Ramos Pinto
har i alt fire quintaer: Quinta do Bom Retiro i Torto-dalen i Cima Corgo,
Quinta de Ervamoira ved Côa-floden i Douro Superior, Quinta dos Bons Ares i
højderne i Douro Superior og Urtiga, som dog mere er at regne for en enkeltmark
med en lille bygning på tilknyttet Bom Retiro og med gamle terrasser med
vinstokke, der i gennemsnit er 100 år gamle, og som dyrkes økologisk.
Faktisk
findes der to quintaer lige ved siden af hinanden med navnet Bom Retiro, da den
oprindelige ejendom blev splittet i to. Den anden hedder dog Quinta do Bom
Retiro Pequeno, ejes af Symington Family Estates og er tilknyttet deres brand
Warre´s. Quintaerne ligger fint beskyttet i en lille dal ved Torto-floden, og
udsigten over dalen er da også fantastisk, når man kører ind gennem porten.
Quinta do
Bom Retiros historie går tilbage til starten af 1700-tallet. Grundlæggelsesåret
kendes ikke præcist, men i 1772 bliver den solgt af den oprindelige ejer til
João Henrique de Magalhães, som eksporterede portvin. Langt senere, i 1919, var
det så Adriano Ramos-Pinto, der købte quintaen og hermed startede dens
tilknytning til Ramos Pinto. Stifteren af portvinsfirmaet var også lidt af en
levemand, som begik sig mellem kunstnere, bohemer og skønne kvinder. Rygterne
vil vide, at han også brugte Bom Retiro, stedet det er dejligt at trække sig
tilbage til, når han muntrede sig med kvinder fra Paris.
Første gang
jeg besøgte Quinta do Bom Retiro var i 2011, hvor jeg sammen med
bestyrelsesmedlemmer fra The Vintage Port Club havde nogle hyggeligt timer
sammen med Ramos Pintos daværende, men nu pensionerede direktør og winemaker
João Nicolau de Almeida. Her smagte vi bl.a. enkeltdrue fadprøver fra 2011
lavet på henholdsvis Touriga Francesa, Touriga Nacional og Tinta da Barca.
Ramos Pinto
har flere gange eksperimenteret med at lave enkeltdrue portvine, som
selvfølgelig aldrig har været i handelen, men blot brugt internt og ved særlige
smagninger. Fire år senere inviterede vi derfor João til en smagning i klubben,
hvor vi blandt andre spændende flasker smagte fem forskellige udgaver af
Vintage 1983 – første det klassiske blend, som blev deklareret og sendt på
markedet, og efterfølgende fire enkeltdrueudgaver lavet på henholdsvis Tinta
Barroca, Tinta Roriz, Tinta Franca og Touriga Nacional. Læs mine noter fra
smagningen her.
Traditionen
tro, fristes jeg til at skrive, blev der også denne gang budt på enkeltdrue
portvin i form af nogle batches fra årets høst herunder et par rene Touriga
Nacional prøver.
Inden da gik
vi en lille tur i haven med den skønne gamle swimmingpool – efter sigende den
første, der blev anlagt i Douro, men i dag mere at sammenligne med et
havebassin – og derefter kælderen, hvor høsten nyligt var overstået. Indenfor
bød eksportmanager Nuno Sampaio Maia og port blender Thomas Rogerson på en
dejlig smagning med tre temaer. Først tre Vintage med lidt alder, derefter tre
helt unge og endelig som nævnt nogle fadprøver fra 2021. Og så sluttede vi med deres 20 års Tawny, som netop er baseret på druer fra Bom Retiro.
Følgende
vine blev smagt under besøget:
Ramos Pinto Vintage
1997: Mørk rubin, lys kant. Åben i næsen med mørke bær, mørk chokolade,
krydret, floral. Krydret, floral med fint med bær, medium sødme. Har åbnet sig,
men stadig med masser af år foran sig, fine bløde tanniner.
Quinta de Ervamoira
Vintage 2007: Mørk rubin, sort og uigennemsigtig. Intens med meget koncentreret
frugt, mørke bær, krydderurter, har stadig brug for tid.
Ramos Pinto Vintage
2007: Mørk og tæt rubin med rød kant. Diskret i næsen med røde bær. Fin
balance, pænt med tanniner, krydret bid i enden, mere elegant.
Quinta de Ervamoira
Vintage 2017: Mørk sort og tæt. Frisk frugt dominerer, fyldig, godt med
tanniner. En meget lovende baby, der har mange år foran sig.
Ramos Pinto Vintage
2017: Mørk rubin, tæt, lilla kant. Frisk frugt, florale noter, røde bær, elegant
og godt balanceret, pænt med integrerede tanniner.
Bom Retiro Vintage
2018: Blend af 62 % Touriga Nacional, 28 % Touriga Franca, 5 % Vinhas Velhas, 3
% Barroca og 2 % Sousão. Meget tæt, mørk rubin, lilla kant. Røde bær, florale
noter, mørke kirsebær, brombær, mynte, krydret, flot balance, fin syre, krydret
og pebret hale. Flot vin med godt potentiale.
Slutteligt
smagte jeg så tre portvins fadprøver fra høsten 2021: Rio fra Bom Retiro, Touriga
Nacional fra Bom Retiro og Touriga Nacional fra Ervamoira. De to sidstnævnte
var meget spændende og lovende, men det er dog endnu for tidligt at sige om de
vil blive brugt i et kommende vintage blend.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar