torsdag den 16. juli 2020

To gange Vintage fra Alvaro van Zeller



Omtalte vine er sponseret af importøren.

Kære bart har mange navne, fristes man til at skrive. Da brødrene Fernando og Álvaro van Zeller i 1998 etablerede sig som portvinsproducenter under navnet Barão de Vilar, var det nok ikke planen, at de godt 20 år senere skulle have adskillige brands i deres portefølje. Og som van Zeller navnet har gamle aner – familien flyttede til Portugal fra Holland i starten af 1700-tallet og har siden være knyttet til adskillige portvinsfirmaer, ikke mindst Quinta do Noval – har de også gravet dybt i historien, når de skulle navngive deres portvine.
Titlen som Barão de Vilar blev således givet til en af forfædrene, Cristiano Nicolau Kopke, af Dronning Maria 2. i 1836 – og dermed er også familierelationen til et andet gammelt portvinshus nævnt. En anden familieforfader var Walter Maynard, som i 2010 lagde navn til Maynard´s, der i første omgang blev lanceret for at imødekomme de engelsktalende lande, som kunne have svært ved at udtale den portugisiske barons navn.
I 2017 lancerede de så endnu et brand, Palmer, opkaldt efter Samuel Palmer, som i 1685 købte ejendommen Casa de Melladas, og ligeledes er en del af slægten. Álvaro van Zeller fortalte mig ved lanceringen, at han regner Palmer for deres topbrand, både når det gælder gammel fadlagret portvin og Vintage (læs min omtale her).
Foruden disse tre portvinsmærker ejer Barão de Vilar også det gamle brand Feuerheerd samt Menéres, der vel kan betegnes som deres ”lavprismærke”, ligesom de lægger produktionsfaciliteter til andre mærker.
Jo, det er ikke altid nemt at følge med, når det gælder de driftige brødre, ligesom alle, der har nydt godt af Álvaros gæstfrihed i kælderen, sikkert har haft svært ved at følge med, når det gælder udskænkning af spændende flaske- eller fadprøver.


Álvaro van Zeller er en sand masterblender, som f.eks. to gange har stået for at blende jubilæumsvin til The Vintage Port Club – først i form af en hvid Colheita fra 1989 i Barão de Vilars navn og siden med en 30 års Tawny fra Andresen, hvor han også fungerer som winemaker og masterblender.
Men selv om Colheita og Tawny nok er firmaets største styrke, skal man ikke underkende deres LBV og Vintage, som ofte giver god kvalitet for pengene. Der udsendes Vintage fra Barão de Vilar, Palmer og Maynard´s – sidstnævnte også i en økologisk udgave.
I 2018, som jo er seneste deklarerede årgang, har de (så vidt jeg ved) kun udsendt Maynard´s og Palmer. Høstrapporten fra Álvaro van Zeller taler om ustabilt vejr, hvor en kold og tør vinter blev afløst af et regnfuldt forår. Så året tegnede sig ikke så godt, men et par måneder med høje temperaturen og tørt vejr lige inden høsten samt godt vejr under selve høsten resulterede i høj druekvalitet.


Jeg har været så heldig at få et par fadprøver tilsendt af begge. Vinene blev smagt over et par dage – første gang blindt sammen med en tredje Vintage. Her følger mine noter:

Maynard´s Vintage 2018 (fadprøve)

Blend af touriga franca, touriga nacional, tinto cão og små parceller med Vinhas Velhas. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig, lilla kant. Lidt rustik næse i første omgang, efter lidt tid mere elegant med ribs, blommer, brombær, andre mørke bær og balsamico, lidt røget og krydret. Fin og let cremet i munden med godt med frisk frugt, mørke bær, friske krydderurter, høj syre, kraftige integrerede tanniner, lidt sødme, men med tørre tanniner i enden, fint potentiale på mellemlangt sigt (91).


Palmer Vintage 2018 (fadprøve)

Blend af touriga franca, touriga nacional, tinto cão og små parceller med Vinhas Velhas. Mørk rubin, tæt, uigennemsigtig, lys lilla kant. Frisk og elegant duft med brombær, lidt hyldebær og røde bær, floral med lavendel og esteve samt lidt kakao. I første omgang blød og elegant i munden med mørke kirsebær, brombær, peber og krydderier, derefter potent med godt med frugt, høj syre, masser af peber og godt med bløde tanniner, tør lang hale med et syresvip og tørre tanniner. Fint potentiale på mellemlang sigt (92).



Palmer og Maynard´s importeres af Vinimondo.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar