onsdag den 24. oktober 2018

Cabriz og Casa de Santar fra Dão


Jeg holder mere og mere af den portugisiske vinregion Dão. Selve regionen ligger skønt inde i landet på et plateau omkranset af Serra da Estrela og andre bjerge. Her er der god grobund for spændende hvidvine på blend eller enkeltdruer som encruzado og såvel lette rødvine med fokus på den primære frugt som mere kompakte og komplicerede udgaver samt glimrende enkeltdruevine på touriga nacional. Dão fortjener sit gennembrud herhjemme, hvor vi har mest fokus på Douro, Alentejo og Vinho Verde – hvis vi altså overhovedet har fokus på Portugal, når det gælder vin.
Regionen byder både på mindre, familieejede quintaer og større producenter og koncerner. Blandt de sidste er de to huse Cabriz og Casa de Santar, som begge ejes af firmaet Global Wines, der også omfatter vingårde i regionerne Alentejo, Douro, Vinho Verde, Lisboa og Bairrada samt i Brasilien.
Global Wines blev etableret i 1990 som Dão Sul og er siden ekspanderet, så firmaet i dag er blandt de største producenter i Portugal med en årlig produktion på hele 7 millioner flasker.
Gruppens førende brand er Cabriz, som ligger i Carregal do Sal, hvor også Global Wines hovedkvarter er. Der produceres hvid, rosé og rødvin, espumante (mousserende vin), brandy og dessertvin efter portvinsmetoden. I forbindelse med Cabriz´es 25 års jubilæum i 2015 blev labels mv. redesignet.
Casa de Santar har rødder tilbage til 1790 og bevarede sin uafhængighed under de mange års Salazar-styre, hvor store kooperativer ellers var sædvanen. I 2004 blev den gamle ejendom en del af Dão Sul og siden Global Wine. Der produceres såvel hvidvin som rødvin samt en late harvest vin. Blandt vinene er flere fra Vinhas dos Amores, som er en særlig parcel navngivet efter en gammel ”kærligheds fontæne” på marken.
Såvel Cabriz som Casa de Santar tager imod turister med restaurant, omvisninger og smagninger.


Gobal Wines har venligt sendt nogle prøver på de to huse. Smagningen omfattede følgende vine:
Casa de Santar Vinhas dos Amores Espumante 2014: Blanc des noirs bruto lavet på touriga nacional. Lys, strågul, klar og perlende. Duft af græs, frisk pære og blomster, lidt citrus og ristede brødkrummer. Vinøs stil med god fyldighed i munden, tør med høj syre, æbler og en fin eftersmag med frugt. Bruser lidt i begyndelsen, men det aftager hurtigt i glasset og afløses af diskret perlen. Kan både gå som aperitif og til lys fisk eller skaldyr. Et fint bevis på regionens (og naboregionen Bairrada) evne til at lave mousserende vin. 


Casa de Santar Vinhas dos Amores Branco 2014: Lavet på 100 % encruzado, lagret 12 måneder på fad (3 med batonnage) og seks på flaske. Gulgrøn, klar, pæn intensitet. Meget aromatisk med blomster, ananas, passionsfrugt og litchi, lidt parfumeret. Meget fyldig og intens samt aromatisk med tropiske frugter, let cremet, men lidt lav på syre, lang dejlig eftersmag. Velsmagende, men savner lidt friskhed til at balancere frugtintensiteten.


Cabriz Touriga Nacional Branco 2017: Meget lys grøngul, næsten transparent, men med et svagt rødligt skær. Ikke så ekspressiv i næsen, men åbnede dog op med tiden med granatæble, mandarin og pærer, mineralitet og flint. Krydret, let røget og fyldig med pebret hale. Et anderledes og spændende, men også vellykket eksperiment, som ifølge winemaker Osvaldo Amado blev foretaget, da salgsafdelingen udfordrede ham til at lave den første hvide touriga nacional. Produktionen omfatter kun 7.000 flasker.
Cabriz Colheita Selecionada Tinto 2016: Blend af alfrocheiro, tinta roriz og touriga nacional, 6 måneder på fransk eg. Flot lys rubin. Frisk med fin frugt, røde bær og modne kirsebær. Floral og med modne, diskret syrnede kirsebær i munden, let krydret, god friskhed og høj syre. En dejlig umiddelbar og indbydende vin, uden den store kompleksitet. Ifølge producenten den mest sælgende vin fra Dão i verden. Kan nydes alene eller med mad.


Casa de Santar Reserva Tinto 2013: Blend af 50 % touriga nacional, 25 % alfrocheiro og 25 % tinta roriz, lang tids maceration med skaller og lagret 9 måneder på fransk eg og 2 måneder på flaske. Mørk rubin, næsten uigennemsigtig og stadig med violet skær. Mørke bær, især brombær samt violer. Fyldig og rig på frugt med høj syre og bløde, integrerede tanniner, krydret og lidt grønne noter, tør, ok kompleksitet, fin struktur og god lang eftersmag. En god madvin.
Casa de Santar Vinhas dos Amores Touriga Nacional 2013: 18 måneder på fad og 6 på flaske. Mørk rubin med uigennemsigtig kerne. Mørke bær, violer, mokka og lidt fernis i næsen, let røget samt krydret med især rosmarin. Meget kraftfuld, tæt og fyldig med mørke bær, masser af engelsk lakrids, rosmarin og lidt bitterhed, tør og pænt med tanniner. Lidt af en powervin, men balanceret.


Cabriz Touriga Nacional 2014: Delvist lagret på franske egefade. Mørk rubin. Brombær og andre mørke bær, violer, modne kirsebær og en smule røget bacon i næsen. Pænt fyldig og kraftig, men også med en god lethed, florale noter og fin syre. På en gang kraftfuld og elegant samt velbalanceret. Dejlig madvin.
Cabriz Impar Vinho Licoroso: Lavet på et typisk Dão blend med 40 % touriga nacional, 30 % tinta roriz, 15 % alfrocheiro og 15 % jaen, tilsat druesprit for at afbryde gæringen som ved portvin og lagret 20 år på 225 liters barrique. Flot tawny brun med fint orange skær og kant. Indbydende, men også lidt skarp duft af abrikos, orangeskal og lidt tørrede frugter og nødder. Cremet og blød i munden, med samtidig med høj syre og frisk appelsinskal til at balancere sødmen og de tørrede frugter. På en gang skarp og blød samt med stor kompleksitet. Faktisk et meget spændende alternativ til portvin.


En smagning med stor bredde og samtidig meget spændende at smage fire vidt forskellige druer baseret på en og samme druesort, touriga nacional.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar