lørdag den 15. januar 2022

Justino´s – Madeiras største producent

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Som Barbeito har bosat sig vest for Funchal er Justino´s placeret øst for hovedbyen nærmere bestemt i Cancela, men de overvejer dog at etablere et besøgscenter i Funchal for at fremme enoturismen



En lille ladbil kører ind på gårdspladsen foran produktionsfaciliteterne. Ud stiger Hiliaro Abreu – en af Madeiras mange små vinbønder. Dem er der i alt mere end 1.700 af, og da øens samlede areal med godkendte vinplanter kun udgør omkring 500 hektar, giver det sig selv, at de fleste farmere kun ejer ganske små marker, som ofte er spredt rundt om på forskellige parceller.



På ladet af sin vogn har Hiliaro Abreu 40 grønne kasser med Tinta Negra, som er den mest udbredt druesort på øen. Druen bruges især til 3-års Madeira, men dog også til vine med flere år på bagen, og i dag er det faktisk også tilladt at lave Colheitas og Frasqueira på sorten.

”Vi køber alle vores druer fra 700-800 forskellige farmere. Vi har vel 4.000 leveringer i løbet af høsten. Lige nu ankommer Tntra Negra og Sercial fra nogle lavere beliggende marker,” fortæller direktør Juan Teixera, som tager imod vinbonden på gårdspladsen.



Bilen bakkens hen til modtagepladsen, hvorfra druerne læses over i store beholdere, så de kan blive afstilket, vejet og målt for sukkerindhold.

”Farmerne betales efter sukkerhold. Jo højere alkohol, der kan nås, des bedre betalt”, forklarer Juan Teixera.



Jeg får en rundvisning og følger så at sige hele processen fra druernes ankomst over gæring og opvarmning til lagringen i de store haller i flere niveauer fyldt med fade med madeira. Justino´s har seks tanke til estufagem på hver 20.000 liter, seks andre på hver 55.000 og endelig en kæmpetank, som kan rumme hele 100.000 liter. Jo, forholdene er store, og Justinos er da også øens største producent af madeira.

Justinos blev etableret i 1870 og var familieejet frem til 1960´erne. I dag er den store spirituskoncern La Martiniquaise eneejer. Der laves vine i alle kategorier, men firmaet er især kendt for sine Colheitas.

”Colheitas skal være minimum fem år gamle, men kan godt være ældre end 20 år, som er kravet til Frasqueira. Vi flasker vine, der er ældre end 20 år som Colheita og ikke Frasqueira, hvis vi ikke synes, de helt har den rette karakter endnu”, forklarer salgschef Julio Fernandes, idet han er ved at gøre klar til en smagning.

”Frankrig er vores største marked, men her udgør 3 års vine 90 % af importen. Derefter følger Tyskland, USA, Japan og Kina. Danmark er ikke et stort marked, men ”et godt marked”, siger han og fortsætter:

”For 20 år siden var danskerne mest interesseret i tørre eller halvtørre vine, mens fx USA, UK og Rusland kun ville have søde vine. I dag er det hele mere blandet. Madeira er meget kompliceret med de mange typer og kategorier. Du har fra tør til sød, forskellige druesorter, Madeira med alder og sågar Single Cask. Det kan være svært for kunderne at få overblik.”



Justino´s laver også økologisk madeira, ligesom de eksperimenterer med forskellige fade – fx fade der har været brugt til rom, cognac, armanac, olorosa, sauterne eller moscatel de setúbal. Og modsat vil nogle af deres fade senere blive brugt til at lagre whisky.

Efter rundvisning tilbyder Julio og Juan en imponerende stor smagning, hvorfor nogle af noterne er lidt sparsomme, da tiden var knap. Årstal i parentes er tapningsår for de flasker, hvor jeg nåede at få det noteret. 


Følgende vine blev smagt:

Tinta Negra fine dry 3 års: Lys orange. Abrikos og blomster i næsen. Sød, men også elegant med ok syre. Ligefrem og uden kompleksitet (85).

Tinta Negra 5 års Reserve fine dry: Lys ravfarvet og orange. Skjuler sig lidt i næsen med noter af honning og blomster. En smule cremet tekstur, høj syre og lidt mere kompleksitet (87)

Sercial 10 års: Orangebrun. Blomster, gule stenfrugter, citrus i næsen. Elegant stil, tør med citrus, abrikos og honning, høj syre (89).

Verdelho 10 års: Ravfarvet, lys med orange kant. Diskret i næsen i første omgang, men åbnede op for gule blommer, blomster og abrikosmarmelade. God tekstur med lidt honningsødme, men ellers tør, lidt nødder og tørrede frugter. (90).

Boal 10 års: Mørk ravfarvet, orange kant. Tørrede figner, abrikos og karamel. Fyldig i munden med nødder, balsamico, tørrede frugter, valnød og balsamico, dejlig krydret med bl.a. muskat, høj syre (91).

Colheita 1997 Sercial (2019): Mørk ravfarvet. Nødder og tørrede figner, lidt citrusfrugt. Mere koncentreret med tørrede frugter, lidt toffee og nødder samt lidt balsamico-noter, fint balanceret med lang saltet hale (91).

Boal Colheita 1996 (2019): Mørk tawnybrun med orange kant. Nødder, tørrede figner og appelsinskal. Fed struktur, mediumsød med nødder, orangefrugt, fin syre og lang lang hale (91/92).

Tinta Negra Colheita 1996: Mørk tawnybrun, orange kant. Nødder, lidt balsamico, rosiner, figner og lidt appelsinskal i næsen. Fyldig og frisk i munden med hasselnødder, valnød, appelsinskal, tørrede frugter, høj syre. (90).

Broadbent Malvasia 1997 Single Cask: Mørk ravfarvet, orange skær og kant. Elegant næse med lidt nødder og tørrede frugter. Blød og let cremet i munden, nødder lidt appelsin, kokos og lidt tobak. (92).



Frasqueira Malvasia 1988 (2016): Mørk brun med lys orange kant. Nødder, figner, balsamico og valnød. Fyldig og koncentreret i munden med tørrede frugter som figen og lidt appelsinskal, fylder hele munden, sød men med lidt tørhed i enden (92).

Franqueira Terrantez 1978: Mørk ravfarvet, lys grønlig kant. Figner, nødder og lidt citrus og appelsinskal i næsen. Nødder, karry og andre krydderier, flot balanceret med høj syre, medium sød, elegant og velstruktureret, nødder, karry og andre krydderier samt tørrede frugter, mineralsk og saltet med lang tør hale (94).

Fransqueira Boal 1964: Mørk ravfarvet, lys orangegrøn kant. Tæt næse med nødder, figner og balsamico. Koncentreret med stor kompleksitet, nødder, tørrede frugter som figner og abrikos, karry, godt krydret, flot syre der ophæver sødmen, lang intens hale (94).

Fransqueira Verdelho 1954: Ravfarvet, let orangegrøn kant. Elegant næse med tørrede figner og appelsinskal. Forbløffende højt syreniveau, men også godt med tørrede frugter og appelsinmarmelade, meget balanceret med flere lag og lang, lang hale (95).

Fransqueira Sercial 1940: Flot ravfarvet, lys kant. Ristede nødder, valnød, honning, tørrede figner og muskatnød i næsen. Krydret i munden med nødder, tørrede figner, tør og flot balanceret med imponerende syre. En flot og overraskende ungdommelig vin (96).

Fransqueira Malvasia 1933: Tawnyfarvet med grønlig kant. Figner, valnødder, balsamico, hvid chokolade, kanel og godt krydret i næsen. Meget koncentreret, blød og cremet i munden, men med flot balancerende syre, som kommer i anden omgang, valnød, figner og balsamico, meget lang hale som vedbliver i munden længe efter (96).

 

Justino´s importeres af Laudrup Vin.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar