søndag den 24. juli 2022

Rundtur i Spanien

Som vinskribent modtager man jævnligt invitationer til smagninger og vinfestivaler med afsæt i forskellige lande. I juni måned havde jeg således fornøjelsen af at deltage i masterclass og åben smagning ved ”Taste Spain in Danmark 2022”, som blev afholdt på Børsen i København.



Masterclassen blev afholdt af Danmarks første Master of Wine, Jonas Tofterup, som er bosat i Spanien, hvor han har sit eget vinakademi. Han er derfor en af de fremmeste eksperter, når det handler om spansk vin. Der skulle smages 10 vine fra forskellige regioner herunder et særligt blik på hvidvine, på forskellige karakteristiske druesorter og på diversiteten i stilarter i Rioja.



Jonas fortalte indledningsvist kort om udviklingen i spansk vin, om de forskellige vinregioner og druesorter, hvorefter han kommenterede på følgende vine:

Javier Sanz Viticultur Verdejo 2021 (DO Rueda): 100 % Verdejo, lagret på stål. Lys grøngul, næsten transparant. Frisk og aromatisk med citrus og lidt tutti-frutti præg. Frisk og sprød i munden med gule stenfrugter, citrus og lidt krydderurt som timian samt lidt tropiske noter, let og enkelt.

Bodegas y Viñedos Pazo de Casanova Finca Viñoa 2021 (DO Ribeiro): 90 % Treixadura, 5 % Albariño, 3 % Godello og 2 % Loureira. Gulgrøn. Lidt skjult i næsen med citrus og blomster. Frisk og med fin fylde i munden, god syre, stenfrugter samt lidt grønne noter, fin balance. En dejlig vin.

Bodegas Larchago Lagar de Indra 2021 (DO Rias Baixas): 100 % Albariño. Grøngul. Lidt afdæmpet næse med blomster og citrus. Sprød i munden med citrus, stenfrugter og blomster. Ikke så kompleks, men dejlig frisk og vellavet.

LaFou Celler Els Amelers 2021 (DO Terra Alta): 100 % Garnacha Blanca. Grøngul. Fin, lidt diskret næse. Frisk med ok, men lidt lav syre, god frugt og balance, fin kompleksitet. En dejlig vin.



Coto Pelayo Libre y Salvaje Garnacha 2019 (DO Cariñena): 100 % Garnacha Tinta. Rubinrød. Dejlig næse med røde bær, kirsebær, frisk frugt og en pebret og krydret bund. Rød bær og lidt animalske og krydrede toner, let røget.

Finca Rio Negro 2017 (IGP Vino de la Tierra de Castilla): 57 % Tempranillo, 17 % Cabernet Sauvignon, 15 % Syrah og 11 % Merlot. Mørk rubin. Kirsebær og mørke bær. Vellavet med moden frugt, mørke kirsebær og godt med integrerede tanniner samt tydeligt fadpræg (12 måneder).

Finca Élez 2020 (Pago Finca Élez): Blend af Tempranillo, Syrah og Merlot. Rubinrød med lys lilla kant. Elegant næse, ikke så ekspressiv, mørke bær. Blød og frisk i munden med god frugt, bløde integrerede tanniner, balanceret fadpræg.

Bodegas Riojanas Monte Real Reserva de Familia 2018 (DOCa Rioja): 100 % Tempranillo. Mørk rubin. Sorte kirsebær og mørke bær. Godt med frugt, mørke bær og krydderurter, fint med bløde tanniner, lidt vaniljepræg fra fadet.



Bodegas Bideona 2019 (DOCa Rioja Alavesa): Tempranillo. Mørk rubin. Frisk næse med kirsebær og mørke bær. En letter stil med mere friskhed og mere primær frugt, pænt med tanniner.

Bodegas Heras Cordón Expresión de Heras Cordón 2015 (DOCa Rioja): Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig.  Ekspressiv med moden frugt. Kraftig og fyldig i munden med god kompleksitet, behersket fadpræg, bløde tanniner, lang og tør hale med tørre tanniner. En flot vin.



Inden masterclassen med Jonas Tofterup fik jeg også besøgt et udvalg af de 45 stande med såvel delikatesser som vine – sidstnævnte både fra producenter, som allerede var til stede på det danske marked, og en del som var på udkik efter importører.

Jeg gik lidt selektivt til værks og valgte at koncentrere mig om hvidvine fra Galicien samt vine fra områder som Rioja og Navarra samt endelig fra Mallorca – en region, hvor kvaliteten vinder frem.

Og lad os bare starte på Mallorca, hvor Bodega Santa Catarina præsenterede både hvidvin og rødvin på særegne druesorter. Huset blev grundlagt i 1984 af svenskfødte Stellan Lundqvist, men indstillede produktionen igen i 2002. I 2014 besluttede familien at genstarte projektet. Jeg smagte først en aromatisk hvidvin på 100 % Giró Ros med såvel blomsternoter og tropisk frugt, derefter et udmærket blend i form af Nguany Blanc (55 % Giró Ros og 45 % Viognier).  Endvidere smagte jeg en pinot-agtigt rødvin på 100 %  Manto Negro med jordbær og friske røde bær samt den dejlige florale STA, som var på 100 % Callet. Et spændende bekendtskab.



Endnu et spændende bekendtskab var familieejede Bodegas Adriá i Bierzo, som havde hvidvine på Godello og rødvine på Mencia. Friske og sprøde vine med god frugt og gerne lagret på bærmen som den udmærkede Etapa 24, som havde seks måneder på fad med bærmen, men stadig meget balanceret. Af rødvinene vil jeg fremhæve Velvet, som var på druer fra 60 år gamle vinstokke. Bodegaen har ikke dansk importør, men det fortjener den så afgjort.



GrandesPagos Gallegos præsenterede vine fra såvel Rías Baixas som Monterrei. Bag navnet gemmer sig et samarbejde mellem tre producenter: Quinta de Couselo, Pazo Casanova og Fraga do Corvo. Jeg valgte at smage tre friske og sprøde hvidvine fra Quinta de Couselo i Rías Baixas. Barbuntion 2021, som var på 100 % Albariño, Turonia 2021 ligeledes ren Albariño, og så Quinta de Couselo, som var et blend af 90 % Albariño, 5 % Loureiro og 5 % Caiño Blanco. Endnu en gang blev jeg bekræftet i, at hvidvine fra Rías Baixas ligesom ditto fra Vinho Verde i Portugal har meget at byde på.



I Rioja besøgte jeg Bodegas Riojanas, hvor jeg lagde ud med en dejlig frisk og aromatisk hvidvin, Monte Real Tempranillo Blanco 2021. Derefter smagte jeg en rødvin på 100 % Garnacha og Monte Real Cuvee 2019,som var et spændende blend af 67 % Tempranillo og 33 % Graciano.



BodegasHeras Cordon fra Rioja havde såvel mere traditionelle Rioja-vine, som vine i en lidt friskere stil. Jeg smagte først deres hvidvin Ana de Heras Gordon på 100 % Viura og derefter fire rødvine på Tempranillo. Et ganske fint hus.

BodegasManzanos skænkede vine fra både Rioja og Navarra. Jeg valgte at smage sidstnævnte fra Castillo de Olite, som jeg besøgte for et par år siden. Hvidvinen 1864 var på Chardonnay, mens rødvinen med samme navne var med 90 % Garnacha og 10 % Tempranillo. Udmærkede vine.

Alt i alt en fin dag med gode vine, selv om jeg kun fik smagt et lille udvalg. Men sådan er det. Man må gøre sine valg og være selektiv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar