mandag den 16. oktober 2023

Quinta dos Sentidos – vin fra Algarve 2

 

De smagte vine er sponseret af producenten.

 

Algarve har længe været et yndet turistmål for os danskere. Men der er også de, der vælger at slå sig ned i det sydlige Portugal. Og enkelte af dem har valgt at dyrke og fremstille vin.



Det gælder f.eks. det dansk-schweiziske par Charlotte Toubro og Beat Buchmann, som har etableret vingården Quinta dos Sentidos. Charlotte Toubro fortæller:

”Da vi begge var i begyndelsen af halvtredserne, tegnede der sig en mulighed for tidlig pension fra arbejdsmarkedet. Det satte skub i tanker om, hvordan vi ville udnytte den unikke chance, det er at kunne starte helt forfra et hvilket som helst sted. Vi havde en drøm, om at tilbringe en del af året i et mildere vejrlig. Vi tog derfor på ferietur til Portugal, hvor vi faldt for en forladt grund med 9 hektar uopdyrket land i Algarves bagland. Der voksede oliven- og johannesbrødtræer på let faldende skråninger mod vest og syd. Vi slog til og købte grunden i 2005.”



I starten rådede de kun over et par hundrede vinplanter. Men med rådgivning fra en professionel winemaker fra Schweiz voksede projektet til tre hektar med røde druer plantet i 2012 og en ½ hektar med hvide druer plantet i 2016, som så siden blev udvidet, så de nu har knap 4 hektar vinmarker – inklusiv en samling af 50 overvejende portugisiske druesorter med 4-5 planter af hver. Parret har dog ikke planer om at udvide yderligere.

”Vi har valgt at være et boutique-winery og lever godt med, at størrelsen tillader os en håndværksmæssig tilgang til vinlavningen med et minimum af tilsætningsstoffer, typisk kun sulfitter. Ved siden af vores standardvine laver vi en del microlots med eksperimentelle vine, som lærer os at omgås med spontangæring på hele klaser, hvidvin baseret på røde druer, mousserende vin lavet som klassisk champagne for blot at nævne nogle få,” siger Charlotte Toubro.

Parret har valgt ikke at satse på Negra Mole, men en blanding af portugisiske og internationale sorter valgt ud fra deres egne smagspræferencer og med et ønske om at lave gastronomiske vine.

”Portugal har et overvældende udbud af druesorter, så valget var ikke nemt. Touriga Nacional druen, som vi har i to klonings-varianter, er essentiel. Den giver tanninerne, strukturen og lang levetid og er basis i vores blends. Dertil har vi valgt Aragonez, måske bedre kendt som Tempranillo i Spanien, Tinta Caiada, en sjælden men meget spændende portugisisk drue og endelig Syrah baseret på vores egen smag. Til hvidvinen har vi et godt makkerpar i de portugisiske Arinto og Antão Vaz, og som en cadeau til vores hjemland har vi en yderst sjælden dyrket drue, den schweiziske Petite Arvine,” forklarer hun.



Porteføljen omfatter i dag en hvidvin og en lille håndfuld rødvine. Der benyttes selektion i marken, lang ekstraktion og fadlagring på såvel nye som gamle fade. Ca. halvdelen af produktionen sælges i Schweitz, den anden halvdel direkte fra vingården, hvor de også tilbyder forskellige former for vinturisme.

”Vi tilbyder både en klassisk guidet tur igennem vineriet med smagning af vin og olivenolie og en udendørstur, hvor vi udover vinmarkerne og olivenlundene beser vores forskellige haver med eksotiske subtropiske frugter og planter. Quinta dos Sentidos, som i vores tilfælde betyder Sansernes Quinta, tilbyder således ikke kun vin, men også olivenolie, verjus, honning fra egne bier, friske frugter året rundt og et botanisk udbud af planter og træer,” oplyser Charlotte Toubro.

 

 

Jeg har smagt følgende vine fra Quinta dos Sentidos:

Sentidos Tato Branco 2021: 50 % Arinto og 50 % Antão Vaz, lagret 12 måneder sur lie på amerikansk og fransk eg. Gulgrøn til strågul med flot skær. Dejlig ekspressiv næse med gule stenfrugter, citrus, lidt banan og eksotisk frugt samt smørnoter. God fylde og struktur med medium syre, men balanceret, tydeligt men ikke overdrevet fadpræg, dejlig lang hale. En udmærket gastronomisk vin (91).



Quinta dos Sentidos Tinto 2018: 100 % Touriga Nacional, lagret 24 måneder på fransk eg. Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig, lys lilla kant. Solbær, sød lakrids, tobak, krydderurt, lavendel og lidt fernis i næsen. Godt med frugt og fylde, solbær og andre mørke bær samt lidt florale noter, blød struktur, lidt frugtsødme, høj alkohol og markante tanniner, fin balancerende syre, intens og kompleks med lang hale med tørre tannier til en langt liv. Lidt af en blockbuster (92).

Sentidos Tato Tinto Tinto 2019: Blend af 42 % Touriga Nacional, 29 % Syrah og 29 % Tinta Caiada. Mørk rubinrød, lidt lysere kant. Florale noter og røde bær., modne sorte kirsebær. Fin frugt og fylde, let cremet struktur, mørke, let syrnede kirsebær og mørke bær, violer, god kompleksitet, lidt vaniljesødme fra fadet, pænt med tanniner, lang hale (92).


 

Enkelte vine fra Quinta dos Sentidos får hos Vino Gaudium, men eller er de ikke i dansk distribution. Læs mere her.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar