tirsdag den 30. november 2021

Nede i Hr. Niepoorts kælder

De smagte vine var sponseret af producenten

 

Udadtil gør stedet ikke meget væsen af sig. En grøn port i en noget rustik mur til et portvinslager. En anden port i enden af bygningen. Ingen store skilte, ingen butik og intet stort kommercielt besøgscenter. Alligevel er der en del, der finder vej til Niepoorts kælder i Vila Nova de Gaia – de fleste dog kun efter aftale eller invitation.



Som der er meget hype over Dirk Niepoort selv både som person og som winemaker, er der det også over Niepoorts kælder, som de selv kalder for ”templet”. Så meget, at de nu faktisk har lavet en eksklusiv klub, Rolf & Collector, opkaldt efter Dirk far, som samlede på mange forskellige ting herunder nøgler. For et ikke ubetydeligt beløb, kan man så at sige købe sig en nøgle og få adgang til at afholde arrangementer i templet, ligesom man opnår mulighed for at få fingre i eksklusive vine som Bioma Vinha da Pisca Vintage.



Vores sidste besøg på turen til Porto og Douro i efterårsferien var netop et besøg hos Niepoort i Gaia med Stefano Marello som en altid glimrende vært. Først en rundvisning i lageret med fade på række, det lille gamle smagelokale, som fremstår som fra en svunden tid, et større kølerum, hvor der opbevares te – en anden af Dirks passioner – og bagerst en forholdsvis nyindrettet vinbar.



Dernæst et besøg i underetagen med et par borde til smagning og vinkælderen med såvel almindelige flasker som de legendariske gamle demijohns indeholdende potentielt kommende Garrafeiras – en vintype, der kort fortalt kombinerer fadlagring og flaskelagring, og som Niepoort har specialiseret sig i og i mange år var ene om. Andre er dog nu ved også at komme på banen.



Niepoort er berømt for såvel deres portvin som deres bordvine fra forskellige regioner i Portugal – fra Vinho Verde og Douro i nord til Bairrada og Dão lidt længere sydpå. Dertil kommer Dirks engagement i vinområder i andre lande. Vinen udgør faktisk ca. ¾ af produktionen i volumen, mens portvinen altså ”kun” udgør ca. ¼. Der skal ikke herske tvivl om, at Dirk som winemaker er utrolig innovativ og derfor har haft stor betydning for de seneste årtiers øgede kvalitet og synlighed af portugisisk vin. Tak for det. Generelt er han ynder af en lettere stil med mere primær frugt og højere syre og friskhed – og det gælder både vine og portvine.



Den efterfølgende smagning i kælderen omfattede da også både bordvine og portvine samt ikke mindst en dejlig overraskelse som finale i form af en Garrafeira fra 1973, som dog aldrig var tappet på flaske og udsendt og heller ikke vil blive det. Men da der lige var taget hul på den gamle demijohn, fik vi lov til at smage med.

Følgende vine blev smagt:

Espumante Água Viva Brut 2016 (Bairrada): Blanc de Blanc blend af Maria Gomes, Bical og Cercial. Dejlig frisk og sprød, fyldig og tør med citrus, brødnoter, pære og blomster.

Conciso Branco 2018 (Dão): Typisk blend fra regionen med Bical, Encruzado og Malvasia. Frisk med grape, moden pære og lidt eksotisk frugt samt mineralitet, god fylde i munden, flot syre.

Lagar de Baixo 2018 (Bairrada): 100 % Baga. Rubinrød. Frisk næse med ungdommelig frugt. Kirsebær og andre røde bær, krydret, let og elegant med diskrete bløde tanniner, lang hale.

Poerinho 2016 (Bairrada): 100 % Baga. Rubinrød, dyb næse med god frugt, kirsebær, lav alkohol. Mere fyldig og stort potentiale. Lækker.



LBV 2017: Rubinrød. Frisk næse med kirsebær og andre røde bær samt krydret bund. Fin med forholdsvis frisk frugt, bløde tanniner og lang tør hale.

Bioma Vinha Velha Vintage 2008: Mørk rubin. Frisk, kompleks og tæt med masser af ungdommelig frugt, lavendel og andre krydderurter. Stadig med stort potentiale.

Colheita 2008: Rød kerne og lys kant. Stadig med lidt bærpræg, men også fadnoter som mandel, nødder og tørrede frugter, fin syre og balance. Delikat.



Garrafeira 1973 (ikke flasket og vil ikke blive det): Rødbrun. Kirsebær, tørrede frugter og røgede toner. Stadig fint med frugt, dyb og kompleks, krydret bund, høj syre, lang hale. Spændende.


 

Læs min omtale af en smagning med Niepoorts Garrafeiras her og om Dirks vine fra Bairrada her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar