mandag den 1. oktober 2018

Den anden side af Down Under


Jeg er sikkert ikke ene om at have nogle fordomme vedrørende australsk vin. Alkoholtunge og koncentrerede bomber, der emmer af sol, fad og fedme. Sådan har det været. Sådan er det stadig i overvejende grad på supermarkedernes hylder. Men sådan er det selvfølgelig ikke altid.
For det første følger også Australien den globale trend, som går mod lettere og mere balancerede vine med mindre fadpræg og mere ren frugt baseret på druer dyrket enten ved kysten eller i højderne. For det andet findes der en stor underskov af mindre producenter, som går deres egne vegne, bruger andre druesorter end de mest plantede og eksperimenterer med en mere håndværksbaseret vinificering.
Det var netop de sidste, som var repræsenteret på det australske vinfremstød ”Made our way tasting”, som blev afholdt i herlige opgivelser i Kongernes Lapidarium i Chr. 4s Bryghus i København for en uges tid siden. Blandt 384 skulpturer – indsamlet fra kongelige haver, pladser og slotte – havde knap 25 mindre producenter taget opstilling for at skænke prøver på deres vine. Og det blev ikke kun en dag med fryd for øjet, men også med meget godt til ganen.
Alene et studie i navne og labels ville afsløre, at der ikke var tale om store mainstream producenter, men alternative, eksperimentelle og håndværksbaserede unge vinmagere. ”An Approach to Relaxation”, ”Skullduggery”, ”Liquid Rock n Roll”, ”Cosa Nostra” og ”The Hairy Arm” for at nævne nogle enkelte, og på flaskerne var der farverige etiketter med spraglede bogstaver.
Her er nogle enkelte nedslag blandt de fremmødte, som stort set alle er på udkig efter danske importører. Jeg beklager, at de fleste noter er meget kortfattede og derfor ikke udtømmende, men håber de giver et fingerpeg om stil og kvalitet.



Barossa Valley er kendt for udmærkede og meget koncentrerede vine på shiraz. Siden 2004 har Ben Chipman og Toby Yap præsenteret fine håndværksbaserede vine baseret på druer fra deres 28 ha vinmarker – og det ud fra en filosofi, som de selv beskriver således: Tomfoolery wines are made with old world simplicity in a new world of wine.
Jeg smagte først tre vine fra serien ”Young Blood”, men unge friske vine uden det store fadpræg og derefter tre topvine:
Young Blood Grenache 2017: Præg af ungdommelig frugt og røde bær og med fin friskhed, men også en fin krydret undertone.
Young Blood Shiraz 2017: Godt med ligefrem frugt og mørke kirsebær, mere elegance og friskhed end vanligt for shiraz fra regionen.
Young Blood Grenache, Matara (mouvèdre) og Shiraz: Igen frisk frugt, men også stor fylde i munden.
Son of a Gun Cabernet Sauvignon og Shiraz 2017: Lagret 12 måneder på fad. Næse med tydeligt præg af druerne, mørke bær og grønne noter. En flot vin, krydret og frugtrig, men balanceret med syre og friskhed samt integrerede tanniner.
Skullduggery Mataro og Shiraz 2017: 18 måneder på fad. Mørk rubin, næsen sort. Tydelig og kraftig frugt med mørke bær, tæt struktur og kraftige tanniner.
Black & Blue Shiraz 2016: Solbær, blommer og mørke bær i næsen, krydret, fyldig og intens, men igen med balancerende friskhed, så den undgår marmeladepræget.


I Yarra Valley laver Jayden Ong små produktioner af vine baseret på druer fra enkeltmarker i fortrinsvis kølige områder. Jeg smagte følgende:
Chestnut Hill 2017: Baseret på sauvignon blanc. Frisk i næsen med citrus, grøn peber og grapefrugt. Meget frisk i munden, men også med god frugt. Har dog nok brug for lidt tid til at falde til ro.
Granite 2015: Chardonnay, men i den lette og anderledes stil, delikat med fin mineralitet, flot syre og diskrete fadnoter.
Chestnut Hill 2017: Pinot noir med røde bær og lidt metallisk næse. Syrnede kirsebær og røde bær, ikke så fyldig, men fint krydret og balanceret og pænt med integrerede tanniner.
One Block Yellingbo 2017: Syrah. Diskret næse med frugt, peber og krydderier. Kirsebær, brombær og pænt med integrerede tanniner.
La Maison de Ong The Hermit 2015: Syrah med modne kirsebær, dejlig fyldig i munden, mørke bær og med fin balancerende syre.
La Maison de Ong Dark Moon 2015: Dejlig duft at krydrede modne bær. Blød i munden med god fylde og diskrete tanniner samt lang flot hale med moden frugt og røgede toner.

Bag navnet gemmer sig ægteparret Adrian og Rebecca Santolin med førstnævnte som winemaker. Filosofien bag er så lidt indgribning som muligt.
Gladysdale Chardonnay 2017: Flot syre og tydelige med ikke for dominerende fadnoter.
Cosa Nostra Pinot Gris 2017: Pære og blomster, fin balanceret.
A&R Gentil 2017: Spændende blend af gewürztraminer, riesling, pinot gris og semillon. Flot floral og aromatisk næse og fin syre, fyldig i munden med god tekstur.


Hus med skotske aner i Adelaide Hills. Foruden Australien har winemaker Giles Cooke erfaringer fra Spanien og Californien. Der laves vine på chardonnay, grenache og shiraz fra cool climate marker.
The Great Escape Chardonnay 2015: Fin næse med frugt og citrus, en del fadpræg, men ok balancerende syre.
“Shes Electric Old Vine Single Vineyard Grenache 2017: Alene navnet fortjener en omtale, men vinen var også glimrende med aromatisk næse med grønne noter, røde bær og fint krydret underlag, flot friskhed og en fin tekstur. Baseret på druer fra gamle buskplanter.
Sands of Time Old Vine Single Vineyard Grenache 2017: Imponerende frugt i næsen, god og krydret frugt I næsen, fyldig og med bløde integrerede tanniner. En ganske flot og dejlig vin.


Naturvin fra Steels Creek i Yarra Valley, hvor Tom og Sally Bedford arbejder ud fra et ”keetp-it-simple”, hvor alle indgreb er minimaliseret, og vinene er ufiltrerede. Produktionen er kun på ca. 10.000 flasker.
Viognier 2017: Stor friskhed og syre,
Chardonnay 2017: Mere fyldig og taktil naturvin med frugt, mineraler og god friskhed.
Gamma Ray: Lavet på noget for Australien så usædvanligt som gamay samt et blend af shiraz og viognier. Et udmærket bud på anderledes australsk naturvin.


Lille familieejet producent fra Yarra Valley, produktionen baseret på naturgær og minimal indgriben og tilsætning bortset fra lidt sulfitter.
Spark Blanc de Blanc: Fin frisk mousserende vin, men også fyldig og taktil i munden.
Amphora 2017: Lavet på et blend af 60 % cabernet sauvignon og 40 % cabernet franc lagret på amfora, hvilket giver stor friskhed og høj, men dog balanceret syre.
Ripasso 2016: Igen blend af cabernet sauvignon og cabernet franc lavet, men med en helt anden vinifation efter ripasso-metoden med brug af tørrede druer. Meget anderledes.


Lille producent fra Adelaide Hills, som faktisk har danske aner til den ene side. Derfor bar den ene af vinene navnet ”Ærkeengel”. Jeg prøvede følgende vine:
Love you love me, Semillion 2017: Frisk, lidt parfumeret næse, måske lidt vel sød.
Ærkeengel Semillon 2017: Blomster og petroleum i næsen, flot balanceret med mere frugt og krop, en del fadpræg.
Love me love you Shiraz 2017: Ufiltreret med ung frisk frugt, jordbær og lidt krydret i munden.
Beyond the Horizon Shiraz 2016: Fra samme mark, men med mere fadkarakter og krop, lidt parfumeret.

Producent af naturvine fra Adelaide Hills.
Fox Valley Vineyard Chardonnay 2017: Saftig og røget, sulfatpræg næsen. Meget anderledes end vanlig australsk fed chardonnay.
Schoenthal Vineyard Chardonnay 2017: Fersken og blomster i næsen. Frisk med god frugt og fylde, flot balanceret.
Broderick Vineyard Cabernet Sauvignon 2016: Mørke kirsebær og lidt blyant i næsen. Godt med frugt.


Winemaker Elizabeth Reed star bag en serie af naturvine, baseret på indkøbte druer fra Western Australia.
Malabre Riesling 2018: Grøn næse med blomster, hyldeblomst, citrus og lidt petroleum. Stor friskhed og høj syre, pænt med frugt. Som en kuriositet kan nævnes at vinen er lavet på druer fra en vinmark i underregiongen Denmark i Great Southern.
Rosat Grenache 2017: Lys rosa. Jordbær og rød frugt i næsen, lidt vel saftevandsagtig, men med pænt med frisk frugt.
Longley Pinot Noir 2015: Kraftfuld næse med godt med frugt. Spændende og anderledes pinot noir med god frugtfylde og lette tanniner. Ligeledes baseret på druer fra Denmark.


Lille producent i Margaret River med Nic Peterkin som bagmand og winemaker. Filosofien er minimal indgriben.
Albino PNO 2017: Blend af 90 % pinot noir og 10 % chardonnay, flot rosé med god frugt, friske jordbær og friskhed.
Chenin Blanc 2017: Æbler og blomster i næsen, mere fyldig i munden med fint med frugt, mineralsk, men måske lidt vel parfumeret.
Pirate Blend 2016: Interessant blend af de portugisiske druesorter touriga nacional, tinta cão og souzao, der jo alle bruges til såvel portvin som Douro DOC vine. 18 måneder på fad. Ekspressiv næse med godt med frugt, mørke bær og violer. Frisk, men også med fin intensitet og fylde, mørke bør, god struktur og fint med integrerede tanniner. Anderledes og spændende for en specialist i portugisisk vin som mig.

Naturvinsproducent skabt af de tre venner Ray Nadeson, Maree Collis og Adrian Thomas i 2003 og med førstnævnte som winemaker.
Menage a Noir 2017: Lavet på pinot noir. Frugtrig i næsen. En let, frisk og enkel, men delikat vin med mørke kirsebær, fin syre og frugt samt lette tanniner.
Mietta 2013: Mere alder og mere frugt. En ganske flot pinot noir med god dybde og pænt med bløde tanniner.

Alt i alt et spændende fremstød med mange gode og anderledes australske vine. En del af de unge winemakers fortjener at finde vej til Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar