tirsdag den 24. oktober 2023

Quinta da Furada – vine og portvin fra gamle marker

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Der dukker til stadighed nye brands op på markedet for portvin og Douro vin. Det gælder også herhjemme, hvor mange mindre importører har fået øjnene op for regionens kvaliteter og hjemtager vine og portvine, så valgmulighederne efterhånden er legio.



En af de nytilkomne er Quinta da Furada, som laver bordvin under navnet Pata d´Urso og portvin under navnet Furada. Quintaen har været familieejet gennem syv generationer, men den nuværende produktion i eget navn startede først i 2017. Der har dog været produceret vin tidligere, fortæller den nuværende ejer og direktør Duarte Alegre.

”Jeg fandt en gammel flaske i en vinhandel i Lissabon, hvor etiketten sagde "Porto Furada Tinto 1933 - Quinta da Furada - Ervedosa do Douro - Valério Augusto de Sousa". Det sidste er min oldefars navn.”

Før egenproduktionen startede, blev der leveret vin og druer til andre selskaber, oplyser Duarte Alegre.

”I mere end syv årtier solgte familien portvin fra Quinta da Furda og senere druerne til Ramos Pinto. Da de blev købte af champagnehuset Roederer solgte vi i stedet vores druer til Wiese & Krohn. Da de blev opkøbt solgte vi frem til 2016. til Taylor´s og sideløbende til Niepoort med henblik på Douro-vine.”

De første par årgange af deres egen vin, blev da også vinificeret af Niepoort, men fra 2019, hvor quintaens egne faciliteter var restaureret overtog de selv med franske Jean-Hugues Gros som winemaker. Jean-Hugues Gros har tidligere arbejdet i Bourgogne og derefter måneder for Sandeman, hvor han fik øjnene op for portvin og Douro. Efterfølgende har han også erfaringer fra Californien og Champagne, og fra 1999 arbejdede han for Quinta do Convento de São Pedro das Águias. I dag er han winemaker og konsulent for flere producenter i Douro herunder altså Quinta da Furada.



Duarte Alegre tilbød at sende samples på sine vine og portvine i forbindelse med, at de nu kan fås i Danmark (se nedenfor). Det sagde jeg selvfølgelig ja tak til. Men inden mine noter lidt mere om huset og vinene.

Navnet Furada stammer fra de mange udgravninger, som stadig findes på ejendommen, og som hidrører fra minedrift som guldgravning i romertiden og senere udvinding af metallet wolfram (også kendt som tungsten), der bl.a. spillede en vigtig rolle under 2. verdenskrig, hvor det blev brugt i våbenindustrien.



Der gemmer sig også en lille historie bag brandnavnet for bordvinene. Pata d´Urso betyder bjørnen pote eller lap. For flere århundrede siden, hedder det sig, var der bjørne på egnen. Den gang var det kutyme, at jægere, som skød en bjørn, skulle give en eller to poter til jordbesidderne, da poterne blev opfattet som en delikatesse fra guderne.

Bjørnen har da også fundet vej til etiketterne, hvor den sidder midt mellem de gamle vinstokke. Portvinene er i klare flasker i elegant og moderne design



Quinta da Furada bruger udelukkende egne druer i produktionen. Druerne stammer fra gamle vinmarker med blandede sorter – såkaldte vinhas velhas. Druerne trædes på traditionel vis i granit og skifferlagares. Målet er at vise, hvad et sådant druemateriale kan levere.

”Vi vil gerne vise verden den gamle måde at lave Douro vine og portvin på, fra de samme gamle, beskyttede og velplejede vinmarker, vinificeret og lagret på traditionel vis i små mængder,” fastslår Duarte Alegre.



Foruden vin, portvin og olivenolie produceres der også mandler på ejendommen. Hvad portvinene angår er to af dem, en hvid og en tawny, såkaldte ”Family Ports” med en vis alder, men dog uden mere præcis aldersgengivelse.

”Jeg kan ikke sige noget om alderen. Men min bedstefar plejede at fortælle mig, at der i hans fars tid, var tre store fade med portvin. I dag har jeg to gamle 600 liters fade med tawny, som så vidt jeg ved ikke er et blend og mindre med hvid portvin. Roy Hersh har skudt på, at tawnien kunne være fra sidst i 40´erne og den hvide fra sidst i 50´erne, men jeg har ingen dokumenter lige som de ikke er registreret hos IVDP. Men de tillod, at vi flaskede det, så vi kunne vise verden noget af vores families historie,” beretter han.



