”Sherry Tapas Skinke” hedder en ny lille bog af Henrik Oldenburg.
Bogen er i samme handy format som sidste års ”Portvin i glasset” og leverer
ligeledes en fin lille introduktion – især til sherry, men altså også til tapas
og den dejlige iberiske skinke fra sortfodssvin.
Der kan være gode grunde til at sætte fornyet fokus på
sherry – og gerne i selskab med tapas, da de to går glimrende hånd i hånd. Salget
af sherry er nedadgående såvel på verdensplan som herhjemme, hvor portvinen til
gengæld buldrer frem og får al opmærksomhed i form af festivaler,
portvinsklubber og presseomtale. Det skal jeg som ekspert i portvin ikke
begræde, da jeg selv har været med til at udbrede det gode budskab. Men
samtidig er jeg nysgerrig og har stor lyst til også at beskæftige mig med andre
typer af hedvin på markedet som de portugisiske Madeira og Moscatel de Setubal
samt altså den spanske Sherry, hvor jeg især har fået smag for de helt tørre
typer. For et par år siden gik sommerferien således til Cadiz og Jeres de la
Frontera, hvor der også blev tid til at besøge et par bodegaer. Du kan derfor
læse mere om Emilio Lustau og Sandeman her på min blog.
Henrik Oldenburgs baggrund som historiker skjuler sig heller
ikke denne gang. Bogen giver indledningsvis et fint overblik om sherryens
udvikling krydret med små anekdoter. Derefter følger afsnit om produktionen fra
klima og jordbund over druer og høst til tiden i bodegaen, hvor der redegøres
for solera-systemet og flor – det lag af skimmelsvamp, som dannes af gærceller
og luften i de ikke helt fyldte fade, og som giver de helt tørre sherrytyper
deres helt egen smag og karakter.
De forskellige sherrytyper gennemgås selvfølgelig også fra
de helt tørre, Fino og Manzanilla over Oloroso, Amontillado og Palo Cortado til
de helt søde Moscatel, Pedro Ximénes og blandingsproduktet Cream Sherry.
Endelig følger en oversigt over producenter, gode tip til opbevaring og
servering samt en ordliste.
Opbygningen i de to hovedafsnit om tapas og skinke er i og
for sig den samme blot i mindre målestok. Lidt historie, lidt om produktion og
typer samt gode tip til servering, lidt opskrifter (hvoraf et par i al fald
skal afprøves næste gang den står på tapas herhjemme) og adresser på tapasbarer
såvel i Spanien som i Danmark. Problemet med den slags lister er, at de
desværre ofte hurtigt bliver forældede. I oversigten med tapasrestauranter står
der f.eks. opført to i Odense, hvoraf den ene lukkede i juni måned.
En anden liste, der snart også er forældet, er den over
Sherryevents, men her er det sådan set glædeligt. Oldenburg skriver, at der
desværre ikke er sherryfestivaler i Danmark, men har siden besluttet sig for selv
at arrangere en af slagsen. Festivalen vil finde sted næste år – nærmere bestemt
torsdag den 25. april i ”Sceneriet” på Det Ny Teater i København. Festivalen vil
være i stil med de succesrige portvinsfestivaler på Børsen – om end i mindre
målestok.
Oldenburg angiver selv ”Sherrys triste skæbne på det danske
marked” som begrundelse for initiativet. En skæbne han altså med såvel bog som
festival vil prøve at forbedre. Jo, tak. Den er jeg helt med på. Jeg vil også
gerne slå et slag for den spanske sherry – ikke på bekostning af portvinen, men
parallelt. Der bør være plads til både Madeira, Portvin og Sherry i Danmark – og
ikke kun som et minde om barndommens konfirmationer, hvor disse blev tilbudt til
desserten.
Henrik Oldenburg: Sherry Tapas Skinke. Rosinante 2018, 144
sider.
Billetsalget til Sherryfestivalen starter 1. februar 2019
via hjemmesiden www.forlaget-smag.dk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar