Som vinskribent modtager man jævnligt invitationer til smagninger og vinfestivaler med afsæt i forskellige lande. I juni måned havde jeg således fornøjelsen af at deltage i masterclass og åben smagning ved ”Taste Spain in Danmark 2022”, som blev afholdt på Børsen i København.
Masterclassen
blev afholdt af Danmarks første Master of Wine, Jonas Tofterup, som er bosat i
Spanien, hvor han har sit eget vinakademi. Han er derfor en af de fremmeste
eksperter, når det handler om spansk vin. Der skulle smages 10 vine fra
forskellige regioner herunder et særligt blik på hvidvine, på forskellige
karakteristiske druesorter og på diversiteten i stilarter i Rioja.
Jonas
fortalte indledningsvist kort om udviklingen i spansk vin, om de forskellige
vinregioner og druesorter, hvorefter han kommenterede på følgende vine:
Javier Sanz Viticultur Verdejo 2021 (DO Rueda): 100 % Verdejo, lagret på
stål. Lys grøngul, næsten transparant. Frisk og aromatisk med citrus og lidt
tutti-frutti præg. Frisk og sprød i munden med gule stenfrugter, citrus og lidt
krydderurt som timian samt lidt tropiske noter, let og enkelt.
Bodegas y
Viñedos Pazo de Casanova Finca Viñoa 2021 (DO Ribeiro): 90 % Treixadura, 5 %
Albariño, 3 % Godello og 2 % Loureira. Gulgrøn. Lidt skjult i næsen med citrus
og blomster. Frisk og med fin fylde i munden, god syre, stenfrugter samt lidt
grønne noter, fin balance. En dejlig vin.
Bodegas
Larchago Lagar de Indra 2021 (DO Rias Baixas): 100 % Albariño. Grøngul. Lidt afdæmpet
næse med blomster og citrus. Sprød i munden med citrus, stenfrugter og
blomster. Ikke så kompleks, men dejlig frisk og vellavet.
LaFou Celler Els Amelers 2021 (DO Terra Alta): 100 %
Garnacha Blanca. Grøngul.
Fin, lidt diskret næse. Frisk med ok, men lidt lav syre, god frugt og balance,
fin kompleksitet. En dejlig vin.
Coto Pelayo Libre y Salvaje Garnacha 2019 (DO
Cariñena): 100 % Garnacha Tinta. Rubinrød. Dejlig næse med røde bær, kirsebær, frisk frugt og
en pebret og krydret bund. Rød bær og lidt animalske og krydrede toner, let
røget.
Finca Rio Negro
2017 (IGP Vino de la Tierra de Castilla): 57 % Tempranillo, 17 % Cabernet
Sauvignon, 15 % Syrah og 11 % Merlot. Mørk rubin. Kirsebær og mørke bær.
Vellavet med moden frugt, mørke kirsebær og godt med integrerede tanniner samt
tydeligt fadpræg (12 måneder).
Finca Élez
2020 (Pago Finca Élez): Blend af Tempranillo, Syrah og Merlot. Rubinrød med lys
lilla kant. Elegant næse, ikke så ekspressiv, mørke bær. Blød og frisk i munden
med god frugt, bløde integrerede tanniner, balanceret fadpræg.
Bodegas Riojanas Monte Real Reserva de Familia 2018
(DOCa Rioja): 100 % Tempranillo. Mørk rubin. Sorte kirsebær og mørke bær. Godt med frugt,
mørke bær og krydderurter, fint med bløde tanniner, lidt vaniljepræg fra fadet.
Bodegas Bideona 2019 (DOCa Rioja Alavesa): Tempranillo.
Mørk rubin. Frisk næse med
kirsebær og mørke bær. En letter stil med mere friskhed og mere primær frugt,
pænt med tanniner.
Bodegas
Heras Cordón Expresión de Heras Cordón 2015 (DOCa Rioja): Mørk rubin, tæt og
uigennemsigtig. Ekspressiv med moden frugt.
Kraftig og fyldig i munden med god kompleksitet, behersket fadpræg, bløde
tanniner, lang og tør hale med tørre tanniner. En flot vin.
Inden
masterclassen med Jonas Tofterup fik jeg også besøgt et udvalg af de 45 stande
med såvel delikatesser som vine – sidstnævnte både fra producenter, som
allerede var til stede på det danske marked, og en del som var på udkik efter
importører.
Jeg gik lidt
selektivt til værks og valgte at koncentrere mig om hvidvine fra Galicien samt
vine fra områder som Rioja og Navarra samt endelig fra Mallorca – en region, hvor
kvaliteten vinder frem.
Og lad os
bare starte på Mallorca, hvor Bodega Santa Catarina præsenterede både hvidvin
og rødvin på særegne druesorter. Huset blev grundlagt i 1984 af svenskfødte
Stellan Lundqvist, men indstillede produktionen igen i 2002. I 2014 besluttede
familien at genstarte projektet. Jeg smagte først en aromatisk hvidvin på 100 %
Giró Ros med såvel blomsternoter og tropisk frugt, derefter et udmærket blend i
form af Nguany Blanc (55 % Giró Ros og 45 % Viognier). Endvidere smagte jeg en pinot-agtigt rødvin på
100 % Manto Negro med jordbær og friske
røde bær samt den dejlige florale STA, som var på 100 % Callet. Et spændende
bekendtskab.
Endnu et
spændende bekendtskab var familieejede Bodegas Adriá i Bierzo, som havde
hvidvine på Godello og rødvine på Mencia. Friske og sprøde vine med god frugt
og gerne lagret på bærmen som den udmærkede Etapa 24, som havde seks måneder på
fad med bærmen, men stadig meget balanceret. Af rødvinene vil jeg fremhæve
Velvet, som var på druer fra 60 år gamle vinstokke. Bodegaen har ikke dansk importør,
men det fortjener den så afgjort.
GrandesPagos Gallegos præsenterede vine fra såvel Rías Baixas som Monterrei. Bag
navnet gemmer sig et samarbejde mellem tre producenter: Quinta de Couselo, Pazo
Casanova og Fraga do Corvo. Jeg valgte at smage tre friske og sprøde hvidvine
fra Quinta de Couselo i Rías Baixas. Barbuntion 2021, som var på 100 % Albariño,
Turonia 2021 ligeledes ren Albariño, og så Quinta de Couselo, som var et blend
af 90 % Albariño, 5 % Loureiro og 5 % Caiño Blanco. Endnu en gang blev jeg
bekræftet i, at hvidvine fra Rías Baixas ligesom ditto fra Vinho Verde i
Portugal har meget at byde på.
I Rioja
besøgte jeg Bodegas Riojanas, hvor jeg lagde ud med en dejlig frisk og
aromatisk hvidvin, Monte Real Tempranillo Blanco 2021. Derefter smagte jeg en
rødvin på 100 % Garnacha og Monte Real Cuvee 2019,som var et spændende blend af
67 % Tempranillo og 33 % Graciano.
BodegasHeras Cordon fra Rioja havde såvel mere traditionelle Rioja-vine, som vine i en
lidt friskere stil. Jeg smagte først deres hvidvin Ana de Heras Gordon på 100 %
Viura og derefter fire rødvine på Tempranillo. Et ganske fint hus.
BodegasManzanos skænkede vine fra både Rioja og Navarra. Jeg valgte at smage
sidstnævnte fra Castillo de Olite, som jeg besøgte for et par år siden.
Hvidvinen 1864 var på Chardonnay, mens rødvinen med samme navne var med 90 % Garnacha
og 10 % Tempranillo. Udmærkede vine.
Alt i alt en
fin dag med gode vine, selv om jeg kun fik smagt et lille udvalg. Men sådan er
det. Man må gøre sine valg og være selektiv.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar