De smagte vine var sponseret af producenterne
Diversitet. Det
er ofte den store overskrift, når vi taler om portugisisk vin. Det var det også
ved den masterclass som Dirceu Vianna Junior (MW) afholdt i forbindelse med
Wines of Portugals ”Grand Tasting” i Langelinie Pavillonen for et par uger
siden.
Diversitet
på grund af forskelle i terroir fra region til region og internt i de 14
regioner. Diversitet på grund af de 250 forskellige druesorter, hvortil kommer
internationale sorter. Diversitet på grund af winemakernes forskellige måder,
at forvandle druer til vin, brugen af fade eller amfora-krukker (talhas) etc.
Da Wines of
Portugal i 2019 indledte sit nye engagement i Danmark var det planlagt som en
fireårig indsats. Men med Coronas ankomst og dertil hørende aflysninger af
smagninger blev kampagnen forlænget. Nu tyder alt på, at vi stadig nogle år
frem får glæde af deres aktiviteter her i landet, oplyser
brancheorganisationens direktør Frederico Falcão,
som jeg talte med under smagningen.
”Danmark er
et vigtigt marked for os, men ikke det største. I ligger på 13. pladsen over
vores eksport og er især vigtige, hvad angår portvin. Vi prøver at gøre
opmærksom på andre vine end portvin, og på at vi laver god kvalitet og god
”value for money.”. Vi kan se af tallene, at der er sket en vækst i eksporten
af bordvin, men ikke så meget, som vi havde ønsket. Jeg tror derfor, at vi vil
fortsætte vores indsat i Danmark nogle år mere.”
Af de 12
vinregioner i Portugal har Wines of Portugal tidligere kun repræsenteret de 10
på fastlandet, hvorimod såvel Madeira som Azorerne har haft deres egne
organisationer. Det har hindret vine fra disse øer i at være med ved sådanne
festivaler, hvilket nogle gange har kunnet virke lidt absurd, da mange
producenter laver vin fra flere regioner herunder også Madeira og Azorerne.
Frederico Falcão kunne i den forbindelse oplyse, at Madeira nu er kommet ind
under Wines of Portugal paraplyen og efter sigende skulle Azorerne også være på
vej. Udenfor står dog stadig portvinsregionen, som har sine egne
organisationer.
Ifølge
Frederico Falcão er nogle af de mindre kendte portugisiske regioner på vej
frem.
”Vi er et
lille land med stor diversitet og producerer vin i alle regioner. Nogle
regioner har stået i skyggen af de mest kendte som Vinho Verde, Alentejo og
Douro. Det gælder f.eks. vine fra Algarve, Beira Interior og Tras-os-Montes,
som alle er regioner på vej frem, og som leverer god kvalitet til fornuftige
priser. For Beira Interior og Tras-os-Montes vedkommende har de også den
fordel, at de ligger højt, hvilket betyder noget i forhold til
klimaforandringerne.”
Frederico
Falcão indrømmer dog også, at den store diversitet og de mange druesorter også
gør det sværere at markedsføre portugisisk vin.
”Portugal
har 14 regioner og 250 forskellige druesorter, hvilket er svært at kommunikere
i forhold til vine fra andre lande, hvor færre sorter dominerer.”
Apropos
klimaforandringer er bæredygtighed et andet tema, som Wines of Portugal
arbejder med. Antallet af producenter, som vægter økologi og bæredygtighed er
stigende, men det går lidt langsomt med udviklingen, hvorfor Wines of Portugal
har igangsat et program, der skal fremme udviklingen og bl.a. gøre det lettere
at opnå certificering på området. Selv har jeg mange gange oplevet
producenterne, som fortæller at de arbejder økologisk og bæredygtigt, men ikke
er certificeret, da det er for dyrt eller omstændigt, hvad angår papirarbejdet.
”Vi stiller
ikke krav, men ønsker, at alle bevæger sig et mere bæredygtig retning,” fastslår
Frederico Falcão.
Som nævnt
ville Dirceu Vianna Junior netop gerne vise mangfoldighed og diversitet i sin
masterclass, som blev afholdt inden den åbne smagning. Følgende syv vine blev derfor
smagt med angivelse af regionen i parentes:
Belíssimo Sparkling Wine White 2021 (Algarve): 100 %
Arinto. Grøngul med
grønt skær, diskrete bobler. Grønne æbler, passionsfrugt, kiwi og florale noter
i næsen. I munden diskret brusende, men med god friskhed og pænt syrebid,
medium fylde med ok frugt, lidt brødkrummer og salinitet (89/90).
Via Latina
Alvarinho 2022 (Vinho Verde): Grøngul, let. Diskret næse i starten, senere lidt
mere fremtrædende med citrus, mineralitet og lidt tropiske noter. Frisk med
medium fylde, ikke så kompleks (88).
Beyra
Gouveio 2021 (Beira Interior): Lagret med battonage og sur lie. Gulgrøn til
strågul. Intens og aromatisk næse med fersken, mandarin, moden pære og
blomster. Fyldig og intens i munden med fin syre og dejlig friskhed, gule
stenfrugter. En dejlig og spændende vin, som på en gang er frisk, fyldig og
kompleks (92).
Quinta da
Lapa Fernão Pirão 2021 (Tejo): 100 % Fernão Pires, fermenteret med skindkontakt.
Strågul og intens. Let parfumeret med moden frugt, gule stenfrugter. Fyldig og
taktil i munden med moden frugt, gule stenfrugter, melon og mineralitet, en
lille smule tanniner, lang hale med fint syrebid. En anderledes hvidvin (90).
João
Portugal Ramos, Marquês de Borba Reserva Tinto 2019 (Alentejo): Blend af 30 %
Alicante Bouschet, 35 % Aragonez samt Trincadeira og Cabernet Sauvignon.
Rubinrød, medium intens, lys kant. Dejlig ekspressiv og floral næse med masser
af røde bær, kirsebær og lidt krydderier. Masser af moden brugt, sorte
kirsebær, lakrids, balancerede fadpræg, kraftig, polerende tanniner (91).
Vale Dona
Maria Vinhas Velhas 2019 (Douro): Druer fra gammel blandet vinmark. Mørk rubin,
tæt med lysere kant. Intens og elegant næse med brombær, modne kirsebær og
florale noter. Tæt med god struktur, moden frugt, godt med tanniner, dejlig
kompleksitet, harmonisk og i god balance. En flot vin, som er fin nu, men også
med stort potentiale (94).
Moscatel Roxo 2010 (Setúbal): Flot ravfarvet. Dejlig ekspressiv duft med abrikos og
honning. Blød og cremet i munden med flot syre, der balancerer sødmen, god
fylde med honning, nødder og abrikoser, lang hale (92).
Ved den
efterfølgende smagning gæstede jeg en del stande, men sprang også producenter
over – enten fordi, jeg nyligt har smagt de fleste af deres vine, eller fordi
jeg kort tid efter skulle besøge dem i Portugal. Det sidste gjaldt Casa Santos
Lima, Aveleda og J. Portugal Ramos (artikel herom kommer senere). Jeg valgte i
stedet at fokusere på et par producenter, som havde vakt min nysgerrighed under
masterclassen, vine fra mindre kendte regioner samt producenter, jeg ikke havde
det store kendskab til i forvejen.
Jeg lagde ud
med lidt Vinho Verde hos Casa Vila Nova. Her smagte jeg først et blend og
derefter enkeltdruevine på henholdsvis Loureiro, Alvarinho, Arinto og Avesso
samt deres fadlagrede Reserva på Avesso. Meget typiske og stilrene vine, som
viser druesorternes karakteristika.
Jeg fik også
smagt en enkelt espumante fra Vinho Verde hos Vercoopes Terras de Felgueiras.
Der var tale om et frisk blend af Arinto, Azal, Loureiro og Trajadura.
Da vinen fra
Beira Interior var en positiv overraskelse under masterclassen, brugte jeg lidt
tid hos Rui Roboredo Madeira Vinhos, som foruden Beira også laver vine Douro.
Jeg smagte deres røde og hvide Beyra Reserva fra henholdsvis 2022 og 2021. Det
sammen gjaldt deres vinhas velhas, som jeg smagte i hvid fra 2022 og rød fra
2021. Endelig smagte jeg også en enkelt af deres Douro-vine – et hvidvinsblend
på Rabigato, Alvarinho, Verdelho og Viognier. Vinene fra Beira Interior
bekræftede mit positive indtryk, og jeg har helt sikker fået lyst til smage
mere og dykke dybere ned i regionen. Og så er de faktisk tilgængelige i Danmark
hos Novin.
Hos
Tejo-producenten Quinta da Lapa, hvis Fernão Pirão med skindkontakt også vakte
min interesse under masterclassen, smagte jeg et par enkeltdruevine på
Alvarinho og Encruzado samt deres Tinto Reserva fra 2018 på Touriga Nacional,
Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot – altså såvel portugisiske sorter som
internationale, hvilket ikke er atypisk for regionen.
Jeg fik også
smagt et par vine på den særegne druesort Baga hos Caves Arcos do Rei, som
begår sig i flere regioner herunder Bairrada under brandnavnet Issimo. Baga er en sort, som der er delte
meninger om med dens høje syre. Selv er jeg helt afgjort en fan. Fra samme
producent smagte jeg også et par vine fra Dão i form af deres Valmonte Touriga
Nacional fra 2015 og et for regionen typisk blend.
Sidst men
ikke mindst fik jeg også smagt en vin på Gouveio fra Douro-producenten Carm
samt en blend af Aragonez og Castelão fra Lagoa i Algarve hos Abegoaria Group.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar