tirsdag den 17. oktober 2023

Convento do Paraíso – vin fra Algarve 3

 

De smagte vine er sponseret af importøren

 

Vi fortsætter rundturen i Algarve med vine fra Convento do Paraíso, som faktisk har været tilgængelig i Danmark i nogle år. Selv smagte jeg deres vine første gang i 2019 på Vinhos stand ved Wines of Portugals vinfestival i København (læs mere her).



Vingården bag Convento do Paraíso hedder Quinta de Mata Mouros og ligger i højdedragene ved Silves. De første 12 hektar vinmarker blev plantet i 2000, og de første vine blev sendt på markedet fem år senere. I 2012 indledte de et samarbejde om vinificering med Alentejo-baserede Herdade de Malhadinha Nova. I dag dyrkes der såvel portugisiske som internationale druer på de 24 hektar vinmarker: Alicante Bouschet, Aragonês, Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional og Sousão samt Alvarinho og Arinto.

Om valget af druesorter fortæller chefwinemaker Nuno Gonzalez:

”Vi må ikke glemme, at Algarve er en af de mest besøgte og berømte regioner i Portugal. Det er nemmere at markedsføre vinene, når vi har både portugisiske og internationale sorter. De fleste turister går efter det sikre valg. Ser de en vin med en drue, de kender, er der større chance for, at de vil smage den frem for andre.”



Nuno Gonzalez tilføjer, at de netop i år har plantet 12 hektar med Viosinho, Sauvignon Blanc og Negra Mole. Derudover har de også Alvarinho, som ellers er hjemhørende i Vinho Verde.

”Vi vil ikke lave Vinho Verde, men vise, hvordan Alvarinho udtrykker sig i vores terroir. Der er stor forskel i udbytte, sukkerindhold, ph-værdi og syreniveau og dermed også i smag,” siger han.

Foruden topvinene under selve Convento do Paraíso navnet omfatter porteføljen serierne Imprevisto og Euphoria.

Nuno Gonzalez forklarer:

“Imprevisto er skabt for vores entry level vine. Enkle, frugtbaserede og let tilgængelige. Euphoria er en lidt mere seriøs stil med fokus på frugten, men balanceret med hensyn til alkohol og syre. Endelig udgør Convento do Paraíso vinene vores topvine hvert år, hvad enten det er hvid, rosé eller rød.”

Winemakeren fortæller endvidere, at området omkring Silves er udfordrende rent terroirmæssigt.

“Vinmarkerne er plantet i jord med ler, kalk og sten og influeret af såvel Atlanterhavet som Arade-floden, der løber lige forbi vores ejendom. Især i vækstperioden skal vi være meget opmærksomme på fugtigheden om morgenen, som kan fremme svampesygdomme.”



Som andre winemakere og producenter i regionen ser Nuno Gonzalez lyst påfremtiden:

”Algarve har en lang historik med vinproduktion. Efter årtiers fald i volume og kvalitet har de sidste 10-15 ført til en stigning i antallet af producenter, ligesom de store firmaer fra andre regioner investerer i Algarve på grund af regionens potentiale. Jeg er sikker på, at fremtiden er lys – også i kraft af CVA´s engagement.”

 

Jeg smagte følgende vine fra Convento do Paraíso:

 

Imprevisto Branco 2018: Blend af Alvarinho og Arinto. Gulgrøn med grøn kant. Citrus, melon og lidt tropisk frugt i næsen. Frisk med fin frugt og mundfylde, lidt lav på syre, men dog balanceret, citrus, melon, mellemlang hale med citrus og syrebid. Enkel og ukompliceret (86).

Euphoria Branco 2020: 70 % Alvarinho og 30 % Arinto. Gulgrøn. Grønne pærer, citrus, melon, blomster og lidt tropisk frugt. Frisk, men medium syre, ikke så fyldig, citrus, grape og lidt eksotisk bund, medium hale med citrus og lidt mineralitet (87).



Euphoria Tinto 2018: 70 % cabernet sauvignon, 15 % Touriga Nacional og 15 % Aragonez. Mørk rubin med lys kant, lidt lilla skær. Ekspressiv med masser af frugt, solbær og andre mørke bær lidt laktose på den gode måde, florale noter og lidt vaniljesødme. Godt med frugt i munden, brombær, solbær, godt krydret og pebret, markante men bløde tanniner, ok kompleksitet. Ok potentiale. Kraftig og fin vin til prisen (90).

Convento do Paraíso Tinto 2016: 90 % Turiga Nacional, 5 % Cabernet Sauvignon og 5 % Sousão, lagret 12 måneder på ny fransk eg. Mørk rubin med lidt brunlige nuancer. Mørke bær, solbær, lidt mokka, violer og lidt skovbund. Fyldig og kraftig i munden med mørke bær og lidt tobak, fin krydret og god kompleksitet, meget diskret fadpræg, pænt med integrerede tanniner. En fyldig og dejlig gastronomisk vin, brug for lidt luft (92).

 


 

Vinene fra Convento do Paraíso importeres af Vinho.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar