De smagte vine er sponseret af producenten
I
forbindelse med min nylige tur til Porto (læs mere her) blev det også til en
lille rundvisning og en flot smagning hos portvinshuset Churchill´s – et hus
jeg gennem årene har fået et godt kendskab til.
Første gang
var i forbindelse med portvinsfestivalen på Børsen tilbage i 2011, hvor
stifteren Johnny Graham var på besøg til pressesmagningen og forestod en større
vertikalsmagning af husets Vintage portvine. En del år senere var jeg inviteret
til smagning med Johnny og datteren Zoe her i Odense, hvilket blev til en
artikel i Vinbladet. Sidst i marts i år mødte jeg dem igen til en frokost i
Porto, hvor jeg var med i den internationale jury, som skulle kåre Portugals 10
bedste vine. Her smagte vi selvfølgelig også en udvalg af husets bordvine og
portvine, og jeg fik endvidere hilst på Zoes mand Ben Himowitz og winemaker Ricardo
Nunes. Sidstnævnte var jeg igen sammen med et par dage først i maj i Regua,
hvor vinfestivalen Douro Primeira Prova (The New Douro) blev afholdt.
Derfor var
det oplagt at besøge dem i Vila Nova de Gaia i deres lodge lidt oppe ad vejen,
der sjovt nok fører op til Graham´s – det portvinsfirma, som Johnnys familie
solgte til Symington Family Estates i 1970. Da Johnny Graham senere vendte tilbage
til portvinsbranchen med sit eget selskab, kunne han ikke bruge sit eget familienavn,
men valgte i stedet hustruens.
Generelt om
stilen kan siges, at der er tale om tørre vine og portvine, da Churchills lader
fermenteringen foregå lidt længere, hvorved restsukkeret mindskes. På
ruby-siden er stilen mere traditionel og langtidsholdbar, mens deres
tawny-serie er mere elegant og tør. Tidligere blev det meste druemateriale
indkøbt, men i dag hidfører en stor del fra deres egen vingård, Quinta da
Gricha, som også lægger navn til en Single Vintage Port. I 2022 har Churchill´s
således deklareret såvel den klassiske Churchill´s Vintage som Quinta da
Gricha.
Under
besøget i Gaia – som parentetisk bemærket ikke var mit første besøg – fik vi
først en lille rundvisning i kælderen og så en større smagning i selskab med
bl.a. Ben Himowitz.
Følgende
vine blev smagt:
Dry White
Port: Har faktisk 10 år på bagen, hvilket både kan ses og smages. Orange til
ravfarvet med flot skær. Abrikos og andre tørrede frugter, honning og florale
noter, oxideret stil. Frisk i munden med høj syre, abrikos og honning, tydelige
fadnoter, lidt appelsinskal, tør, medium kompleks og fin hale. Et dejligt glas,
men også atypisk på grund af lagringen.
10 års
Tawny: Mørk tawnyfarvet med rubin kerne. Tørrede frugter, men også stadig med
bærpræg og lidt syrlige ribs. I munden med tørrede frugter og nødder, tør med
høj syre, let krydret bund, bidder lidt. Mindre oxideret og mere primær frugt
end mange andre i kategorien.
20 års
Tawny: Fin tawnybrun med lys orange kant. Dejlig næse med mandel og tørrede
figner. Blød i munden, men også med fint syrebid, tørrede frugter, nødder. Et
dejligt elegant og velsmagende glas.
30 års
Tawny: Lys tawnyfarvet med rødligt til orange skær og lys kant. Abrikos og
mandel i næsen samt et lille hint af røde bær. Elegant stil med god syre,
mandel og tørredede frugter, lang hale med syrebid. Et flot glas.
LBV 2005: Ufiltreret.
Rubin med lys kant og brunlige toner. Kirsebær, solbær og let krydret næse.
Modnet frugt og mørke kirsebær i munden med høj syre. Et fint tilgængeligt og
modnet glas nu.
Crusted Port
(tappet i 2014): Blend af årene 2011, 2012 og 2013, får lidt tid på fad inden
tapning. Mørk rubin med lilla kant. Lidt sjov næse med kirsebær, brombær, mynte
og andre krydderurter. Frisk og fyldig i munden med mørke bær og lidt peber,
høj syre, god struktur, elegant stil og fint balanceret, godt med tanniner.
Vintage
1997: Mørk rubin med lilla kant. Begyndende modning med mørke bør, kirsebær og
brombær, dejlig i munden, ved at åbne op med god balance. Et dejligt glas nu,
men også med år foran sig.
Vintage
2007: Rubinrød med mørk kerne og lysere kant. Lidt lukket i næsen med mørke
bær. Godt med frugt og florale noter, høj syre, tør, åbnede op efter lidt luft,
pebret og krydret hale.
Vintage
2017: Mørk rubin, lilla kant. Solbær og frisk frugt i næsen. Høj syre med godt
med frugt, mørke bær, kraftige tanniner og tørre tanniner i halen til en langt
liv. Har brug for tid.
En fin
smagning, der altså omfattede de forskellige typer portvin i Churchill´s portefølje
herunder Vintage fra tre årtier.
Under Douro
Primeira Prova i maj måned smagte jeg flere vine fra Churchill´s. Her blev de
nyeste årgange samt nyligt frigivne vine fra mange forskellige producenter præsenteret
for vinskribenter og sommeliers. En samlet artikel herom vil følge i kommende
udgave af Din Vinguide, men lad mig lige her kort bringe noter på de smagte
vine fra Churchill´s.
Churchill's Estates Grafite Branco 2021: Blend af Rabigato
og Viosinho. 20 % lagret
6 måneder på fad, resten på stål. Lys, grøngul. Aromatisk med pære, citrus,
mineralitet. Fin syre, delikat, velbalanceret og mineralsk, dog ikke så kompleks
(89).
Churchill's
Estate Grafite Tinto 2020: Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta
Roriz, ca. 30 % lagret 12 måneder på fad, resten på stål. Mørk rubin. Mineralsk
frisk næse med røde bær og solbær. Intens i munden med fin frugt, solbær og
blommer samt mineralitet og med fint bid (89).
Quinta da Gricha Original 2011: Vinhas Velhas. Mørk rubin, lys lilla kant. Frisk og
mineralsk næse med mørke bær og urter. Fyldig og koncentreret i munden, god
balance (92).
Churchill´s Quinta da Gricha Original 2020: Vinhas
Velhas. Mørk rubin. Elegant
næse med florale noter og mørke bær. Fyldig i munden med mørke bær, violer og
bloster, flot balance, i anden omgang følger høj syre og godt med tanniner. En
dejlig vin med stort potentiale (93).
Churchill's Estate Grafite Tinta Roriz 2020: 100 %
Tinta Roriz. Mørk rubin.
Lidt skjult næse med mørke kirsebær og mineralitet. Knastør med godt med integrerede
tanniner og tørre tanniner i enden (89).
Churchill's Estates Grafite Touriga Nacional 2020: 100
% Touriga Nacional. Mørke
rubin. Lidt parfumeret næse og metallisk næse med blomster og bær. Floral og
mineralsk. Har brug for tid til at samle sig og komme til udtryk (88).
Quinta da Gricha Talhão 8 2020: 100 % Touriga Nacional
fra plot 8. Rubinrød,
lidt lysviolet kant. Aromatisk, floral næse med violer og kirsebær. Flot tæt
struktur med god frugt og fin balance samt flotte tanniner, mineralsk lang
hale, stort potentiale (93).
Quinta da
Gricha Vintage Port 2005: Rubinrød, ikke så koncentreret. Elegant næse med røde
bær, især jordbær. Blød, rund og elegant i munden i første omgang med røde bær
og jordbær, derefter lidt syrebid og mere krydret. Lækker lige nu (93).
Churchill´s
Vintage Port 2020 (fadprøve): Mørk rubin, tæt, lilla kant. Lidt krydret næse
med mørke bær og krydderurter. Tæt struktur med mørke bær og mørk chokolade,
dejlig kompleks, godt med tanniner, lang hale, stort potentiale (93).
Churchill's
Quinta da Gricha Vintage 2020 (fadprøve): Mørk rubin, dyb og tæt med lilla
kant. Frisk og urtet næse med florale noter, røde bær. Frisk, og velbalanceret
i munden, floral og elegant stil, måske ikke så dyb, med umiddelbar og dejlig, lang
hale med tørre tanniner (92).
Churchill's
40 Year Old Tawny Port: Endnu ikke i porteføljen, men kommer på markedet senere
i år. Flot mørk ravfarvet. Tørrede frugter, figner, orangeskal. Intens i munden
med valnød, appelsinskal, tørrede figner, nødder, dejlig frisk og elegant stil (94).
Churchill´s importeres af Vinens Verden
Ingen kommentarer:
Send en kommentar