mandag den 7. marts 2022

Dalva Pure Vintage 2019

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Dalva udmærker sig især med sine fadlagrede portvine. Det gælder deres Tawny og Colheitas (læs fx om Colheita fra 1934 og 1950 her), og det gælder deres hvide portvine med alder herunder de berømte Golden Whites. Men de laver selvfølgelig også Ruby portvin og Vintage, ligesom de faktisk også udsender bordvin.



Som noget nyt har Dalva lanceret en serie af økologiske vine og portvine. For snart to år siden omtalte jeg deres Pure Tawny Reserve (læs omtalen her sammen med bl.a. noter på Vintage 2018), og en hvidvin kom på markedet sidste år. Nyligt fulgte de så op med en Vintage Port ligeledes under navnet Dalva Pure.

Elsa Couto, som er marketingschef for Dalva, forklarer:

”Bæredygtighed står vores hjerter nær, og inden for vinbranchen har vi mulighed for at arbejde med sådanne værdier. Vi tror på strategier og metoder, som bringer os tættere på naturen og kan genetablere økosystemer og dermed understøtte en bæredygtig produktion.”

Elsa Couto tilføjer, at de lige nu ikke har planer om at sende andre økologiske portvine på markedet, men der kommer dog senere i år en ny hvidvin årgang 2021. Hvad Vintage angår vil Dalva afhængigt af vejret og dermed høsten sende såvel den almindelige Dalva Vintage som Dalva Pure Vintage på markedet, når kvaliteten er til det.

Druerne til Dalva Pure Vintage er et blend af traditionelle Douro-sorter især Touriga Nacional, Touriga Franca og Sousão hentet fra vinmarken Freixo de Espada à Cinta, som ligger i 400 meters højde i Douro Superior. Vinstokkene er 12-27 år gamle og har været drevet økologisk siden 2012.

”Jordbunden er med skiffer, og der er varieret soleksponering, men især nordvendt,” oplyser Elsa Couto.



Dalvas høstrapport for 2019 melder om et tørt år, især vinter og forår, men med en del regn i april og lejlighedsvis under høsten. Resultatet var fint balancere druer, hvad angår sukker og syre.

Jeg smagte den nye Vintage over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

 

Dalva Pure Vintage 2019

Mørk rubin med flot skær, næsten uigennemsigtig, rødlilla kant. Åben og ekspressiv næse med masser af ung frugt, brombær, hyldebær, modne kirsebær og grønne krydderurter som rosmarin og mynte samt florale noter, balanceret udtryk. Meget tilgængelig og delikat med florale noter, mørke bær, esteve, krydderurt, tør, pænt med meget bløde tanniner, ok balancerende syre, lidt bløde tanniner i halen. På andendagen lidt mere markant og kraftig med mere fremstående syre og tørre tanniner i halen og derfor med fint potentiale (90).

 

Generelt i vinbranchen har tendensen de senere år gået mod vine med mere frisk frugt og elegance. Hvis den tendens også gør sig gældende blandt connaisseurs og almindelige forbrugere af portvin, er Dalva Pure Vintage et fint bud.

 

Apropos Dalva smagte jeg forleden på Portvinsmessen i Roskilde endnu et par portvine af Ruby-typen fra Dalva samt en fra Quinta do Ventozelo, der ligesom Dalva er en del af Gran Cruz koncernen.  Her tog jeg lidt noter, men uden dog at give point.



Dalva LBV 2015: Mørk rubin, lidt lys kant. Jordbær, brombær, krydderurter og esteve. Blød i munden i første omgang, derefter mere markant med mørke bær, florale noter, syrebid og pænt med bløde tanniner. Så afgjort vellavet.

Quinta do Ventozelo LBV 2014: Mørk rubin, lys lilla kant. Meget ekspressiv næse med mørke bær og blomster. Elegant stil med god frisk frugt, tør, godt med tanniner, fint potentiale.

Dalva Vintage 2016: Mørk rubin, uigennemsigtig, lilla skær. Lidt lukket lige nu, mørke bær, kaffenoter og mørk chokolade, krydret, kraftige tanniner. Har brug for tid.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar