tirsdag den 25. september 2018

Vintage 2003 – rapport fra en lukket verden


Det er altid spændende at følge store portvinsårganges udvikling. Fra de helt unge og nydeklarede Vintages, som endnu er åbne og fulde af vitalitet, frisk frugt og mere eller mindre integrerede tanniner over vine i slumrefasen til vine, der modnes og for alvor viser det potentiale, der blev snakket om første gang, de blev smagt.
Nyligt testede jeg Vintage 2016 ved den store præsentation af den nye årgang i Porto. Dernæst smagte jeg såvel gamle som unge udgaver af Sandeman, hvor især Vintage 1955, 1963 og 1967 virkelig viste kvaliteten ved en moden Vintage Port.


Dagen efter gjaldt det så Vintage 2003 i The Vintage Port Club – en stor årgang, som dog endnu ikke har nået sit fulde potentiale og samtidig er inde i en forholdsvis lukket fase, hvor især duften ikke er meget for at finde ud af glasset. Men da det samtidig er en årgang, som stadig er at finde i butikkerne til rimelige priser, var der også en god pointe i at teste dem. Hvordan var de her 13 år efter, de kom på markedet? Er der stadig tale om en stor lovende årgang?


Vi smagte 12 forskellige udgaver af Vintage 2003 udvalgt med skæven til de point, de i sin tid fik, så det burde være et udvalg af de bedre. Vinene blev smagt semiblindt, således at vi kendte navnene på de 12 vine, men ikke rækkefølgen. Alle blev serveret på samme tid, så der var mulighed for at give dem nogen tid og vende tilbage til dem lidt senere. Det sidste var en stor fordel, da de som allerede nævnt, var ret lukkede og derfor havde brug for lidt tid til blot at åbne nogenlunde op. Men der går nok et årti mere, før de for alvor begynder at folde sig ud.


Her er min noter fra aftenen:
Croft Vintage 2003: Mørk rubin med lys, let brunlig kant. Duft af solbær, røde bær, frugtgrød og lidt kaffe. Godt med frugt, fin syre og markante tanniner. Savner lidt dybde og kraft (88).
Quinta de Roriz Vintage 2003: Mørk rubin med rødlig kant, flot og klar. Lidt diskret i næsen med hyldebær og cassis. Blød og cremet i munden i første omgang, derefter mere markant med tanniner og syre samt ok frugt. Faktisk et ok glas (90).
Warre´s Vintage 2003: Mørk rubin med rød kant, flot og klar. Fin duft af solbær, grøn te og mynte. Fin struktur med balanceret sødme og syre, elegant, floral og med fin krydret hale, harmonisk (93).
Fonseca Vintage 2003: Mørk rubin, næsten uigennemsigtig med rødlig kant. Meget lukket med mørke bær, brombær og solbær. Kødfuld med godt med frugt, men virker måske lidt lidt kogt, pebret hale. Har nok brug for en del mere tid (88).
Pintas Vintage 2003: Mørk rubin, næsten sort, farver glasset. Syrnede kirsebær, hvor syren dog aftog lidt, cassis og lidt grønne noter. Høj syre, der skjuler smagen og frugten lidt, kraftige tanniner, ikke helt balanceret, men stadig med udviklingspotentiale (88).
Taylor´s Vintage 2003: Mørk rubin med rødbrunt skær. Mørke bær og moden frugt, lidt kaffe. Floral og elegant med lidt grønne og friske noter samt fine, pænt integrerede tanniner (92).
Graham´s Vintage 2003: Mørk rubin med rød kant. Duft af kirsebær og hyldebær og lidt chokolade. Fyldig og potent i munden, cremet og med lidt hårde tanniner til et langt liv (91).
Ramos Pinto Vintage 2003: Mørk rubin, lidt lysere kant. Brombær, cassis og lidt kaffe i næsen. Tør, godt med bid, der næsten skjuler frugten, kraftige og lidt vel rå tanniner, men stort potentiale (90).
Quinta do Noval Vintage 2003: Mørk rubin med rødbrun kant. Lukket og diskret i næsen med jordbær samt mørkere bær. Fin i munden med ok balance, godt med frugt, syre og tanniner til udvikling. Et fint glas (92).
Niepoort Vintage 2003: Mørk rubin md lyskant og fint skær. Kogt jordbærgrød, grøn peber og lidt apotekerstemning i næsen. Syren og tanniner dominere på bekostning af frugten, ikke helt harmonisk og virker derfor lidt endimensional (88).
Quinta do Infantado Vintage 2003: Mørk rubin med rødlig kant. Diskret og elegant i næsen. Fin i munden med god frugtfylde, tør og fin syrebalance (91).
Dow´s Vintage 2003: Mørk rubin. God frugt i næsen med hyldebær. Tør og i fin balance med god frugt og bløde tanniner, krydret og potent. Et komplekst og harmonisk glas (90).


Deltagerne i smagningen afgav deres bedømmelse, hvilket gav følgende Top 5: 
  1. Dow´s (91,15)
  2. Graham´s (90,53)
  3. Pintas (90,29)
  4. Warre´s (89,82)
  5. Taylor´s (89,71)

Som det ses, var jeg ikke helt uenig i den samlede bedømmelse - dog med et par andre vine højt placeret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar