De smagte vine er sponseret af producent og importør
Som altid
bød årets Portvinsfestival på Børsen på en særlig pressesmagning for inviterede
vinskribenter og repræsentanter fra portvinsklubber og -barer. Årets gæst var Christian
Seely, men ikke med Quinta do Noval, som han bestyrer for den franske selskab Axa
Millésimes. Denne gang gjaldt det hans egen vingård, Quinta da Romaneira.
Romanieras
historie rækker langt tilbage i tiden. Faktisk kan den dateres tilbage til
1757. Langt senere blev Quinta da Romaneira etableret som et A/S i 1942 af
Monteiro de Barros, og ejendommen var i mange år tilknyttet Borges. Efter
lovændringen i 1986 blev der udsendt portvin under eget navn, men uden at den store opmærksomhed og efter
sigende af svingende kvalitet. Desuden blev der leveret til Taylor´s.
Christian
Seely fortalte, at han først prøvede at få Axa til at overtage quintaen, da den
igen kom til salg. Det ville de ikke, så i stedet samlede han et hold
investorer, som købte den i 2004. I 2012 blev ejerkredsen reduceret til ham
selv og brasilianske André Esteves. Winemakerne har været de samme som på
Quinta do Noval – først António Agrellos og siden dennes nevø Carlos Agrellos.
Quintaen er
er på 412 hektar og dermed blandt de helt store i Douro. Den strækker sig 2,5
til 3 km langs floden kort efter Pinhão opstrøms. Efter overtagelsen blev der
renoveret og nyplantet med såvel portugisiske som franske sorter som Syrah,
Petit Verdot og Cabernet Sauvignon.
Cabernet var
den største misforståelse, som dem har vi fjernet igen. Hvad angår Syrah er der
nok mere Syrah plantet i Douro end der fremgår af bagetikkerne, lød det fra
Christian Seely med et smil.
Produktionen
er i dag fordelt på 30 % portvin og 70 % bordvin. De senere år har man
opprioriteret de grønne druer, som er plantet i højden fra 499-500 meter.
Smagningen
omfattede såvel bordvine som portvine. Det kan måske synes underligt, når der
er tale om en portvinsfestival. Men for det første er det spændende også at
smage de almindelige vine, ligesom producenterne gerne selv vil præsentere dem.
For det andet er det ikke første gang, det sker. Umiddelbart erindrer jeg en
smagning med João Nicolau de Almeida og Ramos Pinto, hvor der også indgik en
del bordvine, og tilsvarende med pressesmagningen med Cristiano van Zeller.
Følgende
vine og portvin blev smagt:
Reserva
Branco 2022: Blend af 40 % Gouveio, 25 % Viosinho, 20 % Rabigato og 15 % Boal.
Gæret på nye og gamle egefade med tre måneders batonnage. Grøngul til gylden.
Frisk næse med citrus, passionsfrugt, ananas, blomster og lidt appelsinskal.
Frisk og dejlig sprød i munden med æbler, citrus og fint balancerede fadnoter. Et
glimrende glas (92).
Pulga Branco
2022: Blend af 80 % Boal, 10 % Viosinho og 10 % Rabigato, lagret fire måneder
på fransk eg med batonnage. Grøngul til gylden Moden frugt, smør og præg af
malolaktisk gæring. På en gang frisk og fyldig i munden med citrus, god frugt,
mineralitet og dejlig kompleksiset (93).
Três
Parceloas Touriga Nacional 2020: 100 % Touriga Nacional, lagret 10 måneder på
fad. Rubinrød. Krydret og aromatisk næse med jordbær, blomster og lidt
jordbærgrød. Frisk og floral i munden, krydret med rosmarin, mineralitet og
bløde tanniner, lang hale (91).
Reserva 2017:
14 % Touriga Franca og 86 % Touriga Nacional, 12 måneder på fad. Mørk rubin med
lys kant. Moden frugt og mynte i næsen samt lidt cassisagtig sødme. I munden
med fyldig med moden frugt og florale noter, pebret, bløde fint integrerede
tanniner og mellemlang hale (92).
Reserva
2020: Touriga Franca og Touriga Nacional, 12 måneder på fad. Mørk rubin med
lilla kant. Moden frugt, rosmarin og andre krydderurter i næsen samt florale
noter, dejlig frisk og elegant, rosmarin, bløde tanniner og godt krydret hale.
En flot glas (93).
Apontador Syrah
2017: Fra Syrahmark plantet i 2005, 12 måneder på eg. Mørk rubin. Flot næse med
mørke bær og lit friske urter. Dejlig balanceret i munden, floral og med god
kompleksitet (93).
10 års Tawny:
Mørk tawnyfarvet med rødlig kerne og orange kant. Hasselnødder, valnød og
muskatnød, men også stadig med lidt primærfrugt. Frisk og elegant med såvel
tørrede frugter som primærfrugt (90).
Colheita
2007: Fin tawnyfarvet med orange kant. Elegant og frisk næse med mandel og
muskatnød. Nødder og valnød i munden, høj syre og lidt frisk appelsinskal (91).
Vintage 2007:
Mørk rubin, lysere kant. Mørke bær og lidt kogt frugt i næsen. I munden med
moden frugt, krydderurter og pebber, god friskhed og høj syre samt godt med
tanniner (90).
Vintage 2016:
Mørk rubin, tæt med lilla kant. Ekspressiv med solbær og andre mørke bær, mørk
chokolade, rosmarin og pebber. Mørke bær, krydderurter og lidt floralt præg,
syren kommer flot i anden omgang, flot balanceret og dejlig kompleks, lang
pebret hale. Et flot og glas med stort potentiale (94).
Vintage 2021:
Helt tæt og uigennemsigtig. Frisk frugt, solbær, mynte og friske krydderurter
samt lidt ungdommelig yoghurt i næsen. Dejlig fræk friskhed i munden med ung
frugt, velintegrerede tanniner, lidt krydderurt. Faktisk fin drikkelig lige nu,
men også med fint lagringspotentiale (93).
40 års Tawny:
Flot tawnyfarvet med orange kant. Tæt næse med nødder, appelsinskal og tørrede
figner. Flot friskhed i munden med nødder, lidt balsamico, appelsinskal, en
smule diskret Dourobake. Dejlig kompleksitet og lang, lang hale. Et flot glas
(95).
Før og efter
pressesmagningen blev der også tid til smagning hos Kranemann samt lidt rundt
om ved bordene. Dette har jeg berettet om i forrige indlæg.
Læs også
mine tidligere omtaler af Quinta da Romaneira fra 2017 og 2019
Quinta daRomaneira importeres af vintageportvin.dk
Ingen kommentarer:
Send en kommentar