De smagte vine er sponseret af producenten
Dalva
udmærker sig især med sine fadlagrede portvine. Det gælder deres Tawny og
Colheitas (læs fx om Colheita fra 1934 og 1950 her), og det gælder deres hvide
portvine med alder herunder de berømte Golden Whites. Men de laver selvfølgelig
også Ruby portvin og Vintage, ligesom de faktisk også udsender bordvin.
Som noget
nyt har Dalva lanceret en serie af økologiske vine og portvine. For snart to år
siden omtalte jeg deres Pure Tawny Reserve (læs omtalen her sammen med bl.a. noter
på Vintage 2018), og en hvidvin kom på markedet sidste år. Nyligt fulgte de så
op med en Vintage Port ligeledes under navnet Dalva Pure.
Elsa Couto,
som er marketingschef for Dalva, forklarer:
”Bæredygtighed
står vores hjerter nær, og inden for vinbranchen har vi mulighed for at arbejde
med sådanne værdier. Vi tror på strategier og metoder, som bringer os tættere
på naturen og kan genetablere økosystemer og dermed understøtte en bæredygtig
produktion.”
Elsa Couto
tilføjer, at de lige nu ikke har planer om at sende andre økologiske portvine på
markedet, men der kommer dog senere i år en ny hvidvin årgang 2021. Hvad
Vintage angår vil Dalva afhængigt af vejret og dermed høsten sende såvel den almindelige
Dalva Vintage som Dalva Pure Vintage på markedet, når kvaliteten er til det.
Druerne til Dalva
Pure Vintage er et blend af traditionelle Douro-sorter især Touriga Nacional,
Touriga Franca og Sousão hentet fra vinmarken Freixo de Espada à Cinta, som
ligger i 400 meters højde i Douro Superior. Vinstokkene er 12-27 år gamle og
har været drevet økologisk siden 2012.
”Jordbunden
er med skiffer, og der er varieret soleksponering, men især nordvendt,” oplyser
Elsa Couto.
Dalvas
høstrapport for 2019 melder om et tørt år, især vinter og forår, men med en del
regn i april og lejlighedsvis under høsten. Resultatet var fint balancere
druer, hvad angår sukker og syre.
Jeg smagte den
nye Vintage over to dage ved lidt forskellige temperaturer.
Dalva Pure Vintage 2019
Mørk rubin
med flot skær, næsten uigennemsigtig, rødlilla kant. Åben og ekspressiv næse
med masser af ung frugt, brombær, hyldebær, modne kirsebær og grønne
krydderurter som rosmarin og mynte samt florale noter, balanceret udtryk. Meget
tilgængelig og delikat med florale noter, mørke bær, esteve, krydderurt, tør,
pænt med meget bløde tanniner, ok balancerende syre, lidt bløde tanniner i
halen. På andendagen lidt mere markant og kraftig med mere fremstående syre og
tørre tanniner i halen og derfor med fint potentiale (90).
Generelt i
vinbranchen har tendensen de senere år gået mod vine med mere frisk frugt og
elegance. Hvis den tendens også gør sig gældende blandt connaisseurs og
almindelige forbrugere af portvin, er Dalva Pure Vintage et fint bud.
Apropos
Dalva smagte jeg forleden på Portvinsmessen i Roskilde endnu et par portvine af
Ruby-typen fra Dalva samt en fra Quinta do Ventozelo, der ligesom Dalva er en
del af Gran Cruz koncernen. Her tog jeg
lidt noter, men uden dog at give point.
Dalva LBV
2015: Mørk rubin, lidt lys kant. Jordbær, brombær, krydderurter og esteve. Blød
i munden i første omgang, derefter mere markant med mørke bær, florale noter,
syrebid og pænt med bløde tanniner. Så afgjort vellavet.
Quinta do
Ventozelo LBV 2014: Mørk rubin, lys lilla kant. Meget ekspressiv næse med mørke
bær og blomster. Elegant stil med god frisk frugt, tør, godt med tanniner, fint
potentiale.
Dalva
Vintage 2016: Mørk rubin, uigennemsigtig, lilla skær. Lidt lukket lige nu,
mørke bær, kaffenoter og mørk chokolade, krydret, kraftige tanniner. Har brug
for tid.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar