fredag den 3. juli 2020

Ingen er fuldkommen - Carlos Raposos ”Vinhos Imperfeitos”


Måske skal der lige dele beskedenhed og selvsikkerhed til at kalde sit vinprojekt for ”Vinhos Imperfeitos”, ufuldkomne eller uperfekte vine. Er det en erkendelse af, at man aldrig kan nå det fuldkomne? Eller er det en tro på, at det, man laver, er så godt, at man kan tillade sig at indrømme, at det ikke er perfekt?


Det er nok tale om begge dele, hvad angår Carlos Raposo. Han startede allerede med at studere ønologi i Bairrada i en alders af 16, hvorefter fulgte syv års uddannelse ved universiteterne i Bordeaux og Bourgogne i såvel vinavl som ønologi. Derefter arbejdede han som winemaker rundt om i verden – i Frankrig, spanske Ribera del Duero, californiske Napa Valley og Australien.
Da han vendte hjem til Portugal i 2011, var han ikke færdig med at lære. Han blev troldmandens lærling og tilbragte 8 år som Dirk Niepoorts højre hånd. Her arbejdede han såvel i Douro som i Vinho Verde og Dão og var altså medskaber af så glimrende vine som Robustus og Redoma.


I 2018 forlod Carlos Raposo Niepoort, men han er dog stadig tilknyttet Dirks projekt i Vinho Verde. Nu var det tiden at stå på egne ben, hvilket førte til lanceringen af ”Vinhos Imperfeitos” – i første omgang med afsæt i Vinho Verde og Dão, hvor han i øvrigt selv er fra – to regioner, som kan kender så udmærket fra samarbejdet med Dirk.
Om sin uddannelse og læretid har Carlos Raposo udtalt, at han lærte at lave perfekte vine på universitetet og autentiske vine hos Dirk Niepoort. Lægges disse to skoler sammen, er resultatet uperfekte vine.
”Jeg har lært noget alle de steder i verden, jeg har arbejdet”, forklarer han online fra Portugal i forbindelse med lanceringen af ”Vinhos Imperfeitos” i Danmark.


Jeg er inviteret til en smagning af de tre første vine fra Carlos Raposos hånd af importør Torben Ryttersgaard fra Vinho og får en snak med Carlos om projektet over Zoom, da han pga. Corona-krisen ikke selv kan være til stede i Danmark.
De tre første vine, han har sendt på markedet, er eksklusive og håndholdte hvidvine – en fra Vinho Verde, en fra Dão og endelig et mix af de to regioner, hvilket ikke ses så ofte. Om vinene fortæller Carlos Raposo:
”Der er tale om et blend af udvalgte druer af forskellige sorter fra udvalgte parceller rundt om. Vinene er økologiske, og alt foregår naturligt i kælderen. Blends er bedre end enkeltdruevin, men for at vide, hvordan de forskellige sorter fungerer sammen, skal man selvfølgelig kende dem godt hver for sig”.
Vinmarkerne, som han henter druerne fra, er alle gamle, nogle af dem med hele 120 år på bagen. Druerne håndplukkes og transporteres derefter til Nelas i Dão, hvor Carlos har valgt at have base med sit projekt. Her sorteres de, inden vinificering og lagring på ståltank, brugte fade eller cement.


Druerne til Vinho Verde vinen er hentet i underregionen Baião fra parceller med granit jordbund. Fermentering foregik langsomt ved lav temperatur, hvorefter vinen har lagret i 10 måneder, dog ikke på træ. Der er tale et blend af de tre typiske Vinho Verde sorter: arinto, loureiro og avesso, men overraskende nok ikke den mest kendte drue fra regionen, alvarinho.
”Jeg ville gerne lavet noget anderledes og bruger derfor ikke alvarinho, da den er for trendy,” forklarer han og fortsætter:
”Avesso giver volumen i munden, loureiro giver lidt frugt og arinto mineralitet og dybde.”
Druerne til Dão-vinen er hentet fra forskellige gamle vinmarker i alderen 80 til 120 år og er et blend af bl.a. esgana cão, encruzado, rabo de ovelha, malvasia fina, douradinha, barcelo og branda. Fermentering er foregået delvist på stål og delvist på brugte fade fra Puligny Montrachet – et bevidst valg for at give lidt Bourgogne-stil. Derefter blev vinen samlet i en gammel cementtank, hvilket bl.a. giver øget mineralitet.
Den kombinerede vin fra de to regioner er ligeledes et blend af flere sorter heriblandt avesso, alvarinho, encruzado, esgana cão, rabo de ovelha, malvasia fina, douradinha, barcelo og branda, og fermentering er foregået dels på ståltank og dels på samme Bourgogne-fade.


Her følger min noter fra smagningen:
Vinhos Imperfeitos Vinhos Verdes 2018: Fremstillet i 1479 helflasker og 96 magnums. Flot strågul med lidt grønligt skær. Frisk, men også lidt diskret næse med citrus, blomster og lidt tungere nuancer, mineralsk. Elegant i munden med godt med mineralitet, diskrete frugttoner, fin syre. En dejlig og meget harmonisk vin, der på en gang er let og indbydende og fyldig og kompleks, og som bevarer friskheden selvom temperaturen stiger (94).
Vinhos Imperfeitos D&V Code Branco 2018: Fremstillet i 2961 helflasker og 20 magnums. Grøngul, klar. Anderledes næse med pære, blomster og lidt eksotiske undertoner, med den stigende temperatur kom der også markante petroleumsnoter. Fyldig i munden med flot tekstur og balance, elegant, frugtfyldt med bl.a. grape, mineralitet og saltet eftersmag, stort lagringspotentiale. En meget lækker og anderledes vin, som hverken er Vinho Verde eller Dão, men helt sin egen (95).
Vinhos Imperfeitos Dão I Branco 2018: Fremstillet i 2154 helflasker og 72 magnums. Strågul. Meget aromatisk med gule stenfrugter, mineralitet og lidt røget karakter. Let i munden, men med stor kompleksitet og mange smagsnuancer, mineralsk, let krydret og saltet, fin balance mellem frugt og syre, lang hale. En flot og meget kompleks vin (96).
Så vidt altså de tre første vine. Men hvad er så næste skridt for Carlos Raposo?
”Det næste, jeg er på vej med, er rødvine og bl.a. i form et blend af Bordeaux og Dão. De følger til efteråret efter høsten og vil være årgang 2018. Men jeg vil helt sikkert også på et tidspunkt lave vine fra Bairrada,” siger han.
Nej. Det er nok hverken beskedenhed eller selvsikkerhed, der har døbt projektet. Men erkendelsen af, at ingen er fuldkommen. At fuldkommenhed måske også vil være for kedeligt, uden det personlige og håndværksmæssige aftryk, som vinene fra Carlos Raposo har.
For tiden er trenden mindre frugt, lavere alkohol, mere elegance, friskhed og mineralitet. Enkelthed og stringenthed. Her passer Carlos Raposos uperfekte vine fint ind, hvilket bekræftes af de positive tilbagemeldinger den danske importør allerede har fået fra flere restauranter. De er fortrinlige til mad, men kan sagtens også nydes for sig selv. De passer også til mine smagspræferencer, selv om prisen nok ikke lige får mig til at fylde vinreolen op. Ellers som det blev sagt med et smil ved smagningen. Det eneste uperfekte ved vinene er prisen.
Læs mere om Vinhos Imperfeitos her eller besøg importøren, Vinho.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar