søndag den 11. august 2019

Alves de Sousa – forårstur til Douro 3


Vine med alder, personlighed og høj kvalitet. Det er kort sagt, hvad der kendetegner producenten Alves de Sousa, som laver vin og portvin både under familienavnet og under nogle af deres i alt seks ejendommes navne herunder ikke mindst hovedgården Quinta da Gaivosa, som ligger i Baixo Corgo på vejen fra motorvejen og ned til Régua.


I april besøgte jeg netop Quinta da Gaivosa på min rundtur i Douro, hvor jeg blev modtaget og vist rundt af winemaker Tiago Alves de Sousa og efterfølgende spiste frokost i Régua med ham og faderen, Domingos Alves de Sousa. Jeg har mødt begge før og nydt glæde af deres gæstfrihed ved vinfestivaler i både Porto og Lissabon, så nu var det tiden at besøge dem på hjemmebane.
Familien har dyrket vin i flere generationer, men i 1991 besluttede Domingos, at det var tiden at stå på egne ben i stedet for blot at levere til nogle af de store portvinshuse. Og da 90´erne samtidig var tiden, hvor Douro-vinene vandt frem, blev der ikke kun satset på portvin.
”Gaivosa har tilhørt familien i flere generationer, men det var Domingos, som satte gang i produktionen for alvor. Han var en pioner. På det tidspunkt var der lidt krise i portvinsbranchen. Producenterne købte mindre, så mange vinbønder holdt op med at plukke resten af druerne, når beneficionen til portvin var opbrugt. Da vi og andre så begyndte af fokusere på rødvine i stedet gav det et løft til lokalsamfundet. Det gav nye arbejdspladser og betød meget for regionens økonomi,” fortæller Tiago, mens vi kører op i markerne.


Vi besøger først en helt nyplantet mark langt oppe på højderyggen med de grønne sorter rabigato, malvasia fino, gouveio og cortiga. De er plantet på ”gammeldags maner” på små socalcos-terrasser og tæt beplantning med 8000 vine pr. hektar. Det betyder, at der bliver mindre brug for beskæring og mindre brug for vand, hvilket ikke er uvæsentligt, selv om vi befinder os i Baixo Corgo – den underregion med mest nedbør.
”Hvidvinene fra Douro bliver mere og mere spændende og unikke. Vi flytter vinmarkerne til højere beliggenhed,” fortæller Tiago og fortætter:
”Skiftet fra portvin til vin var lettere med de røde, da vi kunne bruge de samme druesorter og de samme marker, som vi brugte til portvin. Det samme gjaldt ikke for de grønne druer. De var plantet for at lave hvid port – og ikke på de højere og nordvendte steder, som er gode til hvidvin. Så først skulle vi nyplante, og nu har de så også alderen til at give god vin.”


Køreturen fortsætter på højderyggen, og vi stopper ved en gammel vinmark. Den ser noget rodet og slidt ud, men faktisk er det marken, som har lagt navn til en af husets topvine, Abandonado, hvilket betyder forladt. Den mere end 80 år gamle vinmark var da egentlig også opgivet, men gav stadig druer, og Tiago fik heldigvis lov til at arbejde med den.
En anden gammel mark, som vi passerer lidt efter, leverer druer til en anden topvin, Vinha de Lordelo. Den er mere end 100 år gammel og indeholder mere end 30 forskellige sorter.
”Blends giver mere komplekse vine, end hvad du kan med enkeltsorter. Samtidig giver det lavere udbytte i de gamle marker, vinhas velhas, bedre og mere koncentrerede vine, som så evt. skal balanceres med syren fra højderne,” forklarer Tiago.
”I fremtiden vil vi nok se flere enkeltmarksvine – både for bordvin og for portvin, hvor det allerede ses,” tilføjer han.


På hjemturen passerer vi den gamle gule produktionsbygning, inden vi er tilbage i den nye ikoniske bygning, som er fra 2016 og tegnet af arkitekten Belém Lima. I kælderen lagres der vin på både fad og flaske, og der eksperimenteres en del med forskellige fade og træsorter. 


Turen ender i smagelokalet, og både her og ved den efterfølgende frokost blev der smagt et udvalg af husets topvine:
Branco da Gaivosa Grande Reserva 2016: Grøngul. Ekspressiv med citrus, passionsfrugt, blomster og lidt fadnoter. Floral og mineralsk med citrus, flot balanceret med fin frugt og syre, kompleks og med dejlig lang hale og et citrussnap til sidst (92).
Alves de Sousa Pessoal Branco 2012: Blend af 10 forskellige druesorter fra gammel vinmark med bl.a. malvasia fina, viosinho og gouveio, fermenteret ved skindkontakt, 1 år på egefad og derefter flaskelagret. Strågul til gylden. Dufter af hvid portvin, banan, mandarin og smør. Meget koncentreret, kompleks og med god struktur, virker sød i munden, men er tør, fin balancerende syre, krydret. En spændende madvin (93).
Quinta da Gaivosa 2015: Blend af touriga franca, touriga nacional, tinto cão med flere. Mørk rubin. Duft af hindbær, modne kirsebær og brombær samt lidt florale noter. Mørke bær og lakridsnoter samt pinje og balsamico, kompleks og fin struktur, kraftige men bløde tanniner samt lang hale. Fint lagringspotentiale (91).


Abandonado 2015: Blend med bl.a. tinta amarela, touriga franca, touriga nacional og sousão fra over 80 år gammel og tidligere forladt mark – deraf navnet. Mørk rubin, tæt og uigennemsigtig. Stor intensitet i næsen med mørke bær, pinje, eukalyptus. Fyldig i munden med mørke bær, balsamico, kraftige integrerede tanniner, flot syre samt lang, lang hale. En meget spændende og kompleks vin med stort lagringspotentiale (95).
Vinha de Lordelo: Over 100 år gammel vinmark med mere end 30 forskellige sorter. Flot rubinfarvet. Elegant næse med røde bær, hyldebær, solbær og eukalyptus. Godt med frugt og fin krydret, harmonisk, kompleks og elegant med bløde diskrete tanniner. Et flot glas (95).
Reserva Pessoal 2011: Blend af bl.a. tinta amarela, touriga franca, tinto cão, touriga nacional, laves kun i særlige år og frigives først efter mindst syv års lagring.  Mørk rubin, tæt. Mørke bærnoter, mørke blommer og chokolade. Utrolig kompleks og dyb i munden, blød og harmonisk med lang, lang hale (93).
Endelig smagte vi også en 20 års hvid portvin og en spændende og meget lovende fadprøve af Alves de Sousa Vintage 2017.


Læs også min tidligere omtale af Alves de Sousa her, eller besøg deres hjemmeside.
Alves de Sousa importeres af Det Portugisiske Hus.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar