fredag den 17. november 2023

Quinta da Romaneira på Børsen

 

De smagte vine er sponseret af producent og importør


 

Som altid bød årets Portvinsfestival på Børsen på en særlig pressesmagning for inviterede vinskribenter og repræsentanter fra portvinsklubber og -barer. Årets gæst var Christian Seely, men ikke med Quinta do Noval, som han bestyrer for den franske selskab Axa Millésimes. Denne gang gjaldt det hans egen vingård, Quinta da Romaneira.

Romanieras historie rækker langt tilbage i tiden. Faktisk kan den dateres tilbage til 1757. Langt senere blev Quinta da Romaneira etableret som et A/S i 1942 af Monteiro de Barros, og ejendommen var i mange år tilknyttet Borges. Efter lovændringen i 1986 blev der udsendt portvin under eget navn, men uden at den store opmærksomhed og efter sigende af svingende kvalitet. Desuden blev der leveret til Taylor´s.

Christian Seely fortalte, at han først prøvede at få Axa til at overtage quintaen, da den igen kom til salg. Det ville de ikke, så i stedet samlede han et hold investorer, som købte den i 2004. I 2012 blev ejerkredsen reduceret til ham selv og brasilianske André Esteves. Winemakerne har været de samme som på Quinta do Noval – først António Agrellos og siden dennes nevø Carlos Agrellos.



Quintaen er er på 412 hektar og dermed blandt de helt store i Douro. Den strækker sig 2,5 til 3 km langs floden kort efter Pinhão opstrøms. Efter overtagelsen blev der renoveret og nyplantet med såvel portugisiske som franske sorter som Syrah, Petit Verdot og Cabernet Sauvignon.

Cabernet var den største misforståelse, som dem har vi fjernet igen. Hvad angår Syrah er der nok mere Syrah plantet i Douro end der fremgår af bagetikkerne, lød det fra Christian Seely med et smil.

Produktionen er i dag fordelt på 30 % portvin og 70 % bordvin. De senere år har man opprioriteret de grønne druer, som er plantet i højden fra 499-500 meter.



Smagningen omfattede såvel bordvine som portvine. Det kan måske synes underligt, når der er tale om en portvinsfestival. Men for det første er det spændende også at smage de almindelige vine, ligesom producenterne gerne selv vil præsentere dem. For det andet er det ikke første gang, det sker. Umiddelbart erindrer jeg en smagning med João Nicolau de Almeida og Ramos Pinto, hvor der også indgik en del bordvine, og tilsvarende med pressesmagningen med Cristiano van Zeller.



Følgende vine og portvin blev smagt:

Reserva Branco 2022: Blend af 40 % Gouveio, 25 % Viosinho, 20 % Rabigato og 15 % Boal. Gæret på nye og gamle egefade med tre måneders batonnage. Grøngul til gylden. Frisk næse med citrus, passionsfrugt, ananas, blomster og lidt appelsinskal. Frisk og dejlig sprød i munden med æbler, citrus og fint balancerede fadnoter. Et glimrende glas (92).

Pulga Branco 2022: Blend af 80 % Boal, 10 % Viosinho og 10 % Rabigato, lagret fire måneder på fransk eg med batonnage. Grøngul til gylden Moden frugt, smør og præg af malolaktisk gæring. På en gang frisk og fyldig i munden med citrus, god frugt, mineralitet og dejlig kompleksiset (93).

Três Parceloas Touriga Nacional 2020: 100 % Touriga Nacional, lagret 10 måneder på fad. Rubinrød. Krydret og aromatisk næse med jordbær, blomster og lidt jordbærgrød. Frisk og floral i munden, krydret med rosmarin, mineralitet og bløde tanniner, lang hale (91).

Reserva 2017: 14 % Touriga Franca og 86 % Touriga Nacional, 12 måneder på fad. Mørk rubin med lys kant. Moden frugt og mynte i næsen samt lidt cassisagtig sødme. I munden med fyldig med moden frugt og florale noter, pebret, bløde fint integrerede tanniner og mellemlang hale (92).

Reserva 2020: Touriga Franca og Touriga Nacional, 12 måneder på fad. Mørk rubin med lilla kant. Moden frugt, rosmarin og andre krydderurter i næsen samt florale noter, dejlig frisk og elegant, rosmarin, bløde tanniner og godt krydret hale. En flot glas (93).

Apontador Syrah 2017: Fra Syrahmark plantet i 2005, 12 måneder på eg. Mørk rubin. Flot næse med mørke bær og lit friske urter. Dejlig balanceret i munden, floral og med god kompleksitet (93).



10 års Tawny: Mørk tawnyfarvet med rødlig kerne og orange kant. Hasselnødder, valnød og muskatnød, men også stadig med lidt primærfrugt. Frisk og elegant med såvel tørrede frugter som primærfrugt (90).

Colheita 2007: Fin tawnyfarvet med orange kant. Elegant og frisk næse med mandel og muskatnød. Nødder og valnød i munden, høj syre og lidt frisk appelsinskal (91).

Vintage 2007: Mørk rubin, lysere kant. Mørke bær og lidt kogt frugt i næsen. I munden med moden frugt, krydderurter og pebber, god friskhed og høj syre samt godt med tanniner (90).

Vintage 2016: Mørk rubin, tæt med lilla kant. Ekspressiv med solbær og andre mørke bær, mørk chokolade, rosmarin og pebber. Mørke bær, krydderurter og lidt floralt præg, syren kommer flot i anden omgang, flot balanceret og dejlig kompleks, lang pebret hale. Et flot og glas med stort potentiale (94).

Vintage 2021: Helt tæt og uigennemsigtig. Frisk frugt, solbær, mynte og friske krydderurter samt lidt ungdommelig yoghurt i næsen. Dejlig fræk friskhed i munden med ung frugt, velintegrerede tanniner, lidt krydderurt. Faktisk fin drikkelig lige nu, men også med fint lagringspotentiale (93).

40 års Tawny: Flot tawnyfarvet med orange kant. Tæt næse med nødder, appelsinskal og tørrede figner. Flot friskhed i munden med nødder, lidt balsamico, appelsinskal, en smule diskret Dourobake. Dejlig kompleksitet og lang, lang hale. Et flot glas (95).


 

Før og efter pressesmagningen blev der også tid til smagning hos Kranemann samt lidt rundt om ved bordene. Dette har jeg berettet om i forrige indlæg.

Læs også mine tidligere omtaler af Quinta da Romaneira fra 2017 og 2019

Quinta daRomaneira importeres af vintageportvin.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar