriga franca (fra den
synvendte Pedreira-mark) samt sousão og alicante bouschet fermenteret sammen. Mørk
rubin, lilla kant, farver glasset. Masser af frisk frugt især solbær, brombær, ribenasaft
og jordbærgrød samt violer og godt med mynte. Frisk med høj syre og godt med mørke
bær, frugtgrød, pebermynte, lidt lakrids, tør, pebret og med kraftige tanniner,
som kommer i anden omgang. Fint balanceret og med pænt potentiale (92).
Efter de to fadprøver på
Vintage 2018 bevægede vi os 20 år tilbage i tiden til Vintage 1998 – et år som
ikke har den højeste rating, og hvor der ifølge Henrik Oldenburg kun var 16
deklareringer. Året fulgte da også lige i hælene på det bredt deklarerede 1997.
Oldenburg bruger ord som ”pæn” og ”hæderlig” om kvaliteten. Axel Probst giver
året 2 ud af 5 stjerner og kalder det et typisk Single Quinta år, hvor der
mangler kompleksitet. Og endelig kan nævnes, at Richard Mayson giver året 3
stjerner, hvilket svarer til en god ”all-round vintage” baseret på et
vanskeligt år, men så nævner han faktisk såvel Quinta do Vesuvio som Senhora da
Ribeira som værende blandt årets bedste vine.
Quinta do Vesuvio Vintage 1998:
Rubin til mørk teglrød, brun kant, medium intens. Syrnede kirsebær, jordbær og
andre røde bær, blomme, krydderurter, kakao. Meget blød og elegant med jordbær,
afdæmpet og behagelig pebret, bløde tanniner og krydret, måske ikke så kompleks
men ganske delikat og med lang, lidt brændende hale. Dejlig moden nu med flot
balance mellem frugt og syre, men også stadig med år foran sig (92).
Dow’s Quinta da Senhora da
Ribeira Vintage 1998: Rubinrød, mørk med lidt lys kant. Lige efter åbning med
lidt karklud i næsen, som heldigvis fortog sig, masser af solbær og brombær, lidt
pebermynte og kaffe samt røgede undertoner. Kompakt med godt med frugt især
solbær og andre mørke bær, men også jordbær, godt med syre, lidt marmeladepræg,
let cremet, krydret hale, ok kompleksitet, på andendagen masser af tobak og
røgede noter. Stadig med god kraft og pænt med tanniner, så har potentiale for
yderlige udvikling (92).
Quinta do Vesuvio importeres af
HJ Hansen/Vinspecialisten. Dow´s importeres af The Wine Company.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar