Der kan være delte meninger om hvilke
portvinshuse, der er de bedste. Smagspræferencer er forskellige. Ser man alene
på kategorien Vintage portvin, er der dog ingen tvivl om, at Taylor´s hører til
i den absolutte top. Såvel husets klassiske Vintage som deres mere prisvenlige
Single Quinta Vintages fra Quinta de Terra Feita og flagskibet Quinta de
Vargellas skuffer sjældent for slet ikke at tale om Vargellas Vinha Velha
baseret på druer fra de ældste vinmarker på quintaen.
Derfor er det altid en fornøjelse at
deltage i en vertikalsmagning af Taylor´s. For nogle uger siden genbesøgte vi i
The Vintage Port Club huset ved en stor smagning af deres klassiske vintage
port i årene 1955 til 2016 – ikke med alle deklarerede årgange, men dog hele 13
af slagsen. Når så samtlige flasker var uden fejl (det andet bord havde dog
desværre fejl på årgang 1963) må man sige, at det blev en fornøjelig aften med
store portvinsoplevelser.
Druematerialet til husets klassiske
Vintage er foruden allerede nævnte Quinta de Vargellas og Quinta de Terra Feita
også hentet fra Quinta do Junco, som blev købt så sent som i 1997, men længe
havde solgt druer til Taylor´s. Siden starten af 1990´erne har
winemaker-ansvaret været placeret i hænderne på David Guimaraens med 1994 som
den første Vintage. Inden da var hans far Bruce Guimaraens winemaker.
Det var store årgange, vi skulle
smage. Alle år får således 4 eller 5 stjerne ud af 5 hos Richard Mayson,
hvilket selvfølgelig også har noget at gøre med, at Taylor´s kun deklarerer
klassisk Vintage i de store år. Inden mine noter gengiver jeg ved de første
vine (på engelsk og i kursiv) en kort rapport om hvert år citeret fra bogen
”Taylor´s – The Story of a Classic Port House”.
Vinene blev smagt og gensmagt over 2-3
timer, så de havde lidt tid til at folde sig ud i glasset.
Vintage 1955
The only Vintage Taylor´s declared in the fifties, and one of the most
underrated vintages of the century.
Ravfarvet med rødlig kerne og lys
orange kant, flot skær. Jordbær og andre røde bær, let krydret, muskatnød og en
diskret tendens til tawnynoter som tørrede frugter og nødder. Blød og let
cremet i munden, røde bær, let krydret og pebret, flot syre og perfekt balance
samt lang pebret hale. Delikat og elegant, stadig i live, men bliver nok ikke
bedre (95).
Vintage 1963
A classic vintage. Apart from two periods of hot weather in July and
August, the summer was cool.
Teglrød, lav intensitet, lys kant.
Hindbær, jordbær og syrnede kirsebær i næsen. Fin syre og balance, men dog lidt
lav på frugt, florale noter og lidt krydderurt samt røde bær og cigarkasse, delikat,
tør stil typiske for huset. Skal som de fleste 1963´ere nok snart drikkes (93).
Vintage 1966
A hot, dry
summer. England won the World Cup and Dirk Yeatman died.
Teglrød med lys kant og lidt mørkere
kerne. Godt med frugt i næsen, røde bær, men også et lidt støvet præg. Delikat
i munden med røde bær, blomster og høj syre, lidt frugtsødme, men ellers tør,
fin balance, let pebret eftersmag og lang hale. Stadig holdbar (93).
Vintage 1970
There was almost no rain from July to October, and the harvest was made
under ideal conditions.
Rubinrød, ikke så intens med lys kant,
flot farve. Røde bær og florale noter samt krydderurter og lavendel. Elegant og
tør, med høj syre, røde bær, peber og krydderier, syren dominerer måske lidt
over frugten, men ikke i ubalance (93).
Vintage 1977
A very wet winter preceded a hot harvest. This was the year when
electricity arrived at Vargellas.
Rubinrød, lidt uklarheder. Lidt støvet
næse med jordbær. Ganske flot og elegant i munden med røde bær, blomster og fin
syre, tør. Et glas med en smule kant (92).
Vintage 1985
Winter was cold and wet, but the summer was hot throughout. By the end
of harvest it was apparent that the wine were of exceptional quality.
Rubinrød med lys kant. Ekspressiv med
kirsebær, jordbær og blomster. Dejlig frugt, især jordbær, let krydret, en
smule lakrids, tør stil, fin syre og balance, forholdsvis kraftig struktur,
krydret hale (92).
Vintage 1992
A hot summer which produced a perfectly ripe crop, after a few heavy
showers at the end of August and September. Taylor´s celebrated its 300th
anniversary.
Mørk rubin, tæt, uigennemsigtig, lidt grumset. Brombær, solbær og syrnede kirsebær. Godt med
frugt og tanniner, en smule frugtsødme, men tør og krydret, ok balance, lang
krydret hale (92).
Vintage 1997
A hot harvest, with high fermentation temperatures. Extra efforts were
made to prolong the fermentations.
Rubinrød, støvet og noget uklar.
Jordbær, men også med anstrøg af lidt kælder og karklud uden dog at være med
fejl. Lidt doven i munden med røde bær og jordbærgrød, lang pebret hale (89).
Vintage 2000
Exceptional wines, big, full-bodied, with intense colour and good
aromas.
Rubinrød, medium intensitet. Mørke bær,
men også lidt florale noter. Godt med frugt i munden, lidt frugtsødme, men
ellers tør, høj syre, fint med tanniner. Rimeligt modnet i forhold til alderen
og derfor nok ikke så langtidsholdbar som ældre årgange (92).
Vintage 2003
The summer had the intense heat which often precedes a great Port
vintage. Yields were even across all grape varieties.
Mørk rubin, meget intens. Mørke
bær og krydderier, lidt chokolade. God med frugt og flot struktur, tør men med
lidt frugtsødme, godt med tanniner og tørre tanniner i enden. Stadig med fint
potentiale (92).
Vintage 2007
What distinguished 2007 were the relatively cool but sunny conditions in
early summer, producing a very event ripening, followed by some heat prior to
the harvest to bring the crop to maturity.
Mørk rubin, lille kant. Fyldig og
kraftig næse med solbær, kirsebær og andre mørke bær, masser af frugt og
krydderier. Fyldig i munden med godt med frugt og tanniner, mørk chokolade,
tør, bider en smule, stort potentiale (93).
Vintage 2011
Mørk rubin, tæt og
uigennemsigtig. Intens og potent næse
med solbær og andre mørke bær. Fyldig og krydret i munden, masser af frugt og
god syre, massive tanniner, lang hale med tørre tanniner. Imponerende kraftfuld
og ungdommelig, hvilket er lidt af en særkende for årgangen, dog lidt lukket, men
med stort potentiale (95).
Vintage 2016
Mørk rubin, tæt og med lilla kant.
Ekspressiv med frisk frugt, florale noter, masser af bær og lidt ungdommelig
kærnemælkspræg. Godt med frugt, men også en vis elegance, tør stil, kraftige
tanniner, flot og kraftig struktur. Lidt af et ungdommeligt monster, som har
brug for tid, stort potentiale (95).
Mine højeste scorer gik altså til de
ældste og de yngste vin. De ældste er perfekt modne netop nu, mens de yngste er
med stort potentiale, men dog også værd at drikke nu, hvis man er til
kraftfulde og tanninfyldte portvin med masser af primærfrugt. 2016 vil jeg dog
klart anbefale at lade ligge, da den bliver langt bedre med årene. Niveauet var
generelt højt, idet kun en enkelt vin sneg sig under 90 point.
Som vanligt i klubben afgav deltagerne
deres point, hvilket gav følgende Top 5 med gennemsnitspoint i parentes:
- Taylor´s 1955 (96,46)
- Taylor´s 1966 (94,44)
- Taylor´s 1970 (94,21)
- Taylor´s 1977 (93,15)
- Taylor´s 2003 (92,49)
Som det fremgår er 1963 ikke med på
listen. Faktisk endte den på en sidsteplads, hvilket som allerede nævnt skyldes
en flaske med fejl ved bord B. Scoren for bord A, hvor jeg selv sad, gav et
mere retvisende billede, idet 1963 her endte på en 3. plads med et snit på
94,4.
Ses bort fra dette var det samlede
resultat de gamle vines aften. 2011 blev samlet placeret på en 9. plads med
91,73 point i snit, 2016 på en 7. plads med 92,11 i snit. Igen var der forskel
på bordene, idet mit eget bord havde 2011 på en 4. plads med 94,1 i snit. At de
yngre vine blev forholdsvis lavere rangeret – trods høje ratings generelt
blandt vinskribenter – kan skyldes, at de fleste klubmedlemmer foretrække modne
vine frem for yngre vine med stort potentiale.
Når det er sagt var gennemsnitscoren høj
ligesom mine egne point var høje, hvilket vidner om den store kvalitet hos
Taylor´s, når det gælder Vintage portvin.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar