De smagte vine er sponseret af IVDP og producenterne
Portvinsinstituttet,
IVDP, har for vane at fejre portvinens dag (Port Wine Day) den 10. september
med smagninger og andre arrangementer i Porto og Douro. Datoen er valgt, da det
var denne dag, at regionen blev demarkeret tilbage i 1756.
I år og
sidste år har markeringen været på lavt blus grundet Corona. For at råde lidt
bod på dette valgte instituttet nyligt at invitere vinskribenter og
-journalister fra de vigtigste eksportlande til en online Master Class. Da
Danmark er placeret som nummer syv på listen baseret på markedsandele var jeg
også blandt de inviterede, som sad klar med de tilsendte flasker.
Smagningen
blev ledet af Paulo Russel-Pinto fra IVDP, mens den enkelte præsentation af
vinene (ses bort fra en enkelt) var lagt i hænderne på inviterede gæster fra de
forskellige producenter.
Inden selv
smagningen bød præsidenten for IVDP, Gilberto Igrejas, velkommen, og han
fortalte lidt om traditionen med at lave Master Class i forbindelse med Port
Wine Day og dagens arrangement. Derefter forklarede Paulo Russel-Pinto kort om
regionen og om IVDP´s opgaver, som med de engelske betegnelser kan opdeles i
fire: Inspection, Control, Certification og Promotion.
Nedenstående vine blev smagt over et par dage ved lidt forskellige temperaturer.
Noval Fine
White Port præsenteret af Patrícia Bastos:
Blend af 2
og 3 års hvid portvin baseret på Malvasia Fina, Gouveio, Rabigato og Códega.
Medium sød, da Noval også laver en extra dry hvid og en helt sød Lágrima.
Lys gullig
med fint skær. Blomster, honning, abrikos, fersken og lidt krydderi. Fin fylde
i munden med citrus, blomster, lidt fersken og abrikos samt honning, delikat,
halvtør, god syre og fin balance, lang hale. Velegnet som aperitif eller til
porttonic (87).
Dalva 20 års
Dry White præsenteret af Cátia Pinto:
Dalva er
kendt for sine dejlige hvide portvin med alder, hvad enten vi taler om de tørre
udgaver, serien af golden whites eller Colheitas.
Ravgylden,
flot skær. Mandel, citrus, grape, honning, blomster, lidt tørret abrikos,
krydderier. Blød i munden med mandel, citrus, tørrede abrikoser og blomster,
frisk, elegant, let saltet, syren kommer i anden omgang, let men med
underlæggende kompleksitet, tør hale med høj syre. Et dejligt glas brugbart som
aperitif, til sushi eller foie gras (92).
Churchill´s 10 års Tawny præsenteret af Catarina
Machado:
10 års Tawny
fås i mange forskellige udgaver, hvad angår balancen mellem frugt- og fadnoter.
Churchill´s prioriterer den primære frugt og lagrer derfor første portvinen på
store fade, derefter mindre.
Rødbrun med
lys kant. Frisk og ungdommelig næse med modne kirsebær, ribs, tørrede frugter,
appelsinskal og lidt nødder og peanuts. Frisk og dejlig med bær og primær
frugt, men også begyndende fadnoter som nødder og tørrerede figner, fin balance
og lang tør hale (89).
Quinta Santa Eufêmia 30 års Tawny:
Santa
Eufêmia på sydsiden af Douro mellem Régua og Pinhão, og der har været produceret
portvin fra ejendommen siden 1894.
Lys
orangebrun, orange skær. Intens og lidt tung næse med nødder, appelsinskal,
tørrede figner, lidt farin og træ samt godt krydret med kanel, karry og
balsamico, på andendagen lidt vel meget balsamico og lidt kemiske noter. Fyldig
og kompleks i munden med balsamico, nødder, tørrede frugter og farin,
forbløffende høj syre som kommer midtvejs med lidt bid, let cremet struktur,
lang hale med syrebid (93).
Pacheca LBV
2014 præsenteret af João Silva e Sousa:
Pacheca er
placeret i Baixo Corgo lige overfor Regua og derfor i lidt køligere klima. De
har især gjort det i Tawny med alder, men i nyere tid også i LBV og Vintage.
Mørk rubin,
næste uigennemsigtig, rød kant. Let parfumeret næse i første omgang, kirsebær
og hindbær, solbær, blommer og frugtgrød, lidt mørk chokolade og mokka samt
lidt krydderurt og mynte. Blød i munden med et friskt og markant syrebid, fin
frugt, bløde tanniner, lidt til den søde side, men fint balanceret med syren
(89).
Portal
Vintage 1995 præsenteret af Paulo Coutinho:
1995 har
sådan set god kvalitet, men blev dog ikke et klassisk år – måske primært fordi
det fulgte 1994. Men der er god vintage portvin at hente i årgangen, som
samtidig var den første Vintage, winemaker Paulo Coutinho stod i spidsen for på
Portal.
Mørk rubin,
medium intens, lys kant. Krydret og intens næse med moden frugt, kirsebær, mørk
chokolade og lavendel. Blød og rund i munden, dejlig cremet struktur og ok
kompleksitet, lidt til den søde side, godt med moden frugt og friskhed,
jordbær, skovbær, bløde tanniner og lang krydret og pebet hale. Fint glas, som
stadig har potentiale (92).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar