De smagte
vine var sponseret af producenterne
Steder kan
have flere navne. Alle portvinsentusiaster kender floden Douro, men følger man
den mod øst, skifter den i Spanien navn til Duero.
Den samme
forvirring kan gælde druesorter. De fleste kender den spanske nationaldrue
Tempranillo. Når den dyrkes i Douro, hedder den Tinta Roriz og længere sydpå i
Portugal kalder man den for Aragonez. I Spanien har den også flere navne og
variationer som Tinta del País, Ull de Llebre, Tinta de Toro og Tinta Fino.
Forleden var
såvel Duero som Tempranillo i fokus ved en smagning af vine fra Ribera del
Duero på S´Vinbar i Aarhus. Otte vine fra regionen var på programmet med
vinskribenten René Langdahl som kyndig guide efterfulgt af en gang tapas med
endnu lidt vine fra regionen. Inden da havde Alicia Fernández fra regionens
Consejo, som stod bag fremstødet, budt os velkommen.
Ribera del
Douro er klassificeret som DO og ikke som DOCa – den lidt finere betegnelse,
som kun Priorat og Rioja kan smykke sig med. Kvaliteten er ellers i orden, så
måske er årsagen, at regionen kom senere i gang med produktionen. Legenden Vega
Sicilia var godt nok tidligt ude, men det var først i 1990´erne, at det for
alvor rykkede for regionen. Da DO´en blev oprettet i 1982 var der således kun
registreret 24 bodegaer – et tal, der nu er vokset til over 300 med 2.500
forskellige brands.
Er antallet
af producenter moderat, er der til gengæld mange jordejere med små parceller,
som sælger til de store bodegaer. Jordbunden er overvejende kalksten, men med
store variationer. Visse steder udgør kalken helt op til 90 %, andre steder kun
lidt. De fleste vinmarker ligger i 7-800 meters højde, hvilket faktisk betyder
en kortere modningssæson. Visse steder har ekstra højt beliggende marker som fx
La Horra, hvor Peter Sissecks har en gammel vinmark. Højden hærder endvidere
drueskinnet og fremmer antioxidanterne.
På
druefronten er Tinta del País alias Tempranillo altdominerende, men der dyrkes
også sorter som Albillo Mayor, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec
samt 3 % andre sorter, som også er værd at lægge mærke til. Det drejer sig fx
om Mencía, Bobal og Monastrell. 9 % af vinplanterne er gamle vinstokke med mere
end 80 år på bagen, hvilket selvfølgelig giver en fint udgangspunkt for at
producere god kvalitet.
René
Langdahls egen underoverskrift for smagningen var stilarter, opbrud og stolthed.
Der laves stadig kraftige vine med mere eller mindre fadpræg, men i dag også
lettere og mindre alkoholtunge vine som resultat af tidligere plukning og
kortere maceration samt brug af større fade frem for de små barriques.
Endvidere tilføjede René Langdahl, at der også sker spændende ting på hvidvinsfronten,
som er et ret nyt fokusområde for regionen. Her siger reglerne, at hvidvinen
skal baseres på mindst 75 % Abillo Mayor.
Hvide var
der desværre ingen af ved smagningen, men der var så sandelig udmærkede
rødvine. Her er mine noter:
Martín
Berdugo Rosado 2020: 100 % Tempranillo, kort skindkontakt. Mørk laksefarvet.
Jordbær, kirsebær og bloster. Dejlig frisk og sprød, jordbær, let mineralsk,
fin fylde, tør, mellemlang hale.
Milénico
2016: 100 % Tempranillo, 22 måneder på fransk eg. Mørk rubin, lys brun kant.
Fin frugt med mørke bær, kakao, lidt balsamico, frugtsødme, krydret, fint med
tanniner, høj alkohol, tørre tanniner i halen.
Bodega
Sarmentero Thanos 2021: Ingen fadlagring. Rubin, lilla kant. Frisk næse med
primær frugt, kirsebær og røde bær. Læskende dejlig og frisk med røde bær, høj
syre, lav intensitet, tørre men integrerede tanniner. Ikke en kompleks vin, men
ganske fin.
Bodegas
Ismael Arroyo ValSotillo Finca Buenavista 2018: 6 måneder på fad. Rubinrød med
lys kant og violet skær. Ikke så frembrusende i næsten med kirsebær, røde bær og
blomster. Røde bær, let mineralsk, velbalanceret og elegant, krydret baggrund, integreret
og balanceret fadpræg. En dejlig vin.
Bodegas
Resalte de Peñafiel Origen de Resalte 2018: Rubin med lilla skær og lilla kant.
Lidt diskret næse med røde bær. Blød i munden med fin frugt og syre balance,
røde bær, mørke kirsebær, pænt med tanniner.
Bodegas
Valdevinãs Mirat Grand Reserva 2005: 24 måneder på ny fransk eg. Mørk rubin,
lys brunlig kant. Ekspressiv næse med tydeligt fadpræg, røde bær, kakao, kaffe
og lidt vanilje. Afrundet og moden i munden med kirsebær og blomster, harmonisk
og elegant og stadig med potentiale.
Majuelos de
Callejo 2018: 18 måneder på fad. Flot rubinrød, lilla kant. Kirsebær, frisk
frugt, let krydret undertone. Elegant stil med frisk frugt, høj syre og fint
balanceret, godt med bløde tanniner.
Bodegas Izquierdo
Ninin 2019: 12 måneder på fransk eg, druer fra 40 år gamle stokke. Rubinrød med
lilla kant, til den lyse side. Kirsebær, røde bær, blomster, diskrete bløde
tanniner. En flot vin.
Aalto 2019:
Rubinrød med lys kant. Modne kirsebær og lidt fadpræg med diskret vanilje. Frisk
og velstruktureret, dejlig harmonisk og elegant, fint balanceret med syre og
frugt, godt med tanniner i enden, lang hale.
Sei Solo
2018: Fra 60-90 år gamle stokke ved La Horra. 20 måneder på store fade, intet
nyt eg. Mørk rubin med lilla kant. Røde bær og florale noter, frisk frugt.
Frisk frugt, stor elegance, tørre tanniner i en lang, lang hale. En fremragende
vin.
Især de
sidste tre vine var imponerende flotte, men også ValSotillo og Majuelos de
Callejo var dejlige vine, ligesom Thanos var en fin vin i den lettere ende og
Mirat på overbevisende måde viste lagringspotentialet for vine fra Ribera del
Duero.
Ved den
efterfølgende tapas-frokost blev endvidere smagt Parada de Atauta 2017, Antonio
Izquierdo 2019 og Don Miguel Comenge 2017.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar