tirsdag den 7. november 2023

Wines of Portugal roadshow i København

 

De smagte vine var sponseret af producenterne

 

Diversitet. Det er ofte den store overskrift, når vi taler om portugisisk vin. Det var det også ved den masterclass som Dirceu Vianna Junior (MW) afholdt i forbindelse med Wines of Portugals ”Grand Tasting” i Langelinie Pavillonen for et par uger siden.



Diversitet på grund af forskelle i terroir fra region til region og internt i de 14 regioner. Diversitet på grund af de 250 forskellige druesorter, hvortil kommer internationale sorter. Diversitet på grund af winemakernes forskellige måder, at forvandle druer til vin, brugen af fade eller amfora-krukker (talhas) etc.

Da Wines of Portugal i 2019 indledte sit nye engagement i Danmark var det planlagt som en fireårig indsats. Men med Coronas ankomst og dertil hørende aflysninger af smagninger blev kampagnen forlænget. Nu tyder alt på, at vi stadig nogle år frem får glæde af deres aktiviteter her i landet, oplyser brancheorganisationens direktør Frederico Falcão, som jeg talte med under smagningen.

”Danmark er et vigtigt marked for os, men ikke det største. I ligger på 13. pladsen over vores eksport og er især vigtige, hvad angår portvin. Vi prøver at gøre opmærksom på andre vine end portvin, og på at vi laver god kvalitet og god ”value for money.”. Vi kan se af tallene, at der er sket en vækst i eksporten af bordvin, men ikke så meget, som vi havde ønsket. Jeg tror derfor, at vi vil fortsætte vores indsat i Danmark nogle år mere.”



Af de 12 vinregioner i Portugal har Wines of Portugal tidligere kun repræsenteret de 10 på fastlandet, hvorimod såvel Madeira som Azorerne har haft deres egne organisationer. Det har hindret vine fra disse øer i at være med ved sådanne festivaler, hvilket nogle gange har kunnet virke lidt absurd, da mange producenter laver vin fra flere regioner herunder også Madeira og Azorerne. Frederico Falcão kunne i den forbindelse oplyse, at Madeira nu er kommet ind under Wines of Portugal paraplyen og efter sigende skulle Azorerne også være på vej. Udenfor står dog stadig portvinsregionen, som har sine egne organisationer.

Ifølge Frederico Falcão er nogle af de mindre kendte portugisiske regioner på vej frem.

”Vi er et lille land med stor diversitet og producerer vin i alle regioner. Nogle regioner har stået i skyggen af de mest kendte som Vinho Verde, Alentejo og Douro. Det gælder f.eks. vine fra Algarve, Beira Interior og Tras-os-Montes, som alle er regioner på vej frem, og som leverer god kvalitet til fornuftige priser. For Beira Interior og Tras-os-Montes vedkommende har de også den fordel, at de ligger højt, hvilket betyder noget i forhold til klimaforandringerne.”

Frederico Falcão indrømmer dog også, at den store diversitet og de mange druesorter også gør det sværere at markedsføre portugisisk vin.

Portugal har 14 regioner og 250 forskellige druesorter, hvilket er svært at kommunikere i forhold til vine fra andre lande, hvor færre sorter dominerer.”

Apropos klimaforandringer er bæredygtighed et andet tema, som Wines of Portugal arbejder med. Antallet af producenter, som vægter økologi og bæredygtighed er stigende, men det går lidt langsomt med udviklingen, hvorfor Wines of Portugal har igangsat et program, der skal fremme udviklingen og bl.a. gøre det lettere at opnå certificering på området. Selv har jeg mange gange oplevet producenterne, som fortæller at de arbejder økologisk og bæredygtigt, men ikke er certificeret, da det er for dyrt eller omstændigt, hvad angår papirarbejdet.

”Vi stiller ikke krav, men ønsker, at alle bevæger sig et mere bæredygtig retning,” fastslår Frederico Falcão.



Som nævnt ville Dirceu Vianna Junior netop gerne vise mangfoldighed og diversitet i sin masterclass, som blev afholdt inden den åbne smagning. Følgende syv vine blev derfor smagt med angivelse af regionen i parentes:

Belíssimo Sparkling Wine White 2021 (Algarve): 100 % Arinto. Grøngul med grønt skær, diskrete bobler. Grønne æbler, passionsfrugt, kiwi og florale noter i næsen. I munden diskret brusende, men med god friskhed og pænt syrebid, medium fylde med ok frugt, lidt brødkrummer og salinitet (89/90).

Via Latina Alvarinho 2022 (Vinho Verde): Grøngul, let. Diskret næse i starten, senere lidt mere fremtrædende med citrus, mineralitet og lidt tropiske noter. Frisk med medium fylde, ikke så kompleks (88).

Beyra Gouveio 2021 (Beira Interior): Lagret med battonage og sur lie. Gulgrøn til strågul. Intens og aromatisk næse med fersken, mandarin, moden pære og blomster. Fyldig og intens i munden med fin syre og dejlig friskhed, gule stenfrugter. En dejlig og spændende vin, som på en gang er frisk, fyldig og kompleks (92).



Quinta da Lapa Fernão Pirão 2021 (Tejo): 100 % Fernão Pires, fermenteret med skindkontakt. Strågul og intens. Let parfumeret med moden frugt, gule stenfrugter. Fyldig og taktil i munden med moden frugt, gule stenfrugter, melon og mineralitet, en lille smule tanniner, lang hale med fint syrebid. En anderledes hvidvin (90).

João Portugal Ramos, Marquês de Borba Reserva Tinto 2019 (Alentejo): Blend af 30 % Alicante Bouschet, 35 % Aragonez samt Trincadeira og Cabernet Sauvignon. Rubinrød, medium intens, lys kant. Dejlig ekspressiv og floral næse med masser af røde bær, kirsebær og lidt krydderier. Masser af moden brugt, sorte kirsebær, lakrids, balancerede fadpræg, kraftig, polerende tanniner (91).

Vale Dona Maria Vinhas Velhas 2019 (Douro): Druer fra gammel blandet vinmark. Mørk rubin, tæt med lysere kant. Intens og elegant næse med brombær, modne kirsebær og florale noter. Tæt med god struktur, moden frugt, godt med tanniner, dejlig kompleksitet, harmonisk og i god balance. En flot vin, som er fin nu, men også med stort potentiale (94).

Moscatel Roxo 2010 (Setúbal): Flot ravfarvet. Dejlig ekspressiv duft med abrikos og honning. Blød og cremet i munden med flot syre, der balancerer sødmen, god fylde med honning, nødder og abrikoser, lang hale (92).

Ved den efterfølgende smagning gæstede jeg en del stande, men sprang også producenter over – enten fordi, jeg nyligt har smagt de fleste af deres vine, eller fordi jeg kort tid efter skulle besøge dem i Portugal. Det sidste gjaldt Casa Santos Lima, Aveleda og J. Portugal Ramos (artikel herom kommer senere). Jeg valgte i stedet at fokusere på et par producenter, som havde vakt min nysgerrighed under masterclassen, vine fra mindre kendte regioner samt producenter, jeg ikke havde det store kendskab til i forvejen.



Jeg lagde ud med lidt Vinho Verde hos Casa Vila Nova. Her smagte jeg først et blend og derefter enkeltdruevine på henholdsvis Loureiro, Alvarinho, Arinto og Avesso samt deres fadlagrede Reserva på Avesso. Meget typiske og stilrene vine, som viser druesorternes karakteristika.

Jeg fik også smagt en enkelt espumante fra Vinho Verde hos Vercoopes Terras de Felgueiras. Der var tale om et frisk blend af Arinto, Azal, Loureiro og Trajadura.



Da vinen fra Beira Interior var en positiv overraskelse under masterclassen, brugte jeg lidt tid hos Rui Roboredo Madeira Vinhos, som foruden Beira også laver vine Douro. Jeg smagte deres røde og hvide Beyra Reserva fra henholdsvis 2022 og 2021. Det sammen gjaldt deres vinhas velhas, som jeg smagte i hvid fra 2022 og rød fra 2021. Endelig smagte jeg også en enkelt af deres Douro-vine – et hvidvinsblend på Rabigato, Alvarinho, Verdelho og Viognier. Vinene fra Beira Interior bekræftede mit positive indtryk, og jeg har helt sikker fået lyst til smage mere og dykke dybere ned i regionen. Og så er de faktisk tilgængelige i Danmark hos Novin.



Hos Tejo-producenten Quinta da Lapa, hvis Fernão Pirão med skindkontakt også vakte min interesse under masterclassen, smagte jeg et par enkeltdruevine på Alvarinho og Encruzado samt deres Tinto Reserva fra 2018 på Touriga Nacional, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot – altså såvel portugisiske sorter som internationale, hvilket ikke er atypisk for regionen.



Jeg fik også smagt et par vine på den særegne druesort Baga hos Caves Arcos do Rei, som begår sig i flere regioner herunder Bairrada under brandnavnet Issimo. Baga er en sort, som der er delte meninger om med dens høje syre. Selv er jeg helt afgjort en fan. Fra samme producent smagte jeg også et par vine fra Dão i form af deres Valmonte Touriga Nacional fra 2015 og et for regionen typisk blend.

Sidst men ikke mindst fik jeg også smagt en vin på Gouveio fra Douro-producenten Carm samt en blend af Aragonez og Castelão fra Lagoa i Algarve hos Abegoaria Group.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar