I
The Vintage Port Club har vi flere gange rettet fokus mod Vintage 1994. Det er
der god grund til, da årgangen regnes som klassisk med mange deklareringer og
højt niveau. I 2014 var klubben således vært for en stor smagning af hele 39
forskellige udgaver af den dengang 20 år gamle årgang i anledning af klubbens
25 års jubilæum. Her deltog flere internationale gæster som masterblender Ana
Rosas fra Ramos Pinto (fotoet nedenfor). 10 år senere blev årgangen genbesøgt
med 13 vine på programmet.
En
lille hage ved et stort portvinsår er, at det kan risikere at skygge for årgangene
lige før eller efter. Ja, måske kan en klassisk deklarering ligefrem medføre,
at det efterfølgende år ikke deklareres, selv om niveauet objektivt set måske er
godt nok. Dette skyldes bl.a., at det tidligere var kutyme ud fra kommercielle
hensyn, at der ikke kunne deklareres to år i træk. Dette ændrede sig dog med
årgang 2016 og 2017.
Det
er blevet påstået, at 1995 er et sådant år – altså et år, som kunne have været en
klassisk årgang, hvis det ikke lige var for året før. Men både 1995 og det
efterfølgende år endte som typiske Single Quinta Vintage år, hvor de fleste store
huse ikke lavede klassisk vintage med altså Single Quinta Vintage eller
andenvin som tilfældet Fonseca Guimaraens.
Forleden
kastede klubben et blik på netop 1995 og 1996 ved en smagning, hvor seks huse
blev smagt op mod hinanden i de to årgange sammen med en ekstra vin skænket af
et medlem, som havde fødselsdag. Husene var følgende: Dow´s Quinta do Bomfim (billedet),
Fonseca Guimaraens, Graham´s Malvedos, Quinta de la Rosa, Quinta do Vesuvio og
Taylor´s Quinta da Vargellas. Ses bort fra Quinta de la Rosa alle gamle
kendinge, som vi smager ofte. Der var altså tale om tre Single Quinta Vintage
fra store huse, der også deklarerer klassisk Vintage som blend fra flere
vingårde, to quintaer som kun deklarerer i eget navn og så andenvinen fra
Fonseca, der ligesom den klassiske er et blend af druer fra forskellige
quintaer. Dertil kom den ekstra flaske, som siden viste sig at være Ramos
Pintos klassiske Vintage fra 1995.
Vinene,
som var åbnet og dekanteret ca. tre timer før smagningen, blev serveret
semiblindt ses bort fra den ekstra portvin, som blev serveret helt blindt.
Rækkefølgen var blandet, men sådan at vi skiftevis smagte to fra årgang 95
efterfulgt af to fra årgang 96. For overskueligheden skyld lister jeg dem her
parvis og i alfabetisk rækkefølge.
Dow´s
Quinta do Bomfim Vintage 1995: Mørk rubinrød, tæt. Lidt lukket med modne mørke
bær. Mørke bær og krydret i munden, fin hale (90).
Dow´s
Quinta do Bomfim Vintage 1996: Mørk rubinrød med lidt lysere kant. Krydret med
mørke bær. Solbær og modne bær, lidt vel skarp syre, fint med tanniner og lang
hale med syrebid (92).
Fonseca
Guimaraens Vintage 1995: Rubinrød, lys kant, ikke så intens i farven.
Ekspressiv med jordbær og andre røde bær, let krydret og med florale noter.
Måske lidt lav på frugt, hvorved den høje syre dominerede lidt, pebret, lidt
til den tørre side, krydret hale med sort peber (92).
Fonseca
Guimaraens Vintage 1996: Rubinrød med lysere kant. Fæl duft af prop og
derfor uden for bedømmelse. Smagte kort den anden flaske, som virkede ok.
Graham´s
Malvedos Vintage 1995: Mørk rubin, tæt. Solbær og brombær i næsen, lidt rustik
fremtoning. God fylde i munden med modne bær, lang krydret og pebret hale, lidt
til den søde side. Savner lidt elegance (91).
Graham´s
Malvedos Vintage 1996: Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig. Lidt støvet næse med
jordbærgrød og lidt vel kogt frugt. I munden til gengæld lidt lav på frugt, god
syre, pebret hale. Mangler spændstighed og skal drikke nu, men der var givet
tale om en mindre heldig flaske (89).
Quinta
de la Rosa Vintage 1995: Rubinrød med lysere kant, ikke så intens. Modne røde
bær og mørke kirsebær, fin i munden, elegant og floral, men ikke så fyldig
(92).
Quinta
de la Rosa Vintage 1996: Rubinrød med lidt lysere kant og flot skær. Lidt
tilbageholdende næse med røde bær, men også solbær. Fin i munden, først blød,
men derefter skarpere og mere krydret (92).
Quinta do Vesuvio Vintage 1995: Mørk rubinrød. Mørke bær med
krydret bund og krydderurter. Røde bær, florale noter og elegant, lidt tør
stil, lang krydret hale. Et dejligt glas med fint potentiale (93).
Quinta
do Vesuvio Vintage 1996: Rubinrød med lidt brunlige nuancer. Godt med frugt,
modne jordbær og mørke bær. Let modnet, men også lidt kogt frugt, god syre og
god balance og pænt med tanniner, stadig med potentiale (92).
Taylor´s
Quinta da Vargellas Vintage 1995: Rubinrød med lidt lysere kant. I første
omgang diskret i næsen, men den åbnede sig flot med især røde bær og florale
noter. Blød i munden til at starte med, hvorefter syren fulgte, godt med frugt
og tanniner til et langt liv, tør stil, lang hale med syrebid (93).
Taylor´s
Quinta da Vargellas Vintage 1996: Mørk rubin, lys kant, flot skær. Røde bær,
men også brombær, en smule tendens til kogt frugt. Fin i munden med moden
frugt, høj syre og ganske fin balance og harmoni, pebret hale, fint potentiale
(92).
Ses
bort fra den helt skæve vin og en enkelt, som fremstod mindre heldigt, var det
altså et tæt felt, uden de store udsving og dermed også uden helt at imponere.
Men nogle af vinene fremstod ganske fine og dejlige, lige som flere havde pænt
potentiale for at udvikle sig videre.
Det
andet bord havde også et par mindre heldige flasker, hvilket spillede ind på
det samlede bedømmelse af Fonseca Guimaraens 1995 og Dow´s Quinta do Bomfim
1996. Den samlede afstemning førte til følgende Top 5:
- Quinta do Vesuvio Vintage 1995
- Graham´s Malvedos Vintage 1995
- Quinta de la Rosa Vintage 1995
- Taylor´s Quinta da Vargellas Vintage 1995
- Dow´s Quinta do Bomfim Vintage 1995
Som
det ses af afstemningen var det altså en klar sejr til årgang 1995. Min to
favoritter var da også begge fra 1995, mens jeg for Bonfims vedkommende
foretrak 96 frem for 95. Og endelig vil jeg sige, at den mere sjældent smagte
Quinta de la Rosa faktisk klarede sig udmærket. Apropos har jeg lige modtaget
deres nye Vintage 2023, som jeg glæder mig til at teste snarligt.
At
1995 klarede sig bedst er som nævnt indledningsvist måske ikke så overraskende.
Ser man på ratings i portvinslitteraturen nævner Henrik Oldenburg netop, at
nogle producenter regner 1995 for lige så vellykket som 1994, mens kvaliteten i
1996 beskrives som ujævn, ligesom han giver 1995 et længere liv end 1996. Axel
Probst giver fire ud af fem stjerner til 1995, men kun to til 1996, som kaldes
lette portvine med kort fremtid. Richard Mayson tildeler begge årgange tre ud
af fem stjerner, men nævner også, at der er store variation alt efter
beliggenhed og plukketidspunkt.
Og
hvad så med den ekstra flaske Ramos Pinto Vintage 1995? Her tog jeg ikke
udførlige noter, da jeg regnede den uden for nummer. Men den var dog meget mørk
og med lidt lilla kant, hvorfor jeg umiddelbart skød den til at være yngre. Der
var masser af frugt og lidt mørk chokolade, stadig ungdommelig og med tørre
tanniner til et langt liv. Og så forlød det i øvrigt, at de afgivne point til
ekstraflasken ville have givet den en topplacering som aftenens bedste vin. Så
jo, der kunne deklareres klassisk Vintage i 1995.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar