mandag den 5. august 2019

Besøg på Quinta da Leda – forårstur til Douro 1


I april måned var jeg på reportagetur til Douro i Portugal, hvor jeg besøgte flere vingårde. Mit fokus var ikke portvin, men rød- og hvidvine fra Douro DOC, som jeg skulle skrive om til vinbladet Din Vinguide. Artiklen udkom i juniudgaven af bladet, hvorfor jeg her i sensommeren vil følge op med særskilte omtaler af de producenter og vingårde, jeg besøgte, samt et par andre, hvorfra jeg modtog vine, der indgik i artiklen.


Mit første besøg var langt ude i Douro Superior på Ferreiras Quinta da Leda i selskab med winemaker Luis Sottomayor, som ikke alene står bag vinene fra Casa Ferreirinha, men også portvinene i hele Sogrape-koncernen, hvilket vil sige Sandeman, Ferreira og Offley.
At Quinta de Leda var med på programmet, skyldes især to ting. For det første er det her, at den legendariske rødvin Barca Velha produceres. Den blev godt nok født på nærtliggende Quinta do Vale Meão tilbage i 1952, men da familien Olazabal overtog Vale Meão fra Ferreira i 1994, blev produktionen af Barca Velha flyttet til Quinta da Leda. Der indgår dog også druer fra Quinta Serrrao, som er placeret højere oppe i grænselandet mellem Douro Superior og Cima Corgo. Det samme gælder andenvinen Reserva Especial, som vel at mærke også er af meget høj kvalitet og heller ikke laves alle år.
”Barca Velha vil altid være noget specielt. Den skal have stort lagringspotentiale, stor personlighed og karakter,” fortæller Luis Sottomayor og fortsætter:
”Det er lagringspotentialet, der afgør om det bliver en Barca Velha eller en Reserve Especial. Quinta da Leda laves derimod, så den er drikkeklar hurtigere. Samtidig laves den også kun på druer fra quinataen og ikke med druer fra højere markere. Leda får også lidt længere tid på egefade, mens Barca Velha kun lagrer kort tid og mere på ny eg,” forklarer han om husets tre topvine.
Siden 1952 er der kun blevet lavet Barca Velha 16 gange. De sidste deklareringer var 2004 og 2008. 2011 kan meget vel blive det næste år, men det er ikke besluttet endnu, oplyser Luis Sottomayor. Sikkert er det dog ikke, selv om 2011 regnes blandt de bedste portvinsår længe.
”Et godt vintageår er ikke nødvendigvis et godt Barca Velha år,” fastslår winemakeren.
Quinta da Leda blev købt af Ferreira i 1979 – først med 100 hektar marker og siden efter tilkøb nu på 160 hektar. Der vokser kun røde druesorter som touriga franca, touriga nacional, tinta roriz, barroca og tinta cão, mens de hvide sorter vokser på andre vingårde i det højere bagland.


Vi kører ud i markerne ad snoede grusveje og finder vej fra den moderne hovedbygning helt ud til de yderste marker, som strækker sig ned til Douros bred. Analyser har vist, at der på de 160 hektar er hele 60 forskellige jordbundsforhold. Derfor arbejdes der også med at finde frem til de bedste kloner til de forskellige steder. En ren touriga nacional mark har f.eks. hele 60 forskellige kloner.
Markerne med de bedste druer bruges til de bedste vine, og her er de meget omhyggelige i arbejdet med hensyn til grønthøstning mv.


Touriga franca bruges nogle år kun til bordvin. Nogle gange i de kolde og våde år kan de få en orm, som udvikler volatil syre inde i druerne. Dermed er de ikke længer så gode til portvin, men de kan bruges til bordvin, hvor gæringstiden er længere, og syren derfor omdannes under gæringen og forsvinder, forklarer Luis Sottomayor.
Men hensyn til produktionen af henholdsvis portvin og bordvin, forudser han, at bordvinenes andel vil vokse i årene fremover.
”Der købes mindre portvin, men mere af god kvalitet. Det er forbruget af standartport, som falder. I fremtiden vil Douro vin derfor stige og portvin falde, men kvalitetsportvin vil holde niveauet eller øge sin position,” forudser han.
For Casa Ferreirinhas vedkommende udgør rødvine ca. 70 % af produktionen, hvilket nok ikke vil ændre sig. Selv om kvaliteten af regionens hvidvine bliver bedre og bedre, er og bliver Douro primært et rødvinsterræn, mener Luis Sottomayor.
”Fremgangen i kvalitet for hvidvinene skyldes, at vi bruger bedre druesorter og er blevet bedre til at arbejde med dem i marken. Det giver bedre struktur og friskhed,” forklarer han.


For Luis Sottomayor er der flere forskelle på vinene fra Douro og det kendte spanske vindistrikt Ribera del Duero, som ligger længere inde ad floden.
”Der er højdeforskel, og jordbunden er anderledes. Vi har fortrinsvist skiffer jord, hvor de har sandet jord. Det giver mere mineralitet i Douro samtidig med, at skiffer bevarer fugtigheden, når det er varmt. Og så er druesammensætningen en anden. Hvor de kun har cabernet sauvignon og tinta pais (alias tempranillo og dermed Douros tinta roriz) at lege med, har vi mange sorter. Der indgår f.eks. 4-5 sorter i Quinta da Leda, siger han og fortsætter:
”Derfor skal vi også bevare de mange forskellige druesorter. Nogle af dem er altid i vores blend, men vi prøver også at bringe nye ind som f.eks. tinta francisca og touriga brasileira, ligesom tinta cão, tinta barrocca og sousão også bruges mere og mere,” slutter winemakeren.


Efter turen i marken følger en smagning af en del af vinene fra Casa Ferreirinha. Følgende vine blev smagt:
Planalto Reserva Branco 2017: Blend af 25 % viosinho, 20 % malvasia fina, 15 % gouveio, 15 % arinto, 15 % codega, 5% rabigato og 5 % moscatel, ingen fadlagring. Gulgrøn. Frisk næse med æbler, citrus og lidt tropiske noter, melon og banan. Dejlig friskhed og syre, sprød med god frugt og mineralitet, fint balanceret. Ikke en kompliceret vin, men behagelig og god til prisen.
Papa Figos Branco 2017: Opkaldt efter fugle i Douro-dalen, som også pryder labelen. Blend af rabigato, viosinho arinto og códega fra Douro Superior, uden fad. Gulgrøn. Citrus, blomster og fin mineralitet, lidt lav på syre, men dog balanceret, ok hale.
Vinha Grande Branco 2017: Blend af hvide druer fra Quinta do Sairrão: 40 % viosinho, 30 % arinto, 15 % rabigato, 10 % gouveio, 5 % códega. Lagret på stål og 8 måneder på fad med battonage. Gulgrøn. Citrus, pære og lidt banan samt ikke mindst blomster. Fyldig og frisk med fin med god kompleksitet, sprød syre, florale noter, dejlig balanceret og diskrete fadnoter.
Vinha Grande Rosé 2017: Lavet udelukkende på touriga nacional. Lys rosa. Røde bær og især jordbær i næsen samt blomster. Let, med fin syre og fylde.
Esteva 2017: Blend af tinta roriz, tinta barroca, touriga franca og touriga nacional. Rubin med let lilla kant. Røde kirsebær, blomster, peber og lidt balsamico, bløde tanniner, fin harmonisk.
Papa Figos 2017: Blend af tinta roriz, tinta barroca, touriga franca og touriga nacional. Mørk rubin. Ekspressiv med brombær og andre mørke bær, balsamico, mere krop og godt med frugt, men også elegant.
Vinha Grande 2016: 40 % touriga franca, 25 % touriga nacional, 25 % tinta roriz og 10 % tinta barroca, 12-18 måneder på brugte egefade. Mørk rubin, dyb. Flot næsemed mørke kirsebær, andre mørke bær, lidt cigarkasse og blomster. Kraftig og dyb, kompleks, fint balanceret med frugt og syre og med god lang hale. En udmærket vin til prisen.


Calabriga 2016: Opkaldt efter navnet på en gammel romers bebyggelse, som lå på ejendommen. 60 % touriga franca, 25 % touriga nacional, 15 % tinta roriz, lagret 12 måneder på brugte egefade. Mørk rubin. Mørke bær, balsamico, krydret. Tydelige, men bløde tanniner, mørke bær og krydderurter, lidt kakaonoter. En flot vin.
Quinta da Leda 2016: Blend af 50 % touriga franca, 25 % touriga nacional, 15 % tinto cão og 10 % tinta roriz. Lagret på franske egefade (halvdelen brugte, halvdelen nye) i ca. 18 måneder. Mørk rubin. Mørke bær, balsamico, godt krydret. Koncentreret med mørke bær, tørrede frugter og krydderurter, tydelige, men bløde tanniner, meget lang og flot krydret hale. En dejlig vin med flot lagringspotentiale.Ingen kommentarer:

Send en kommentar