De smagte vine
er sponseret af producenten.
Algarve har
længe været et yndet turistmål for os danskere. Men der er også de, der vælger
at slå sig ned i det sydlige Portugal. Og enkelte af dem har valgt at dyrke og
fremstille vin.
Det gælder
f.eks. det dansk-schweiziske par Charlotte Toubro
og Beat Buchmann, som har etableret vingården Quinta dos Sentidos. Charlotte
Toubro fortæller:
”Da vi begge
var i begyndelsen af halvtredserne, tegnede der sig en mulighed for tidlig
pension fra arbejdsmarkedet. Det satte skub i tanker om, hvordan vi ville
udnytte den unikke chance, det er at kunne starte helt forfra et hvilket som
helst sted. Vi havde en drøm, om at tilbringe en del af året i et mildere
vejrlig. Vi tog derfor på ferietur til Portugal, hvor vi faldt for en forladt
grund med 9 hektar uopdyrket land i Algarves bagland. Der voksede oliven- og
johannesbrødtræer på let faldende skråninger mod vest og syd. Vi slog til og
købte grunden i 2005.”
I starten
rådede de kun over et par hundrede vinplanter. Men med rådgivning fra en
professionel winemaker fra Schweiz voksede projektet til tre hektar med røde
druer plantet i 2012 og en ½ hektar med hvide druer plantet i 2016, som så
siden blev udvidet, så de nu har knap 4 hektar vinmarker – inklusiv en samling
af 50 overvejende portugisiske druesorter med 4-5 planter af hver. Parret har
dog ikke planer om at udvide yderligere.
”Vi har valgt
at være et boutique-winery og lever godt med, at størrelsen tillader os en håndværksmæssig
tilgang til vinlavningen med et minimum af tilsætningsstoffer, typisk kun
sulfitter. Ved siden af vores standardvine laver vi en del microlots med eksperimentelle
vine, som lærer os at omgås med spontangæring på hele klaser, hvidvin baseret
på røde druer, mousserende vin lavet som klassisk champagne for blot at nævne
nogle få,” siger Charlotte Toubro.
Parret har
valgt ikke at satse på Negra Mole, men en blanding af portugisiske og
internationale sorter valgt ud fra deres egne smagspræferencer og med et ønske
om at lave gastronomiske vine.
”Portugal har
et overvældende udbud af druesorter, så valget var ikke nemt. Touriga Nacional
druen, som vi har i to klonings-varianter, er essentiel. Den giver tanninerne,
strukturen og lang levetid og er basis i vores blends. Dertil har vi valgt Aragonez,
måske bedre kendt som Tempranillo i Spanien, Tinta Caiada, en sjælden men meget
spændende portugisisk drue og endelig Syrah baseret på vores egen smag. Til
hvidvinen har vi et godt makkerpar i de portugisiske Arinto og Antão Vaz, og
som en cadeau til vores hjemland har vi en yderst sjælden dyrket drue, den
schweiziske Petite Arvine,” forklarer hun.
Porteføljen
omfatter i dag en hvidvin og en lille håndfuld rødvine. Der benyttes selektion
i marken, lang ekstraktion og fadlagring på såvel nye som gamle fade. Ca.
halvdelen af produktionen sælges i Schweitz, den anden halvdel direkte fra
vingården, hvor de også tilbyder forskellige former for vinturisme.
”Vi tilbyder
både en klassisk guidet tur igennem vineriet med smagning af vin og olivenolie
og en udendørstur, hvor vi udover vinmarkerne og olivenlundene beser vores
forskellige haver med eksotiske subtropiske frugter og planter. Quinta dos
Sentidos, som i vores tilfælde betyder Sansernes Quinta, tilbyder således ikke
kun vin, men også olivenolie, verjus, honning fra egne bier, friske frugter
året rundt og et botanisk udbud af planter og træer,” oplyser Charlotte Toubro.
Jeg har smagt
følgende vine fra Quinta dos Sentidos:
Quinta dos Sentidos Tinto 2018: 100 %
Touriga Nacional, lagret 24 måneder på fransk eg. Mørk rubin, tæt og
uigennemsigtig, lys lilla kant. Solbær, sød lakrids, tobak, krydderurt,
lavendel og lidt fernis i næsen. Godt med frugt og fylde, solbær og andre mørke
bær samt lidt florale noter, blød struktur, lidt frugtsødme, høj alkohol og
markante tanniner, fin balancerende syre, intens og kompleks med lang hale med
tørre tannier til en langt liv. Lidt af en blockbuster (92).
Sentidos Tato Tinto Tinto 2019: Blend af
42 % Touriga Nacional, 29 % Syrah og 29 % Tinta Caiada. Mørk rubinrød, lidt
lysere kant. Florale noter og røde bær., modne sorte kirsebær. Fin frugt og
fylde, let cremet struktur, mørke, let syrnede kirsebær og mørke bær, violer,
god kompleksitet, lidt vaniljesødme fra fadet, pænt med tanniner, lang hale
(92).
Enkelte vine
fra Quinta dos Sentidos får hos Vino Gaudium, men eller er de ikke i dansk
distribution. Læs mere her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar