onsdag den 29. juli 2020

Et par portvine fra fad


Omtalte vine er sponseret af importøren

I en af forsendelserne med fadprøver på Vintage 2018 fulgte også et par flasker fadlagret portvin fra to forskellige producenter og af forskellig alder og kvalitet. Der var tale om Menéres Tawny Reserve og Presidential Colheita 1995, som importøren gerne ville have til test.


Producenterne er henholdsvis Barão de Vilar og C. da Silva, som også står bag Dalva og i øvrigt er i samme koncern som store Gran Cruz. Menéres vil jeg tillade mig at betegne som brødrene van Zellers lavprismærke set i forhold til f.eks. Maynard´s og Palmer (se min omtale af deres vintage 2018 her). Menéres har tidligere især været lanceret på det amerikanske marked, men de senere år også i Danmark, og som vanligt henviser navnet til en historisk person fundet i van Zeller familiens stamtræ. Bag på flasken henvises således til kærligheden mellem Arnaldo Menéres og D. Maria Rita Henckell, som ifølge google var datter af Ignaz Anton António Henckell og Ana Doroteia Dorothea Kopke. Og dermed er en ring sluttet, idet firmanavnet, Barão de Vilar, netop henviser til Cristiano Nicolau Kopke, som blev udnævnt til baron i 1836.
Blandt danske portvinsentusiaster har det flere gange været diskuteret, om der er forskel på Dalva og Presidential? Eller om de er identiske, men blot sælges under to navne? Hvad angår Vintage smagte jeg sidste år i Porto begge udgaver af Vintage 2017 sammen med Elsa Couto, og her var forskellen tydelig (læs mine noter her). Elsa forklarede, at Presidential primært er tiltænkt det amerikanske marked og derfor lidt mere ”solmoden” i stilen – eller med mere marmeladepræg kunne man sige. Men gælder det så også for Colheitas?
På min forespørgsel herom oplyser Elsa Couto, at der er forskel på de to brands – også hvad angår Colheita.
”Presidential er et mere traditionelt brand sammenlignet med Dalva. Det afsløres allerede på selve flasken, ved Dalvas Dry Whites og en ”lettere” stil. Vinene fra Presidential er mere rustikke i deres smag og i koncentrationen”, fortæller hun.


Hvor forskellen i stilen ved Vintage allerede sker med valget af druesorter, fremkommer forskellen ved Tawny og Colheita i og med, at de forskellige fade udvikler sig forskelligt med tiden, hvorefter de udvælges og blendes, så de matcher stilen, forklarer hun desuden.
Så ifølge Elsa Couto er Dalva og Presidential altså ikke identiske – hverken på Vintage eller Colheita-siden.
Men tilbage til de to vine. Menéres er lagret ca. 6 år inden aftapning, hvorfor der er hele 19 års forskel i fadlagring på de to vine, hvilket selvsagt betyder en del for portvin. For at modvirke min forudindtagethed blev vinene derfor i første omgang smagt blindt, men det kunne jeg have sparet mig. Allerede farveforskellen afslørede aldersforskellen, ligesom kvalitetsforskellen var meget tydelig i både duft og smag.

Her følger mine noter:


Menéres Tawny Reserve: Fin tawnybrun med røde nuancer, klar. Brændte figner, hasselnødder, kirsebær, valnød og lidt mørk chokolade. Lidt rest af bær, men primært med fadnoter som nødder, appelsinskal og tørrede frugter, medium fylde, ok balancerende syre, let brændende eftersmag. Enkel og ligefrem uden de store nuancer, men lige en tand bedre end basis Tawny (83).


Presidential Colheita 1995 (tappet i 2020): Gylden ravfarvet med orange skær, klar. Tørrede abrikoser, appelsinskal, kamille, honning, lidt sprittet og med duft af møbelpolish lige efter åbning. Blød og cremet i munden med abrikos, mandler og honning, elegant, tør og med dejlig lang og nuanceret eftersmag. Et fint glas, som dog vil have gavn af dekantering eller i al fald luft, inden den drikkes (91/92).

Jo, der var stor forskel på de to vine. Men slægtskabet med de øvrige brands fra producenterne er nu tydeligt nok. Og uden at have lavet parallelsmagning, vil jeg mene, at der ikke er langt fra Dalva til Presidential.

Menéres og Presidential importeres af Vinimondo

Ingen kommentarer:

Send en kommentar