I forbindelse med vinfestivalen Grandes Escolhas i Lissabon
for en uges tid siden, blev der afholdt adskillige masterclasses. Som beskrevet
i sidste post deltog jeg bl.a. i en smagning af hvid port og tawny med alder
fra Kopke sammen med winemaker Carlos Alves. Dagen efter gjaldt det så en anden
dygtig winemaker, nemlig Carlos Lucas, som med sit Magnum Wine huserer i en
anden fremragende region, Dão.
Magnum Carlos Lucas har eksisteret siden 2011 og blev
etableret af Carlos Rodrigues og Carlos Lucas, som begge havde en fortid hos
det store firma Dão Sul (i dag Global Wines). Udgangspunktet var Quinta do
Ribeiro Santo nær ved byen Carregal do Sal, men siden kom flere ejendomme til i
såvel Dão som i Alentejo og Douro.
Jeg har tidligere besøgt Carlos Lucas på Quinta do Ribeiro
Santo, der sammen med den nærtliggende Quinta da Alameda leverer druerne til
hans udmærkede Dão vine (læs mere her).
Carlos Lucas eksperimenterer en del med fadlagring og har
meget fokus på de hvide vine, som længere tilbage i tiden ikke var så
fremherskende i Dão. Det er de i dag – især i kraft af den fremragende og
spændende druesort encruzado, som også leverer fremragende enkeltdruevine.
Følgende vine blev smagt:
Espumante Ribeira Santo Blanc de Noir: Lavet på et blend af
touriga nacional og rufete. Gulgrøn til strågul med lidt rødlige nuancer,
mousserende. Fin duft af pærer, citrus og blomster. Tør stil, fyldig med noter
af citrus og tørrede frugter, god syre. Udmærket espumante.
Automatico Branco 2017: Vin uden den stor indblanding,
baseret på regionens fremmeste grønne drue encruzado. Grøngul. Duft at æbler,
citrus og ananas. Fin syre, frisk med god frugt og let tropiske noter,
mineralsk og tør.
Pedro & Inez Branco 2016: Blend af encruzado og malvasia
fino, lagret med battonage 4 måneder. Gulgrøn. Floral, ja lettere parfumeret.
Ungdommelig og frisk med fin syre, men ikke så kompleks.
Envelope Branco 2016: Encruzado, baseret på druer fra Vinha
Velhas og lagret 6 måneder på fad med battonage. Gulgrøn. Meget rig på frugt,
tropiske noter og moden frugt samt noter fra fadet. En dejlig fyldig og
kompleks vin, mineralsk og med god balancerende syre.
Ribeira Santo Vinha da Neve Branco
2016: Gæres først på ståltank og derefter 6 måneder på fransk eg. Grøngul. Citrus
i munden. En flot, elegant og harmonisk vin, men god lang hale og dejlig
balance mellem frugtfedme og syre.
Quinta da Alamada Jaen 2015: Jaen er det portugisiske navn
for druen mencia, som har fået en renæssance i Bierzo og i Galicien. I Dão er
den især indgået i blends, men vinder frem som enkeltdrue. Lagret 9 måneder på
brugte fade. Mørk rubin. Godt med frisk frugt i næsen, røde bær, men også lidt
mere krydret end de spanske udgaver. En let og delikat vin, men også fyldig,
krydret og lidt røget samt med pænt med tanniner.
Quinta da Alamada Pinot Noir 2015: Lagret 12 måneder på fad.
Lys rubin. Jordbær og kirsebær i næsen. God friskhed og fin syre. Et fint, men
ikke så komplekst glas.
Quinta da Alamada Reserva Especial 2014: Baseret på druer
fra gammel blandet vinmark, Vinhas Velhas, 12 måneder på fad og derefter 12
måneders flaskelagring inden frigivelse. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig. Godt
med frugt, brombær og florale noter. Fyldig og kompleks og med dejlig lang
hale. En flot vin med god struktur.
Envelope Tinto 2015: Blend af touriga nacional, tinta roriz,
tinta cão og alfrocheiro fra 40 år gamle vinstokke, 12 måneder på fad og 8
måneder på flaske. Fin rubin. Røde bær og direkte frugt i næsen. Mørke kirsebær,
mineralsk, fin syre og bløde tanniner.
Ribeira Santo Vinha da Neve Tinto 2013: Blend af touriga
nacional, tinta cão og alfrocheiro, 12 måneder på fad, 6 måneder på flaske.
Mørk rubin. Flot aromatisk med syrnede kirsebær, blomster og krydret undertone.
Dejlig i munden med høj syre, men fint balanceret og god kompleksitet. Et
dejligt glas.
Ribeira Santo E.T. 2013: Blend af den grønne drue encruzado
og den blå touriga nacional – deraf navnet, lagret 12 måneder på fad. Dejlig
aromatisk, godt med frugt og røde bær, høj på tanniner. Fyldig, men også
elegant og mineralsk.
Carlos Lucas Familia 2014: Navnet henviser til, at den er
lavet i samarbejde med Carloses hustru Cristina og han to børn, Carolina og
Diogo Lucas. Blend af touriga nacional, tinta cão og alfrocheiro, 18 måneder på
fad. Mørk rubin. Mørke bær, violer og brombær i næsen. Fyldig og kraftig vin
med fint integrerede tanniner.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar