tirsdag den 16. november 2021

Master Class med IVDP

De smagte vine er sponseret af IVDP og producenterne

 

Portvinsinstituttet, IVDP, har for vane at fejre portvinens dag (Port Wine Day) den 10. september med smagninger og andre arrangementer i Porto og Douro. Datoen er valgt, da det var denne dag, at regionen blev demarkeret tilbage i 1756.

I år og sidste år har markeringen været på lavt blus grundet Corona. For at råde lidt bod på dette valgte instituttet nyligt at invitere vinskribenter og -journalister fra de vigtigste eksportlande til en online Master Class. Da Danmark er placeret som nummer syv på listen baseret på markedsandele var jeg også blandt de inviterede, som sad klar med de tilsendte flasker.



Smagningen blev ledet af Paulo Russel-Pinto fra IVDP, mens den enkelte præsentation af vinene (ses bort fra en enkelt) var lagt i hænderne på inviterede gæster fra de forskellige producenter.



Inden selv smagningen bød præsidenten for IVDP, Gilberto Igrejas, velkommen, og han fortalte lidt om traditionen med at lave Master Class i forbindelse med Port Wine Day og dagens arrangement. Derefter forklarede Paulo Russel-Pinto kort om regionen og om IVDP´s opgaver, som med de engelske betegnelser kan opdeles i fire: Inspection, Control, Certification og Promotion.

Nedenstående vine blev smagt over et par dage ved lidt forskellige temperaturer.

 

Noval Fine White Port præsenteret af Patrícia Bastos:

Blend af 2 og 3 års hvid portvin baseret på Malvasia Fina, Gouveio, Rabigato og Códega. Medium sød, da Noval også laver en extra dry hvid og en helt sød Lágrima.

Lys gullig med fint skær. Blomster, honning, abrikos, fersken og lidt krydderi. Fin fylde i munden med citrus, blomster, lidt fersken og abrikos samt honning, delikat, halvtør, god syre og fin balance, lang hale. Velegnet som aperitif eller til porttonic (87).

 

Dalva 20 års Dry White præsenteret af Cátia Pinto:

Dalva er kendt for sine dejlige hvide portvin med alder, hvad enten vi taler om de tørre udgaver, serien af golden whites eller Colheitas.

Ravgylden, flot skær. Mandel, citrus, grape, honning, blomster, lidt tørret abrikos, krydderier. Blød i munden med mandel, citrus, tørrede abrikoser og blomster, frisk, elegant, let saltet, syren kommer i anden omgang, let men med underlæggende kompleksitet, tør hale med høj syre. Et dejligt glas brugbart som aperitif, til sushi eller foie gras (92).

 

Churchill´s 10 års Tawny præsenteret af Catarina Machado:

10 års Tawny fås i mange forskellige udgaver, hvad angår balancen mellem frugt- og fadnoter. Churchill´s prioriterer den primære frugt og lagrer derfor første portvinen på store fade, derefter mindre.

Rødbrun med lys kant. Frisk og ungdommelig næse med modne kirsebær, ribs, tørrede frugter, appelsinskal og lidt nødder og peanuts. Frisk og dejlig med bær og primær frugt, men også begyndende fadnoter som nødder og tørrerede figner, fin balance og lang tør hale (89).

 


Quinta Santa Eufêmia 30 års Tawny:

Santa Eufêmia på sydsiden af Douro mellem Régua og Pinhão, og der har været produceret portvin fra ejendommen siden 1894.

Lys orangebrun, orange skær. Intens og lidt tung næse med nødder, appelsinskal, tørrede figner, lidt farin og træ samt godt krydret med kanel, karry og balsamico, på andendagen lidt vel meget balsamico og lidt kemiske noter. Fyldig og kompleks i munden med balsamico, nødder, tørrede frugter og farin, forbløffende høj syre som kommer midtvejs med lidt bid, let cremet struktur, lang hale med syrebid (93).

 

Pacheca LBV 2014 præsenteret af João Silva e Sousa:

Pacheca er placeret i Baixo Corgo lige overfor Regua og derfor i lidt køligere klima. De har især gjort det i Tawny med alder, men i nyere tid også i LBV og Vintage.

Mørk rubin, næste uigennemsigtig, rød kant. Let parfumeret næse i første omgang, kirsebær og hindbær, solbær, blommer og frugtgrød, lidt mørk chokolade og mokka samt lidt krydderurt og mynte. Blød i munden med et friskt og markant syrebid, fin frugt, bløde tanniner, lidt til den søde side, men fint balanceret med syren (89).

 

Portal Vintage 1995 præsenteret af Paulo Coutinho:

1995 har sådan set god kvalitet, men blev dog ikke et klassisk år – måske primært fordi det fulgte 1994. Men der er god vintage portvin at hente i årgangen, som samtidig var den første Vintage, winemaker Paulo Coutinho stod i spidsen for på Portal.

Mørk rubin, medium intens, lys kant. Krydret og intens næse med moden frugt, kirsebær, mørk chokolade og lavendel. Blød og rund i munden, dejlig cremet struktur og ok kompleksitet, lidt til den søde side, godt med moden frugt og friskhed, jordbær, skovbær, bløde tanniner og lang krydret og pebet hale. Fint glas, som stadig har potentiale (92).



Ingen kommentarer:

Send en kommentar