Quintaens olivenolie er baseret på egne oliventræer, som høstet på traditionel vis ved at slå dem af med stave, så de falder ned i et net. Resultatet er en blød, mild og elegant olivenolie med mellemfed struktur, lidt lav på syre, men velsmagende.

 

Vinene blev smagt over to dage.

Pata d´Urso Branco 2019: Blandede sorter fra gammel vinmark, delvist lagret på store brugte fade. Grøngul med grønt skær, lav intensitet. Frisk næse med citrus og grapefrugt, græs og vegetale noter samt lidt kamilleblomster. Fint med moden frugt i munden, medium syre og meget diskret fadpræg, god struktur og kompleksitet, lang hale med citrusbid. Ganske delikat (91).

Pata d´Urso Branco 2020: Blandede sorter fra gammel vinmark, delvist lagret 9 måneder på fade og 3 måneder på flaske. Strågul, medium intens. Godt med moden frugt samt smørnoter, lidt tropisk frugt og banan, tydeligt men ikke overdrevet fadpræg eller malopræg. Fyldig med god frugt, citrus og kompleksitet, pæn fedme, lidt mineralitet, medium syre, tydeligt fadpræg, lang flot hale med lidt citrus (91).



Pata d´Urso Rosé 2020: Blandede sorter fra gammel vinmark, fermenteret på stål og lagret 9 måneder på fad. Mørke laksefarvet. Masser af jordbær i næsen, men også friske kirsebær, lidt sødlig frugt og blomster, let krydret. God mundfylde og fin struktur, jordbær og florale noter, let krydret, fin syre, relativ kompleks. En ganske fin og gastronomisk rosé (89).



Pata d´Urso Tinto 2017: Blandede sorter fra gammel vinmark, 24 måneder på fransk eg og 9 måneder på flaske. Rubinrød med let brunlig kant. Flot næse med moden frugt, jordbær og kirsebær samt florale noter, en smule røgede noter. I munden blød, elegant og velbalanceret med røde bær og florale noter samt fløjlsbløde tanniner, perfekt balanceret. En flot vin, som nok er på toppen nu (93).

Pata d´Urso Tinto 2018: Blandede sorter fra gammel vinmark, 36 måneder på fransk eg og 12 måneder på flaske. Rubinrød med violet skær og lys lilla kant. Moden frugt, jordbær og skovbær samt lidt krydderurter. God frugt, fint balanceret med syre der rammer den ind, krydret og med lidt bid, elegant, pænt med fint integrerede tanniner, lang hale. En dejlig vin nu, som også vil udvikle sig (92).

Pata d´Urso Tinto 2019: Blandede sorter fra gammel vinmark, lagret 24 måneder på træfade og 12 måneder på flaske. Rubinrød. Frisk frugt, røde bær og lidt solbær samt lidt mørk chokolade. Ungdommelig frugt med modne bær og mineralitet, elegant og med ok kompleksitet, pænt med bløde tanniner, lang hale, syren lidt vel dominerende overfor frugten på nuværende tidspunkt, men vil givet udvikle sig til det bedre (91).



Furada White Port: Lagret på ståltank. Lys gulgrøn til strågul. Frisk næse med blomster, lidt tørrede frugter, honning og vanilje. Frisk i munden med god syre, elegant og med relativ fin kompleksitet, god blød og let cremet struktur, til den søde side, mellemlang hale. Velsmagende (87).

Furada Pink Port: Lagret på ståltank. Lys laksefarvet. Jordbær, hindbær og blomster samt lidt vanilje og kokos. Moderat sødme, flot syre og friskhed krydret og pebret med god frugtfylde og rimelig kompleksitet, elegant med moden frugt. Et ganske fint glas og blandt de mest fyldige pink port, jeg har smagt (88).

Furada White Family Port: Lagret på quintaen, alder ukendt. Ravfarvet med orange skær. Dejlig men også lidt diskret næse med abrikos, honning og muskatnød, lidt moscatel-agtig. Blød og rund i munden med god struktur og fedme, abrikos, lyse rosiner, honning og lidt vanilje, finsyre og flot kompleksitet (92).

Furada Tawny Family Port: Lagret på quintaen, alder ukendt. Tawnybrun, ikke så tæt, lysere kant. Ekspressiv med hasselnødder, valnødder, tørrede figner og en anstræg af farin. God struktur i munden, blød og cremet med tørrede frugter og nødder, markant syre, relativ moderat sødme og flot kompleksitet (93).

 


Vine og portvine fra Quinta da Furada importeres af Estrup & Udsen Vin.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar