I The Vintage Port Club har vi en god tradition for såkaldte triatlon-smagninger, hvor vi smager fire huse op mod hinanden i tre årgange. Hvad enten portvinene smages åbent eller blindt giver sådan en smagning en fin mulighed for at sammenligne husene på tværs af en årgang og gennem forskellige årgange – altså på en gang en horisontal og en vertikal smagning.
Nyligt
gjaldt det de klassiske årgange 1977, 1994 og 2007 – altså vine med henholdsvis
ca. 45 år, 28 år og 15 år på bagen og derfor også i forskellige faser af deres
levealder. Husene fejlede heller ikke noget, idet der var tale om tre af de
helt store Vintage-huse og et mindre, som mange gange har overrasket positivt –
nemlig Fonseca, Taylor´s, Graham´s og Gould Campbell.
Inden min
bedømmelse af vinene lidt om årgangene. På sin femstjerne-skala bedømmer
Richard Mayson de tre årgange til henholdsvis 4, 5 og 4/5 stjerner. 1977 kalder
han for modne og koncentrere vine, som dog udviklede sig hurtigere end
forventet. Om 1994 hedder det kort og godt, at det er et enestående år, og i
2007 taler han om stor renhed i frugten.
Der var bred
deklarering i alle tre år. Henrik Oldenburg har opgjort antallet til
henholdsvis 33, 46 og 47, men tallene er ikke nødvendigvis helt sammenlignelige
over årene, da antallet af producenter har været stigende ikke mindst på grund
af et øget antal mindre quintaer, der producerer deres egen portvin herunder
Vintage.
Fælles for vinene
fra de tre år er, at de har opnået ret høje point rundt omkring. Her skal blot
nævnes et par eksempler som 100 point fra James Suckling til Taylor´s 1994 og
97 point til Graham´s 2007 fra Robert Parker. Generelt ligger scoren fra 90 og
opad.
Vinene blev
smagt semiblindt. Det vil sige, at vi kendte de fire huse og årgangene, hvor vi
startede med de ældste og sluttede med de yngste. Men vi kendte ikke
rækkefølgende på de fire huse i de tre årgange. Her er mine noter i den
rækkefølge, vinene blev smagt. Point blev afgivet efter, hvordan de stod i
glasset på selve aftenen og mindre efter muligt potentiale på sigt.
Fonseca Vintage 1977: Lys teglrød med helt lys kant og flot skær. Flot
næse med røde bær, især jordbær, florale noter og krydret baggrund. Dejlig
elegant i munden med ok frugt, jordbær, let krydret, flot syre og pebret hale
samt stadig lidt tanniner, lang hale. Harmonisk og delikat, stadig nogle år
foran sig, men bliver nok ikke bedre (94).
Gould Campbell Vintage 1977: Rubinrød med mørk kerne og brunligt skær,
medium fyldig. Røde bær, solbær, jordbær, let krydret. God frugt og høj syre,
men ikke helt harmonisk, lidt sprittet bid i enden (88).
Graham´s Vintage 1977: Lys rubinrød, lys kant. Røde bær, florale noter,
ikke så intens. Fin i munden, pænt med frugt og syre, dejlig harmonisk og fint
balanceret. En flot vin og stadig med fint potentiale (93).
Taylor´s Vintage 1977: Fin rubinrød. Ekspressiv næse med røde bær og lidt
mokka, let sprittet. Ok med frugt, men lidt vel dominerende syre, ellers ganske
fin (91).
Graham´s Vintage 1994: Rubinrød med brunt skær og lys orangerød kant.
Lidt kemiske noter, som i første omgang overskyggede frugten, med dog aftog en
smule, mørke bær og krydret bund. Fin frugt og ok balance med syren, krydret og
lidt lakridsbund, ikke helt harmonisk, pænt med tanniner og stort potentiale
(90).
Fonseca Vintage 1994: Rubinrød med
mørk kerne og lidt lys kant. Ikke så ekspressiv i næsen med mørke bær, solbær, krydret
bund, lidt lukket. Pænt med bid og tanniner, røde bær, lidt mokka og godt med
tanniner, tørre tanniner i enden, flot potentiale (91/92).
Gould Campbell Vintage 1994: Mørk
rubin, brunlilla lys kant. Floral og solbær, men også med lidt vel
vingummibamse og boblegummi. Ok i munden med fin syre og frugt, mørke bær og
krydderurter (90).
Taylor´s Vintage 1994: Mørk rubin,
brunlig kant. Skæv næse. Prop og derfor ikke bedømt.
Gould Campbell Vintage 2007:
Ungdommelig, mørk rubinrød med lilla kerne, farver glasset. Ekspressiv næse med
solbær, ribena og krydderurter. Dejlig i munden med godt med ung frugt, mørke
bær, brombær, pænt med bid og stort potentiale (93).
Graham´s Vintage 2007: Mørk rubin,
lilla kant. Mørke bær, brombær, solbær, lidt ungdommelig kærnemælk, lidt mokka
og mørk chokolade. Dejlig frugtfyldt med høj syre og bløde tanniner, men også
lidt tam eller lukket, lidt skarp og uharmonisk (90).
Taylor´s Vintage 2007: Mørk rubin,
tæt og uigennemsigtig. Solbær, brombær, pænt krydret. En del power, godt med
frugt, tør, masser af tanniner, men ikke helt balanceret lige nu, stort
potentiale (90).
Fonseca Vintage 2007: Mørk rubin, lille kant. Lukket i
næsen med mørke bær og hyldebær, krydret bund. Blød og let cremet i munden, høj
og lidt skarp syre, fint potentiale (91).
Jeg vurdere
altså Fonseca bedst i den ældste årgang skarpt forfulgt af Graham´s og derefter
Taylor´s. Vintage 1994 var derimod ikke helt i balance, men præget af en smule
disharmoni og lukkethed, hvilket trak ned. Det er meget muligt, at en længere
dekanteringstid, end omstændighederne tillod, havde afhjulpet problemet.
Potentialet er der i al fald stadig. Ligeledes med 2007, som også var lidt
lukket, men ellers fin og potent, hvis man foretrækker de yngre udgaver. Her
løb Gould Cambell umiddelbart med førstepladsen, da de andre var mere lukkede. En
mulig konklusion er, at Gould Campbell sådan set er udmærket på den mere korte
bane, men falder lidt igennem på den lange i forhold til de helt store.
Jeg prøvede
i øvrigt undervejs at sætte navne på de enkelte vine og havde et par rigtige i
de to ældste årgange samt alle fire i 2007.
Som vanligt
blev der afgivet point af deltagerne efter smagningen. Det samlede resultat
placerede Fonseca 2007 på førstepladsen, Fonseca 1977 på andenpladsen og
Taylor´s 1994 på tredjepladsen (flaskerne ved de to andre borde var uden fejl
og fastlagde placeringen) efterfulgt af Fonseca 1994, Gould Cambell 1994 og
Taylor´s 2007. Samlet løb Fonseca med
sejren, tæt forfulgt af Taylor´s og Graham´s.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar