søndag den 9. januar 2022

Young Harvest - ny portvinskategori?

 

Den smagte vin er sponseret af producenten

 

I starten af januar 2022 blev flere nye portvinskategorier officielt godkendte. Det gjaldt Garrafeira, som længe har været et Niepoort-speciale (læs mere her), men som andre producenter, f.eks. Quevedo, også har fået kig på. Det gjaldt Very Very Old Tawny for portvin med mere end 80 års fadlagring. Og så gjaldt det ikke mindst 50 års hvid portvin og 50 års Tawny (læs min omtale af Kopkes udspil her).

Men hvem ved, om det nye år byder på endnu flere kategorier? Lige nu er portvinsinstittutet (IVDP) f.eks. ved at tage stilling til et forslag fra Quinta da Boeira om at tillade, hvad de kalder for Full Body Young Harvest. Der er tale om portvin i Ruby Reserva til LBV-kvalitet, men som allerede kan frigives blot tre måneder efter høsten i modsætning til LBV, som må vente i fire år eller mere.



Men hvorfor egentlig foreslå endnu en ny kategori? Quinta da Boeiras administrerende direktør og medskifter Albino Jorge forklarer om baggrunden:

”Under høsten inviterer vi gerne kunder og journalister og giver dem mulighed for umiddelbart efter høsten at smage den portvin, som er beregnet til LBV eller Ruby Reserva, men som vi først ifølge IVDP´s regler kan sælge fire år senere, hvor den er mere oxideret og har mistet noget af sin smag. Efter de har smagt dem, siger mange, at det er ærgerligt, at de ikke kan købe portvinen, som den er – fyldig og koncentreret og uden oxidation,” siger Albino Jorge og tilføjer, at der efter sidste høst faktisk var en, der gerne ville købe 2.000 flasker, hvis det var muligt.

”Jeg er ikke i tvivl om, at forbrugere, der foretrække at drikke frugtig portvin med god fyldig krop, gerne vil købe Full Body Young Harvest – altså dem, der ellers køber fra Ruby til LBV,” fastslår han.

Med andre ord mener Albino Jorge og Boeira altså, at der er efterspørgsel efter sådan et produkt, som samtidig vil generere en hurtigere omsætning, end hvis den skulle lagres i fire år først som LBV.

Albino Jorge ses her sammen med en anden af initiativtagerne, Carlos Pinto Ribeiro, og winemaker Helene Teixeira


Quinta da Boeira foreslår, at den nye kategori skal begrænses til et salg på 3 % af det samlede salg svarende til 3 millioner flasker ud af det samlede antal på 100 millioner – og at perioden, hvor den må sælges, skal begrænses til fra december efter høsten til februar året efter.

Der er altså så at sige tale om portvinens svar på Beaujolais Nouveau – en vintype, som er både elsket og hadet. Faktum er i al fald, at der blandt portvinsdrikkere verden over er mange, der foretrækker ung Vintage og Ruby. Det var også den erkendelse producenter kom til fra midten af 1990´erne, hvor især amerikanske forbrugere købte de nye årgang af Vintage – og det ikke med det formål at gemme dem i mange år, men til konsum her og nu. Dette førte bl.a. til, at der kom flere portvine på markedet, som var mere tilgængelige med det samme og ikke beregnet til langtidslagring.

Men er der virkelig plads til en ny baby i spektret af Ruby-kategorier, der jo foruden Vintage tæller Crusted Port, LBV, Ruby Reserva og Ruby? Vil det ikke bare skabe forvirring?

”Nej, det synes jeg ikke. Det er en helt anden kategori, og hvis vinen har kvalitet, hvorfor så ikke give flere valgmuligheder til kunderne? For nogle år siden var problemet med sherry, at de havde for få kategorier at tilbyde forbrugerne. Ved at inkludere endnu en kategori udvides billedet, og vi kan tilbyde forbrugere flere forskellige oplevelser,” lyder argumentationen fra Albino Jorge.



Albino Jorge forventer, at IVDP tager stilling til forslaget til august – altså inden årets høst.

”Det tager tid at tage beslutninger i en traditionel branche som vores. Nu har vi præsenteret IVDP for idéen, og vi forventer – hvis de godtager idéen – at kunne tilbyde den nye stilart til kunderne fra og med næste høst, hvilket vil sige fra december til februar 2023,” siger han og tilføjer:

”Den feedback, vi har fået fra andre producenter, er, at de store firmaer ikke har vist den store interesse, mens de små er meget interesseret i at lade forbrugere smage portvin fra moder natur.”

Men hvordan smager det så? Jeg fik tilsendt en prøve fra sidste års høst, som jeg smagte over et par dage. Her er mine noter:

 

Boeira Full Body Young Harvest 2021: Mørk rubin grænsende til det sorte og med mørk lilla kant, meget tæt, farver glasset. Masser af frisk primær frugt i næsen, røde bær, kirsebær, brombær, esteve, violer og andre florale noter, ekspressiv og ungdommelig. Læskende i munden, i første omgang blød, elegant og floral, derefter mere krydret og med brombær, solbær og ribenasaft, god syre, medium sød, poleret og uden den store kompleksitet, fine integrerede tanniner, medium hale med tørre tanniner og syrebid. Et behageligt, indbydende og ligefremt glas, hvis man er til ung frisk Ruby port (88).

 

Og nu til konklusionen. Jeg må indrømme, at jeg ikke umiddelbart selv ser et stort behov for en ny kategori. Men på den anden side, er jeg ikke i tvivl om, at Albino Jorge har ret i, at der er et marked for en sådan ung-høst-portvin. Og generelt er jeg ikke modstander af, at antallet af typer og kategorier udvides, så længe de giver mening og udvider porteføljen og dermed også kredsen af forbrugere til glæde for branchen. Det samme gælder andre nye tiltag som Pink Port og den øgede opmærksomhed på brugen af portvin i cocktails og drinks. Ikke selv noget, jeg gør meget brug af, ligesom jeg nok heller ikke bliver storkonsument af Young Harvest portvin.

Det skal derfor blive spændende at følge forslaget om Young Harvest portvins videre skæbne.



Initiativet med denne Young Harvest er i øvrigt ikke det første innovative tiltag, Quinta da Boeira har foretaget. Jeg har tidligere omtalt og rost deres mere end 100 års fadlagrede portvin på en lille sprayflaske, ligesom de sidste efterår sendte en spændende lille pakke, ”Boeira Tasting Pack”, på markedet med små 100 ml. flasker (hvid Diamond, Ruby, Tawny Reserva samt 10, 20, 30 og 40 års Tawny) samt en lille bog om portvin og det at smage portvin. Spændende initiativer og nytænkning i en ”traditionel branche” for nu at bruge Albino Jorges formulering.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar