Gratis
anmeldereksemplarer tilsendt af importøren.
Menin Douro
Estates – i daglig tale blot Menin – er en forholdsvis ny producent, som gør
sig gældende i Douro. Jeg har allerede for nogen tid siden præsenteret deres
portvine i forbindelse med, at de blev tilgængelige i Danmark (læs omtalen her).
Nu gælder det deres bordvine.
Menin blev
etableret i 2021 i kølvandet på, at to brasilianske forretningsmænd, Rubens
Menin og Cristiano Gomes, et par år forinden havde købt vingården Quinta da
Costa de Cima i Douro. Siden blev det gamle brand Horto Osório Wines og flere
vingårde opkøbt. Foruden Quinta da Costa Cime ejer Menin i dag
Quinta do Sol og Quinta do Caleiro. Selskabet har altså ekspanderet kraftigt, og Menin regner med
at nå op på en produktion på 400.000 flasker sammenlagt her i år.
Den samlede
portefølje omfatter foruden portvine og bordvine under navnet Menin Douro
Estates også vine under navnet H.O. (Horta Osório).
Winemakerteamet
består af Manuel Saldanha og Tiago Alves de Sousa (fra Alves de Sousa og Quinta
da Gaivosa) som konsulterende winemaker. Manuel Saldanha, som er uddannet
ønolog fra universitetet i Trás-os-Montes og Alto Douro, startede karrieren hos
Alvarinho-mesteren Anselmo Mendes og arbejdede siden for Horta Osório og fulgte
derfor med ind i Menin ved købet i 2021.
Bordvinene
fra Menin findes i flere lag, og der laves såvel blends som enkeltdruevine. Jeg
smagte følgende vine over to dage.
Menin Branco
2024: 75 % Rabigato, 25 % Gouveio fra Quinta do Sol. Gulgrøn. Fin frisk duft af
citrus, grønne æbler, gule stenfrugter, melon og græs. Frisk i munden med
citrus, blomster og grape, fin balance, ligefrem, ikke så fyldig, god lang hale
med mineralitet og bitterhed (88).
Menin Branco
Reserva 2023: Blend af 60 % Viosinho, 20 % Gouveio, 15 % Rabigato og 5 %
Arinto. Grøngul, lidt mere intensitet. Citrus, æbler, melon, mandarin og lidt
eksotisk frugt. God friskhed, diskret fadbrug, citrus og grape, mere afrundet
og lidt mere taktil fylde, lang hale med grape og syrebid (90).
Menin Tinto 2021: Blend af 70 % Touriga Franca, 15 %
Touriga Nacional, 10 % Tinta Roriz og 5 % Tinta Barroca. Mørk rubin, tæt, lille kant. Ekspressiv
næse med frisk frugt, røde bær, solbær, blomster, let krydret. Fin i munden med
frisk frugt, sprød og juicy med god syre og balance, mørke bær, lidt røget
bacon, let krydret bund og diskrete elegante tanniner. En fin frisk vin (89).
Menin Tinto
Reserva 2019: Blend af 35 % Touriga Nacional, 35 % Touriga Franca, 10 % Tinta
Barroca, 10 % Tinta Amarela og 10 % Vinha Velha, lagret 14 måneder på fad. Mørk
rubin, lilla kant. Dyb næse med mørke bær som solbær, brombær, modne blommer og
blomster, krydret. Kraftigere, men stadig med en vis friskhed og derfor ikke
tung, mørke bær, lidt lakrids og godt med velintegrerede tanniner, lang hale
med lidt tørre tanniner (91).
Menin
Touriga Nacional 2021: Mørk rubin tæt. Meget ekspressiv og noget parfumeret
duft med blomster, timian og andre krydderurter samt mørke bær. Lækker, elegant
og floral i munden med røde bær og krydderurter, dejlig balance, fløjlsbløde
tanniner. En lidt atypisk, men glimrende TN (93).
Menin Grande
Reserva 2019: Fieldblend, Vinhas Velhas, fra Quinta da Costa de Cima. Mørk
rubin, tæt. Krydret næse med mørke bær, solbær, lakrids, måske lidt lukket.
Kraftig og fyldig, men også med en vis elegance, mørke bær, skovbær, lidt
lakrids og balsamico, velbalanceret, kraftige men velintegrerede tanniner. En
dejlig harmonisk og gastronomisk vin (94).
Som det
fremgår var jeg lidt gladere for deres rødvine end hvidvine. De sidste var både
vellavede og velsmagende, men måske og lidt mere anonyme. Foruden
de her testede vine omfatter porteføljen hvid Grande Reserva, en rosévin,
enkeltdruevine på Touriga Franca og Tinta Roriz samt topvinene Maria Fernanda
og Douros New Legacy, som begge er baseret på druer fra gamle vinstokke.
Menin importeres af Nordjysk Vinimport
Ingen kommentarer:
Send en kommentar